La Ruth i jo vàrem estar passejant per vinyes i camins amb l'Oleguer Brunet, mentre ens explicava el seu projecte tot dient-nos de com d'enamorat estava del paisatge que trepitjàvem. I ella, com sempre, ens fa la crònica de la nostra sortida:
'Som tan intrèpides que desafiem l'onada de calor i caminem entre vinyes un dilluns de juliol encara que un sol de justícia ens incomodi. Respirem entre pins després de meravellar-nos pels murs de pedra seca i com la vinya s'expressa en un lloc ignot, entre molts altres cultius mediterranis. Som a La Nou de Gaià (Tarragonès) amb l'empresari Oleguer Brunet i el seu celler 'negociant' Vins Petxina; elabora vins catalans amb viticultors i enòlegs amics. No té vinya ni celler, però ha establert una xarxa de confiança per compartir amb ells saviesa i instal·lacions. Suma més de 10 referències al seu catàleg quan encara no fa deu anys que és al món del vi. El repertori és tant original com eclèctic. Són vins elaborats principalment amb segell DO Tarragona i DO Conca de Barberà, però també fa elaboracions lliures, sense denominació d'origen, que donen sentit al concepte de vins alternatius que defensa Brunet. Busca diversitat enològica i profunditat. Prova d'elaborar amb sulfits i sense. Treballa varietats autòctones, com el macabeu, la garnatxa, el xarel·lo i el xarel·lo vermell, però no vol deixar de vinificar les foranes que li regalen expressions singulars sobre terroirs i climes nous. Fotografia amb els vins la realitat vitivinícola del país i no les tendències que imperen. A les seves elaboracions, es flaira caràcter i textures insòlites. Vins que no deixen indiferent, com tampoc la seva manera de fer-se visibles, amb etiquetes atrevides, estampades totes amb la closca d'un mol·lusc, la petxina. Mediterraneïtat en estat pur. Per bé que l'arrel de l'empresa sigui exportadora, Vins Petxina va guanyant presència i visibilitat a Catalunya. Els seus Blau Cel i Blau Marí són petites joies enològiques per entendre la influència de la marinada al vi de Tarragona. Nosaltres els vam descobrir amb The Wine Truck i ja no els hem deixat de beure.'
Ruth Troyano Puig, Periodista i comunicadora i sommelier professional
Desconec si és per l'edat, però cada cop més prefereixo no barrejar massa ingredients en una mateixa recepta, com en aquest romesco: només patates i sèpia. A parta d'un bon sofregit, cap més ingredient principal. I moltes vegades dubto si m'agraden més les patates o la sèpia. Vaig preparar per a quatre i com que a casa en som dos, passades 48 hores, les dues racions restants encara eren més bones. Ja sabem que els estofats, si es confiten, resulten fantàstics. Som-hi, que el romesco ens espera.
Ingredients per a quatre,
600 g de sèpia grossa, neta i tallada a daus • 2 patates grosses • 1 ceba • 1 tomàquet sense pell ni llavors • 1 pebrot verd tipus italià • 2 alls • oli d'oliva verge extra • sal i pebre • aigua
per al romesco: 50 g d'avellanes torrades • julivert • dues llesquetes de pa fregit • 1 culleradeta (cafè) de pebre roig • l tomàquet madur pelat i sense llavors • una nyora • un gotet de vi blanc • 2 alls • sal
Preparem el romesco fent una picada amb els alls pelats, el pebre roig, una mica de sal, la nyora (jo l'empro en pasta i hi poso una culleradeta de postres), les avellanes, el pa fregit, el tomàquet, el julivert i finalment un bon raig de vi blanc. Reservem. Seguidament, en una cassola fem un bon sofregit amb oli d'oliva, la ceba tallada a daus/brunesa, també amb el tomàquet a la mateixa manera, el pebrot verd i els alls. Afegim la sèpia, salpebrem, hi posem la meitat de la picada i deixem coure una estoneta. Afegim aigua just fins a cobrir i deixem coure uns 15 minuts a foc amorós. Pelem les patates i les esqueixem, les afegim al sofregit, més l'altra meitat de la picada, remenem i deixem coure fins que estiguin al punt. Servim amb un bon vi ben fresc, que a casa ha sigut el Blanc, un vi brisat de xarel·lo vermell (cartoixà marí), de vinyes velles de petites parcel·les envoltades de bosc i altres cultius sobre terrenys pobres i arenosos, clima mediterrani pur, a cinc quilòmetres de la costa mediterrània. Prepareu pa.
Recomanació de la setmana: coneixeu les xerrades del TED? Ho resumeixo sense allargar-me: són un conjunt de conferències que es fan en tot el món amb un lema principal 'idees que val la pena difondre'. Acostumo a anar a les de TEDx Tarragona, però enguany no he pogut. M'agraden molt i aprofito per a seguir-les per pòdcast/YouTube mentre faig la caminada diària. Fa uns dies vaig rebre l'enllaç de les 'talks' de l'última edició tarragonina comandada per l'Agustí López (fa uns anys em va preparar un risotto deliciós) i el seu fenomenal equip. Us deixo l'enllaç aquí per si les voleu escoltar.
Una copa de vi fresc, bona companyia i música tropical del Brasil, ens ajudarà a passar aquest estiu de tanta calor. Tanquem els ulls i viatgem amb el pensament...
Novas Idéias, Bebel Gilberto & Seu Jorge
Blau Marí Va ser el vi perfecte amb el cel Blau que pintava Miró a Mont Roig.
ResponEliminaMiró, Mont-roig, els tres blaus de Miró, Blau Marí, blaus...
EliminaMoltes gràcies Nani (i també a la Ruth) per venir a visitar les vinyes del Moisès a La Nou de Gaià i escoltar-me enrotllant-me amb el meu projecte de Vins Petxina. Els que tenim dèries ens encanta ser escoltats i vosaltres, tot i que heu visitat tants altres cellers, ho vau fer amb aquell interès que fa il·lusió a qui xerra :)
ResponEliminaM'encanta que hagis acabat proposant aquesta recepta de romesco per combinar amb el BLANC Brisat. Ara mateix només me la imagino i ja em fa rau rau la panxa!
Gràcies!!
Gràcies, Oriol. Vins Petxina, seran a la meva taula amb molt de gust.
Elimina