Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 25 d’octubre del 2022

Pollastre amb ceps i carabassa



Portar la tardor a taula i gaudir del temps de bolets. En aquest cas, dels ceps. I que acompanyaré amb carabassa de l'hort. Els prepararé amb una recepta que els francesos diuen 'blanquette', un guisat que es cou a foc lent i que se serveix amb una salsa avellutada feta amb nata i ou. Es pot fer amb vedella o també amb pollastre. És una de les receptes més populars de França. 

La salsa s'acostuma a servir en un bol a part. Jo l'he afegit directament a la cassola on he cuinat el pollastre i l'he barrejat. I com que vaig trobar ceps al mercat els hi poso i a més preparo carabassa al vapor, que un cop al plat aixafo amb la salsa i es converteix en una exquisidesa ben exquisida. Va, no m'allargo i vaig cap a la cuina.
 
Faig una observació: acostumo a comprar el pollastre i demano que em treguin la pell segons com l'hagi de cuinar. Els trossos que he cuit no en tenen, però podeu conservar-la si us agrada més. El daureu al gust i seguiu les mateixes passes que he fet. Una altra cosa, he tingut el pollastre en salmorra que he preparat amb un litre d'aigua i 50 g de sal, durant una hora. L'he esbandit i eixugat amb paper de cuina. Si no voleu fer-la, la salmorra, ho podeu saltar. 

Ingredients,
 - pollastre
 - ceba tallada a la juliana
 - oli d'oliva verge extra
 - carabassa pelada i tallada a daus i cuita al vapor
 - ceps
 - farina
 - 100 ml de vi blanc
 - aigua
 - sal i pebre
 - cep en pols (opcional)

Posem oli en una cocota i hi posem la ceba i el pollastre. Ho coem a foc no massa fort i que es vagin fent, fins que veiem que han agafat color. Empolvorem amb una cullerada de farina i salpebrem. Remenem amb cura i aboquem el vi, amb el foc fort uns segons. Afegim aigua fins al nivell de la carn. Deixem coure, amb la cassola tapada i a foc amorós, uns tres quarts d'hora aproximadament o fins que veiem que el pollastre està tou. Afegim els ceps tallats i la carabassa, empolvorem amb una culleradeta de cep en pols i deixem coure juntament uns quinze minuts més. 

per la salsa,
 - 50 g de mantega
 - 1 rovell d'ou
 - 100 g de crema fresca o nata líquida si preferiu
 - 2 cullerades soperes de farina
 - el suc d'una llimona petita
 - sal i pebre

La farem posant la mantega en un cassó i fent-la fondre a foc amorós. Afegim la farina i remenem, tot afegint un cullerot del suc del pollastre que tenim al foc. Salpebrem i no deixem de remenar, fins que s'hagi espessit. En un bol a part posem el rovell d'ou i el barregem amb mig cullerot del suc de pollastre. Batem i ho afegim al cassó, ja fora del foc, junt amb la nata i el suc de la llimona i salpebrem. Podem servir la salsa a part o abocar-la a la cassola del pollastre com he fet jo. Acompanyem d'arròs blanc o amb com en aquest cas d'enciam. I una copa de vi que no falti.

Recomanació de la setmana, sortiu a la natura a gaudir dels colors que la tardor ens regala, però sisplau sisplau respecteu-la. Entre el canvi climàtic i els pocs respectuosos amb el medi, ens està quedant un paisatge de pena. Si sortiu a fer bolets, penseu que els boscos no són vostres. Cuideu-los. 

Mondo Bongo, Joe Strummer & The Mescaleros


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada