Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 10 d’octubre del 2022

Truita caragolada farcida de pa amb tomaca, cirerols i pebrotets



Les menges poden tenir diferents noms segons la zona. I al Baix Camp i al Priorat sempre hem dit truita caragolada a les truites que normalment diuen 'franceses'. Aquestes es fan a França amb mantega, però aquí, almenys a casa, sempre són caragolades i fetes amb oli d'oliva del bo, verge extra. Va ser rellegint el llibre d'en Josep M. Espinàs, 'A la taula dels altres, A peu pel Priorat', que en un paràgraf li parlen que si vol uns ous caragolats o ferrats.

I durant la lectura vaig fer un passeig imaginari acompanyant-lo per camins i pobles molt coneguts i estimats per mi. Perquè qui no estima el Priorat? Qui no és capaç de meravellar-se amb el seu paisatge? Jo m'hi escapo sempre que puc en qualsevol època de l'any, perquè l'oferta tant gastronòmica com de productes és boníssima. Al blog podeu trobar a l'etiqueta Priorat uns quants posts per visitar. I aquí hi poso fotografies per fer-hi un passeig.

En això que la recepta d'avui és molt senzilla de preparar: una simple truita caragolada farcida amb trossos de pa amb tomaca, tomàquets cirerols i pebrotets (d'aquells que en diuen del 'Padrón'). Tot del meu hort. Acompanyada de pa amb tomàquet, un bon vi del territori i uns 'guilandos' de postres. Els guilandos són fruita seca. De pas, com que l'Espinàs parla d'un àpat de conill guisat, jo us recomano un que compro a la meva pollastrera de confiança, Pollastres Pili del Mercat de Tarragona, que és del Priorat  i ja ve preparat, un producte gurmet que em va bé per aquells dies que tens algun imprevist i no hi ha temps de cuinar. Vaig comprar aquesta vegada la varietat que porta bolets. Conill del Priorat, un producte de proximitat.

Recomanació de la setmana: Han passat molts anys d'ençà que en Josep M. Espinàs va escriure el llibre i t'adones que realment el temps ha passat i que encara que els costums ja no són els mateixos, i els camins es poden fer a peu com ell ho va fer, el Priorat manté la seva essència. Aneu-hi i visiteu-lo. Tenim un territori que és una meravella en qualsevol època de l'any. Esteu tardant de calçar-vos les botes i fer camí.

As Time Goes By, Billie Holiday



4 comentaris:

  1. Respostes
    1. Hola! he hagut de refer el post. Hi ha hagut un problema a la publicació. Ja està corregit. I sí, posar trossets de pa amb tomàquet dins la truita li dona un molt bon gust.
      Una abraçada,
      Nani

      Elimina
    2. M'assembla que hauré de canviar de plataforma...

      Elimina
  2. m'encanta el porró! el primer decantador de vi ;) preciós el viatge pel priorat que ens estimem.

    ResponElimina