dimarts, 25 d’octubre del 2022

Pollastre amb ceps i carabassa



Portar la tardor a taula i gaudir del temps de bolets. En aquest cas, dels ceps. I que acompanyaré amb carabassa de l'hort. Els prepararé amb una recepta que els francesos diuen 'blanquette', un guisat que es cou a foc lent i que se serveix amb una salsa avellutada feta amb nata i ou. Es pot fer amb vedella o també amb pollastre. És una de les receptes més populars de França. 

La salsa s'acostuma a servir en un bol a part. Jo l'he afegit directament a la cassola on he cuinat el pollastre i l'he barrejat. I com que vaig trobar ceps al mercat els hi poso i a més preparo carabassa al vapor, que un cop al plat aixafo amb la salsa i es converteix en una exquisidesa ben exquisida. Va, no m'allargo i vaig cap a la cuina.
 
Faig una observació: acostumo a comprar el pollastre i demano que em treguin la pell segons com l'hagi de cuinar. Els trossos que he cuit no en tenen, però podeu conservar-la si us agrada més. El daureu al gust i seguiu les mateixes passes que he fet. Una altra cosa, he tingut el pollastre en salmorra que he preparat amb un litre d'aigua i 50 g de sal, durant una hora. L'he esbandit i eixugat amb paper de cuina. Si no voleu fer-la, la salmorra, ho podeu saltar. 

Ingredients,
 - pollastre
 - ceba tallada a la juliana
 - oli d'oliva verge extra
 - carabassa pelada i tallada a daus i cuita al vapor
 - ceps
 - farina
 - 100 ml de vi blanc
 - aigua
 - sal i pebre
 - cep en pols (opcional)

Posem oli en una cocota i hi posem la ceba i el pollastre. Ho coem a foc no massa fort i que es vagin fent, fins que veiem que han agafat color. Empolvorem amb una cullerada de farina i salpebrem. Remenem amb cura i aboquem el vi, amb el foc fort uns segons. Afegim aigua fins al nivell de la carn. Deixem coure, amb la cassola tapada i a foc amorós, uns tres quarts d'hora aproximadament o fins que veiem que el pollastre està tou. Afegim els ceps tallats i la carabassa, empolvorem amb una culleradeta de cep en pols i deixem coure juntament uns quinze minuts més. 

per la salsa,
 - 50 g de mantega
 - 1 rovell d'ou
 - 100 g de crema fresca o nata líquida si preferiu
 - 2 cullerades soperes de farina
 - el suc d'una llimona petita
 - sal i pebre

La farem posant la mantega en un cassó i fent-la fondre a foc amorós. Afegim la farina i remenem, tot afegint un cullerot del suc del pollastre que tenim al foc. Salpebrem i no deixem de remenar, fins que s'hagi espessit. En un bol a part posem el rovell d'ou i el barregem amb mig cullerot del suc de pollastre. Batem i ho afegim al cassó, ja fora del foc, junt amb la nata i el suc de la llimona i salpebrem. Podem servir la salsa a part o abocar-la a la cassola del pollastre com he fet jo. Acompanyem d'arròs blanc o amb com en aquest cas d'enciam. I una copa de vi que no falti.

Recomanació de la setmana, sortiu a la natura a gaudir dels colors que la tardor ens regala, però sisplau sisplau respecteu-la. Entre el canvi climàtic i els pocs respectuosos amb el medi, ens està quedant un paisatge de pena. Si sortiu a fer bolets, penseu que els boscos no són vostres. Cuideu-los. 

Mondo Bongo, Joe Strummer & The Mescaleros


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada