Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 23 d’agost del 2022

Dues receptes de tonyina, una amb ceba i l'altra amb tomàquet



Quan vaig a la meva peixateria no puc estar-me de comprar tonyina fresca. Fa uns dies tenien la paradeta de sempre molt ben posada i en vaig agafar. I les receptes que vaig emprar per cuinar-la, perquè acabo preparant-la sempre de la mateixa manera amb salsa de soja i volia canviar, les vaig treure del llibre de Balfegó, que en porta unes quantes de ben bones. Vaig triar dues de les més senzilles i que han sortit delicioses.

Han passat quatre anys, quatre, d'ençà que la Ruth i jo ens vam embarcar per visitar les instal·lacions que tenen en alta mar a l'Ametlla de Mar, Baix Ebre. Amb el Tuna Tour es pot submergir amb les tonyines, però nosaltres dues no som tan valentes ni de molt. Ens va agradar veure-ho. Va resultar una bona experiència. No m'allargaré, ja que podeu informar-vos més, si voleu, visitant la seva web. També moltes receptes de com preparar el peix en qüestió. 

Aquí la teniu amb ceba.
Ingredients per a quatre racions, 
 - tonyina fresca Balfegó a talls
 - 1 ceba grossa
 - 3 alls
 - 1 copa de vi blanc sec
 - oli d'oliva verge extra
 - 1 fulla de llorer
 - sal i pebre

En una paella amb oli d'oliva hi posem els alls amb pell i aixafats, la ceba tallada a rodelles fines i la fulla de llorer. Ho coem a foc amorós fins que quedi ben caramel·litzat. Seguidament, hi afegim el vi i deixem que es redueixi i hi posem per sobre els talls de tonyina. A la recepta original els talls són grossos. Com que els vaig comprar més petits, són els que surten a la fotografia.

Amb tomàquet, amb els últims tomàquets de la temporada del meu hort.
 - tonyina fresca Balfegó a talls
 - tomàquets madurs, tallats per la meitat i sense pell ni llavors
 - 1 all
 - 1 llimona
 - fulles d'alfàbrega
 - sal
 - farina per empolvorar la tonyina
 - oli d'oliva verge extra

Amanim la tonyina amb sal i suc de llimona, la passem per la farina i la fregim en una paella amb oli d'oliva. A la recepta original la cuinen amb una cassola de fang, on posen els talls fregits. Coem els tomàquets pelats i sense llavors, a la mateixa paella on hem fregit el peix. Els salem i deixem coure fins que estiguin ben confitats. Afegim l'alfàbrega picada (jo acostumo a deixar-la sencera per fer les fotos). Aboquem el tomàquet fregit per sobre de la tonyina. Enfornem cinc minuts. També es pot acabar amb un fil d'oli d'alfàbrega. Balfegó recomana menjar-la en cassoleta de fang.

Recomanació de la setmana. Fa uns dies vaig veure el film 'Delicioso'. Sensacions a la cuina amb una fotografia immillorable. Molt ben ambientada i amb un rerefons que ens porta a entreveure la consciència social de la França prerevolució, l'any 1789. Explica la història del primer restaurant que es va crear d'una manera elegant i amb molt bon gust. Per aquests dies que necessitem alguna cosa per a l'ànima mentre el món cau a trossos. La trobareu en plataformes digitals.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada