Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 7 de desembre del 2020

Pasta amb conill, espinacs i ceps


A casa ens agrada el plat únic que porti de tot i si convé, en fem més. Un plat únic i que es pugui repetir. I això passa quan faig pasta. Els macarrons surten brodats, com qualsevol altre tipus de pasta i que cau un dia a la setmana segur. Les tallarines són una de les preferides.

Havia anat al mercat i tenia mig conill ibèric per a coure, així que vaig pensar de rostir-lo, junt amb els espinacs i ceps que també li feien companyia al cistell. Seria un àpat únic i bo amb la pasta. La carn de conill m'agrada sempre que quedi ben tendre i una bona manera és que es cogui lentament i una bona estona, almenys com el faig. És una carn blanca ben saludable i que té pocs greixos, una carn magra ideal per a totes les edats. Si hi afegim espinacs que ens aportaran vitamina A que ens cuidarà la pell i força fibra i uns ceps de temporada, el resultat serà rodó. Del formatge que he ratllat us en parlaré un altre dia: km0 total. Va, ens hi posem sense mandra.

Ingredients per a dues persones,

  • 1/2 conill
  • oli d'oliva verge extra de la DOP Siurana
  • una branca de farigola i una de romaní
  • 1/2 pastanaga
  • 1/2 ceba
  • un tros d'api
  • un tros de porro
  • un all
  • sal i pebre
  • 1/4 litre de vi blanc
  • 1/4 litre d'aigua
  • 250 g de pasta
  • 3 ceps petits
  • espinacs frescos
  • 250 g de tallarines
  • 2 cullerades soperes de ceba confitada

Com ho preparem,

Fem una salmorra amb mig litre d'aigua i 50 g de sal i deixem la carn en remull durant una mitja hora aproximadament. Escorrem i assequem les peces amb paper de cuina.

En una cocota de ferro colat (aquesta meva que té quaranta anys i és de Le Creuset, està com a nova), daurem les peces del conill, que haurem salpebrat amb mesura perquè l'hem tingut a la salmorra, amb oli d'oliva verge extra. Traiem la carn i en el mateix oli passem la pastanaga, l'api, el porro, la ceba, l'all i les branques aromàtiques, durant uns minuts. Hi tornem a posar la carn, salpebrem i afegim el vi i l'aigua. Deixem coure durant una hora a foc amorós amb un punt de bull. Tapem la cassola i la posem al forn preescalfat a 180ºC durant uns tres quarts d'hora. Ja ho tindrem  a punt per si el volem menjar acompanyat d'unes patates fregides i una amanida.

Però el desossarem i el posarem a la pasta que prepararem tot posant un parell de cullerades de ceba confitada en una paella, on afegirem els ceps tallats a octaus, els espinacs i la pasta, que haurem bullit en aigua el temps que indica el fabricant i escorregut de l'aigua. Ratllem força formatge per sobre i remenem. Servim amb una mica més de formatge. Tanqueu els ulls i degusteu.

Fa un parell de mesos la Sara de Perinet va passar per casa (com m'agraden aquestes visites) i em va portar el vi que poso avui per a tastar-lo. Ara, quan l'he maridat amb la pasta li demano que em digui si ho he fet bé i ella em contesta, '... el plat promet molt, pasta, conill, bolets i espinacs. Textures diferents, sabors contundents que necessiten un vi que els acompanyi sense fer-los perdre matisos. La primera fruita que es verema cada anyada es destina al Mèrit. Fruita vermella, concentració de color i aromes i molt llépol (que no dolç). Sempre cupatge en funció del que dona l'anyada: 2015 Cabernet, Merlot i Syrah amb un toc de Garnatxa i Carinyena. 2016 Merlot, Garnatxa, Carinyena i Syrah. Són les anyades a la venda i en ampolla fent-se la 2017. Una mica de greix, però una carn bastant magra, per això el Mèrit que té la tanicitat de la fruita i no de la bota ens donarà l'equilibri just. Tanins ja rodons i madurs després d'una criança amb dipòsits d'inoxidable durant 12 mesos i una mica més en ampolla. La lleugeresa del vi i la bona acidesa que té ens farà salivar i ajudar a acabar el plat. El punt terrós dels bolets també acompanya els matisos del sol del Priorat. Un vi per gaudir amb els plats casuals, no amb la cuina de cassola o grans carns (aquí jugaríem amb el seu germà gran el Perinet) per converses despreocupades i sense massa complicacions...' Moltes gràcies, Sara.

Ja vaig explicar com m'agradaria anar a Cabo Verde. Per molts motius i un d'ells per la seva música. Teófilo Chantre n'és un bon representant. I que bonica és la  cançó Roda Vida ... roda roda vida, roda roda tempo, canta canta vento, quem tem sonho vai a lida... però amb pasta italiana, la versió que en fa l'italiana Ornella. Res pot sortir malament quan canta l'Ornella Vanoni amb el cantautor i músic israelià l'Idan Raichel i acompanyats pel trompetista, també italià, en Paolo Fresu.  S'ajunten per a fer-nos la vida més agradable. I que sigui bona...

Che sia buona vitaOrnella Vanoni & Idan Raichel & Paolo Fresu

       ... Vivi sempre con passione, rispetta le persone, e l'amore per te stessa, difendilo, non farlo maltrattare, tu rischia ma rimani uguale...


2 comentaris: