dimecres, 19 d’octubre del 2022

Crema d'espinacs amb avellanes



Vosaltres us compreu llibres infantils que ja havíeu llegit abans i ara rellegiu? No? Jo, sí. No fa gaire em vaig fer amb 'El bruixot d'Oz', del nord-americà L. Frank Baum, amb unes magnífiques il·lustracions d'Iban Barrenetxea i traduït per Miquel Desclot i editat per Combel Editorial. Diria que no és un llibre, sinó que es tracta d'una petita joia, d'aquelles que es poden lluir obertes en una prestatgeria, ja que l'obris per on l'obris és una preciositat. 

Tot tenim al cap la pel·lícula 'El màgic d'Oz', i de com hem gaudit amb la Dorothy passejant amb els seus companys de viatge: el gosset Totó, el Lleó, el Llenyataire de llauna i l'Espantaocells, quan és transportada per un tifó al país d'Oz. De passada, queden tots enlluernats quan passen per la fantàstica Ciutat Maragda. Bé, no explicaré res més, perquè coneixem la història. Només us diré que si heu de fer un regal, tant sigui per a un infant com per a un adult o per un mateix, us dono un consell: compreu aquest llibre. Us farà somiar. A més, em vaig assabentar d'aquesta nova edició pel programa que escolto en pòdcast, dirigit per en David Guzmán i que du el nom, casualment, de 'Ciutat Maragda' i que parla de literatura a Catalunya Ràdio. Aquí teniu l'enllaç de l'episodi d'El bruixot d'Oz'. També el podeu recuperar per la pàgina de l'emissora. 
I en això que tot just havia començat la lectura que em van venir a la memòria els nens i els éssers magnífics que vaig veure dissabte passat a la 1a Festa de l'Avellana que va organitzar la DOP Avellana de Reus  a l'Estació Enològica de Reus -un conjunt d'edificis protegits com a bé cultural d'interès local de Reus, construïts pel reusenc Pere Caselles i Tarrats, arquitecte modernista-. Una jornada on no va faltar de res: parades de venda de productes fets amb avellana de la DOP, tallers infantils amb avellanes, un taller de cuina 'showcooking' (amb dues receptes ben delicioses), tastos de Vermut de Reus i avellana de la DOP, actuació de bestiari tradicional relacionat amb l'avellana -Diabló i les Grifolles de la Selva del Camp, el Ball de Cercolets també de la Selva i la Zauzera Pirina del Morell-, un tast de vi amb vins de la DO Catalunya i avellanes DOP Reus i una entrega de Premis DOP Avellana de Reus que reconeixen diverses persones i empreses que treballen per donar a conèixer aquesta fruita seca. Un acte que va ser conduït pel periodista Xavier Graset.
Com ja sabeu, sempre faig associació d'idees i aquí ve la d'avui: vaig a la festa de l'avellana on surten éssers màgics i plens de fantasia, com els que surten al llibre que estic llegint. Així que aprofito i faig un post amb avellanes i els espinacs que agafo de l'hort de bon matí.
La recepta ve de la mà del cuiner basc Pedro Subijana, del restaurant Akelarre de Donostia. La vaig treure d'un diari mentre prenia un cafè en una cafeteria d'aquella ciutat. Una recepta que tenia pendent i pensava que ja arribaria el moment de fer-la. Justa la fusta, avui surt. Estava escrita per a quatre racions i l'he adaptat per a dues, amb algun canvi: ell passa la crema per un colador xinès i jo per la Thermomix. A més és una menja molt saludable. Els dos principals ingredients ens aportaran bons complements a la dieta alimentària. Si podem incloure petites quantitats d'avellana diàries, reduirem els índexs de colesterol a la sang. Amb els espinacs ho arrodonirem perquè són rics en vitamines A (amb propietats antioxidants junt amb la C i E), C (combat l'anèmia), E i K (bona per als ossos) i en àcid fòlic (B9) i  no tenen greix. 
Avui una crema ben saludable.

Ingredients per dues racions,
 - 250 g d'espinacs, rentats i sense cua
 - 1/2 ceba, uns 75 g
 - 30 g d'oli d'oliva verge extra de la DOP Siurana
 - 1/2 litre de brou d'au
 - 30 g d'avellanes torrades i pelades de la DOP Avellana de Reus
 - 3 cullerades soperes de nata líquida
 - sal i pebre
 - 1 polsim de sucre

Posem una olla amb aigua al foc i quan bulli hi tirem els espinacs. Deixem coure uns 5 minuts i passat el temps els escorrem.
Seguidament, pelem la ceba i la tallem a rodanxes fines que posarem en una paella amb l'oli d'oliva. Quan la veiem transparent hi afegim els espinacs, salpebrem i que es cogui, a foc amorós, uns tres minuts. Aboquem per sobre el brou i deixem coure uns 10 minuts amb la paella tapada.
Mentrestant, piquem les avellanes en un morter, al gust: molt fina o amb una mica de gra.
Passem la barreja d'espinacs i ceba amb el brou per una processadora, batedora o Thermomix, fins a deixar-ho com una crema molt fina. Ho aboquem un altre cop a l'olla i hi afegim la nata, les avellanes picades i un polsim de sucre. Tastem el punt de sal i l'escalfem per a ser servida ben calenta. 
Podem ornar-la amb un fil de nata fresca i avellana ratllada per sobre.

Recomanació de la setmana, alimentem-nos! Amb bons llibres per a l'ànima i bona cuina per al cos, que com la d'avui és ben senzilla i saludable. Els miserables que tenen a la seva mà tot el poder del món ens volen submisos i pobres d'esperit. Rebel·lem-nos llegint i cuidant-nos. Ens trobaran forts.

Ara us deixo, la Dorothy, l'Espantaocells i la resta d'amics m'esperen per fer un vi de la terra.  

Tot i que m'agrada molt la versió que la Judy Garland fa de la cançó 'Over The Rainbow', també em plau la de l'Ella Fitzgerald, però trio una més alegra, la de l'Israel. 

Over The Rainbow, Israel Kamakawiwo'ole




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada