dimarts, 11 d’agost del 2020

La pol·linització a les carabasseres



Feia anys que volia compartir flors de l'hort amb insectes que 'robaven' el pol·len de les hortalisses. I ha arribat el moment. Fa uns dies vàrem tallar unes de les carabasseres que a hores d'ara ja no donaran fruits i vaig aprofitar que em seguien els borinots i continuaven la seva feina com si encara fossin a la mata. Aquí els teniu, els pol·linitzadors.
Si he d'explicar en què consisteix la pol·linització serà un començar i no acabar mai. De manera senzilla i ràpida: és transportar els grans de pol·len dels òrgans masculins de les flors als femenins perquè donin el fruit. Fecundació dels ovaris de la planta. I aquest fet es veu molt clarament en les flors de les carabasseres que són plantes monoiques -que en un mateix peu hi poden haver flors masculines i femenines a la vegada, que tenen flors unisexuals- i pararé perquè em puc posar en un jardí del qual no sabré com sortir-ne. La natura ho preveu tot i ho disposa de manera entenedora. Aquí teniu les flors femenines amb els seus pistils i les mascles amb els seus estams. I podeu veure com els borinots no paraven d'agafar pol·len per a portar-lo a les flors femenines. Si mireu el post de la setmana passada veureu les avispes que les rondaven. Només puc dir que la natura és magnífica.
I a la cuina les flors de les carabasseres (badocs) es poden preparar de diverses maneres i potser la més coneguda són els bunyols, els bunyols de badocs: fàcils de fer i que resulten deliciosos. Només cal preparar una pasta amb ous i farina i fregir-los. O una truita si abans els passem per una paella amb oli i un all esmicolat. I si els farcim amb formatge i altres ingredients seran una exquisidesa de primer grau. Això sí, haurem de tenir la precaució de collir-les a primera hora del matí i caldrà que les cuinem abans que es panseixin. Tot això es pot fer també amb les flors dels carabassons. Així que poseu imaginació i cuineu-les com us vinguin més de gust. 

Tinc un altaveu que funciona amb bluetooth i m'acompanya allà on vaig. En veure els insectes com anaven d'una flor a l'altra em vaig imaginar que feien ballet. Així que anant fent uns pliés ara, unes pirouettes després, la música els anava la mar de bé.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada