dimecres, 5 de febrer del 2020

La cuina i el paisatge dels genis, anem a Mont-roig amb Miró



'Tot el que he fet és concebut a Mont-roig' va dir el genial i universal artista Joan Miró. I aquestes paraules   m'emocionen. Haver viscut i tenir vincles familiars i d'amistat en aquest poble fa que tingui una visió molt especial per aquest indret. És el poble on va néixer el meu pare.
Resulta que els que vivim a les comarques de Tarragona podem tenir l'orgull i privilegi, per a dir-ho d'alguna manera, que aquesta terra va acollir i gaudir en temps passats de les vivències de quatre genis de la cultura universal, els quals van viure i beure del territori per a crear i inspirar-se per a dur a terme les seves obres. L'arquitecte Antoni Gaudí a Reus, el músic Pau Casals al Vendrell, en Pablo Picasso a Horta de Sant Joan i en Joan Miró a Mont-roig. I sobre aquestes poblacions s'ha creat una proposta turística per descobrir l'essència dels paisatges de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre que faran fruir i assaborir amb els cinc sentits d'una experiència culinària i gastronòmica: El paisatge dels genis. En el primer post d'enguany ja vaig vaticinar que us agradaria visitar i llegir el blog tot dient que vindrien personatges molt creatius i que visitaríem preciosos indrets del nostre entorn. Aquí teniu el de Mont-roig del Camp amb en Joan Miró.
En aquest municipi del Baix Camp teniu una visita obligatòria a Mas Miró, lloc de culte i que em porta records de quan amb les amigues hi anàvem amb bicicleta, en temps que els masovers eren la família Rovira, que vivien a la casa del quadre 'La masia' (1921-1922). No us explicaré massa sobre aquest lloc, ja que hi heu d'anar i respirar i sentir l'olor de la terra i veure els colors que el pintor observava. El seu taller, que en entrar es produeix un silenci i recolliment, com si fóssim en un espai sagrat (que ho és) i veure que tot està com ho va deixar l'artista. Els esbossos fets a les parets i que s'han mantingut. L'església del mas i la història que hi va lligada. Veure els garrofers dels quals en Miró sempre portava una garrofa a la butxaca quan viatjava. A la recepció es poden veure les còpies il·luminades dels quadres 'La masia', 'La casa de la palmera' (1918) que reprodueix la casa de Mas d'en Romeu, i 'Mont-roig, vinyes i oliveres' (1919). Obres originals no en veureu, però entendreu millor allò que reproduïa. 
Tot anant a Mont-roig poble, trobareu l'Església Vella i la plaça d'en Joan Miró, que abans es deia la del 'Generalísimo' i que es va canviar en un emotiu i càlid homenatge el 29 d'abril de 1979, en nomenar-lo fill adoptiu. I recordo aquell dia molt bé. Podeu veure la fotografia que li vaig fer en el moment que l'alcalde Aragonès li entregava la medalla. A l'esquerra la seva esposa Pilar Juncosa. Dins el 'Centre Miró' es pot veure el tapís 'El llangardaix de les plomes d'or (1989) de Joan Miró i Josep Royo, donació que la família Miró va fer al poble de Mont-roig l'any 1993. 
Un altre lloc que podeu visitar i aprofitar per a comprar un bon oli d'oliva, on també trobareu un petit museu amb estris antics de com es feia, és a Olis Solé, on un cop més he de dir que em sento a casa pels vincles d'amistat dels pares i dels fills amb la meva família. L'oli que hem consumit sempre i que recordo quan el feien a casa de l'Anselmo, aquella olor que arribava fins a casa. I és que Olis Solé també té lligams amb Miró, de quan va visitar la 'Teuleria de Mont-roig' coneguda com la bòvila de l'Anselm Solé'. 
I si voleu veure i gaudir d'unes vistes espectaculars del camp heu de pujar a l'ermita de la Mare de la Roca, la muntanya vermella i a Sant Ramon, la que va pintar Miró l'any 1916 amb una clara influència cézanniana, amb formes cúbiques. I un cop dalt podeu menjar i allotjar-vos al restaurant La Cuina de l'Ermita. Cuina de la terra feta amb estima.
Aquí només us dono quatre pinzellades de tot el que podeu trobar, per a més informació visiteu El paisatge dels genis i tindreu una àmplia visió de tot. Al pròxim post anirem al Vendrell... amb Pau Casals. Receptes emocionals que ens faran conèixer millor el territori amb molts llocs amb encant.

Un apunt final. Si voleu saber sobre Joan Miró i Mont-roig, teniu un llibre que us portarà a saber molt del pintor i la seva relació amb el poble: Pal de Ballarí, Joan Miró i Mont-roig (1911-1929) escrit per Martí Rom i editat per Arola Editors. I del mateix autor i editor, El xiscle de l'oreneta (1930-1983).
I un altre llibre que us ampliarà tota la informació sobre La cuina dels genis: Arrels per al futur, editat per Publicacions URV de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, de Marta Nel·lo Andreu i Jesús Angla Jiménez.

Viatjar i llegir ens fa lliures, la meva proposta d'avui.

I parlant de música, avui maridem amb un músic local, en Guillem Anguera. Amb una gran formació musical i que es dedica a la docència de l'acordió diatònic, entre altres coses. M'agrada la peculiar versió que fa d'El Cant dels Ocells.

Ruta D.O., Guillem Anguera


4 comentaris: