dimarts, 23 d’agost del 2022

Dues receptes de tonyina, una amb ceba i l'altra amb tomàquet



Quan vaig a la meva peixateria no puc estar-me de comprar tonyina fresca. Fa uns dies tenien la paradeta de sempre molt ben posada i en vaig agafar. I les receptes que vaig emprar per cuinar-la, perquè acabo preparant-la sempre de la mateixa manera amb salsa de soja i volia canviar, les vaig treure del llibre de Balfegó, que en porta unes quantes de ben bones. Vaig triar dues de les més senzilles i que han sortit delicioses.

Han passat quatre anys, quatre, d'ençà que la Ruth i jo ens vam embarcar per visitar les instal·lacions que tenen en alta mar a l'Ametlla de Mar, Baix Ebre. Amb el Tuna Tour es pot submergir amb les tonyines, però nosaltres dues no som tan valentes ni de molt. Ens va agradar veure-ho. Va resultar una bona experiència. No m'allargaré, ja que podeu informar-vos més, si voleu, visitant la seva web. També moltes receptes de com preparar el peix en qüestió. 

Aquí la teniu amb ceba.
Ingredients per a quatre racions, 
 - tonyina fresca Balfegó a talls
 - 1 ceba grossa
 - 3 alls
 - 1 copa de vi blanc sec
 - oli d'oliva verge extra
 - 1 fulla de llorer
 - sal i pebre

En una paella amb oli d'oliva hi posem els alls amb pell i aixafats, la ceba tallada a rodelles fines i la fulla de llorer. Ho coem a foc amorós fins que quedi ben caramel·litzat. Seguidament, hi afegim el vi i deixem que es redueixi i hi posem per sobre els talls de tonyina. A la recepta original els talls són grossos. Com que els vaig comprar més petits, són els que surten a la fotografia.

Amb tomàquet, amb els últims tomàquets de la temporada del meu hort.
 - tonyina fresca Balfegó a talls
 - tomàquets madurs, tallats per la meitat i sense pell ni llavors
 - 1 all
 - 1 llimona
 - fulles d'alfàbrega
 - sal
 - farina per empolvorar la tonyina
 - oli d'oliva verge extra

Amanim la tonyina amb sal i suc de llimona, la passem per la farina i la fregim en una paella amb oli d'oliva. A la recepta original la cuinen amb una cassola de fang, on posen els talls fregits. Coem els tomàquets pelats i sense llavors, a la mateixa paella on hem fregit el peix. Els salem i deixem coure fins que estiguin ben confitats. Afegim l'alfàbrega picada (jo acostumo a deixar-la sencera per fer les fotos). Aboquem el tomàquet fregit per sobre de la tonyina. Enfornem cinc minuts. També es pot acabar amb un fil d'oli d'alfàbrega. Balfegó recomana menjar-la en cassoleta de fang.

Recomanació de la setmana. Fa uns dies vaig veure el film 'Delicioso'. Sensacions a la cuina amb una fotografia immillorable. Molt ben ambientada i amb un rerefons que ens porta a entreveure la consciència social de la França prerevolució, l'any 1789. Explica la història del primer restaurant que es va crear d'una manera elegant i amb molt bon gust. Per aquests dies que necessitem alguna cosa per a l'ànima mentre el món cau a trossos. La trobareu en plataformes digitals.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada