dimarts, 12 de maig del 2020

Flam de crema anglesa amb cireres bullides i merenga


El confinament ens haurà servit d'alguna cosa, això crec. Ens haurem adonat que som uns supervivents i que un ritme (forçós) de vida més tranquil quedarà com un diari de campanya on haurem escrit les nostres maneres de passar i jo, a més a més, hauré posat al blog algunes de les vivències a casa i a la meva cuina. Tota una odissea que no sabem on ens portarà. Durant aquest temps m'ha costat molt llegir, he hagut de seleccionar la música perquè no tota m'ha vingut de gust, he tirat molt de rebost dies i dies, i així moltes més coses. No he fet pa perquè el compro molt bo sempre. He cuinat de manera saludable i permetent alguna cosa dolça de caprici de tant en tant. Ah, però sí que he seguit amb moltes ganes els tallers de baixa temperatura que en Salvador Brugués va fer per Instagram. No me'n vaig perdre cap classe i avui comparteixo el flam de crema anglesa que d'ençà que el vaig aprendre l'he fet tres vegades. 
D'en Salvador Brugués ja us en vaig parlar al post del curs al seu taller de Sant Hilari de Sacalm. Molt interessant per a tothom que es vulgui iniciar en la cuina de baixa temperatura. En els capítols d'Instagram el mestre ens va donar alguns trucs molt pràctics a l'hora de cuinar a baixa temperatura. I és que és un gran professional que ensenya amb molta pedagogia. Moltes gràcies, Vadó.
En aquest post faig el flam i amb les clares que sobren una merenga molt fàcil de fer, queden cruixents per fora i toves per dins. I com que estem en temporada de cireres, unes cireres bullides.

Ingredients per a 6/8 flams,
 - 12 rovells d'ou
 - 1 litre de llet
 - 160 g de sucre
 - 1 beina de vainilla

Aquestes són les quantitats que ens va donar en Salvador.
Jo he substituït 20 g de sucre per sucre avainillada.
I la manera de fer és molt senzilla: en un bol barregem els rovells amb el sucre tot remenant amb una varilla manual.
Tot seguit hi afegim la pasta de la beina de vainilla.
Anirem abocant la llet a raig mentre remenem i així s'integraran els ingredients.
Aboquem la barreja als gots hermètics per a cuinar-los durant una hora a 82ºC al Rocook al bany maria.
Passat el temps de cocció els refredem amb aigua i gel i guardem al frigorífic fins al moment de servir.
És la mateixa manera de fer que vaig explicar al cremós de xocolata amb fruits vermells: caldrà posar un drap de cuina al fons de la cassola perquè els pots no es moguin durant la cocció.
A veure, en Salvador ens va ensenyar a fer un caramel molt fàcil per a posar-lo al fons del got i el flam surt caramel·litzat, però com que avui tenia la intenció d'acompanyar-lo amb unes cireres bullides i una merenga feta amb les clares que sobràvem, no l'he posat per a no saturar de dolçor.

Cireres bullides,
 - 365 g de cireres
 - 150 ml d'aigua
 - 1 cullerada sopera de mel
 - 1 cullerada sopera de sucre

Posem els ingredients en una cassola i bullim durant uns 15 minuts.

Merenga,
 - 140 g de clara d'ou (unes 4 clares)
 - 160 g de sucre
 - 1 pessic de sal
 - 1 cullerada sopera rasa de maizena
 - 1 culleradeta de cafè de vinagre de poma

Mentre preparem la merenga, escalfem el forn a 125ºC.
Muntem les clares fins que les veiem fortes.
Jo les he muntat amb la Kitchen Aid a velocitat sis i amb les varilles, i quan s'han muntat he anat afegint el sucre, la maizena i el vinagre.
En una safata de forn hi posem un full de paper de forn i anem posant cullerades de les clares en formes que ens vinguin de gust.
No cal que estiguin massa separades, però sense tocar-se. No creixen mentre són al forn.
S'han de coure 30 minuts.
Passat el temps, apaguem el forn i deixem que les merengues es refredin dins.
En surten moltes més de les que veieu a les fotografies, no les he tret totes.
Si us en sobren, les podeu guardar un parell de dies al frigorífic.

Ara ja podem muntar el plat: flam, cireres bullides i el seu suc i una merenga.
Ep, això és 'foodporn' nu i cru, que farà que recordem els moments dolços del confinament.

I en Dani Carbonell, Macaco, i la Sílvia Pérez Cruz ens ho arrodoneixen amb les seves veus...

Quédate, Macaco & Sílvia Pérez Cruz
          ... A mil besos de profundidad queda el dolor ahogado en mi copa de vino.
                    Queda el sabor de tus labios burlando la dirección de su destino...
                           ... No habrá punto y final si queda un punto suspensivo.
                                  Queda, queda, quédate conmigo...


2 comentaris:

  1. Que bo que és aquest flam! També vaig seguir el curs a l'Instagram, aquests directes ens han salvat, jajja! En els cursos del Brugués aprens i menges molt!!!
    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb el Salvador sempre aprens i tot ho fa molt bo. I és veritat, aquests cursos ens han distret durant el confinament. Ja m'ho vaig pensar que també els seguiries.
      Una abraçada.

      Elimina