Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimecres, 5 d’octubre del 2022

'Galette' de figues



I la tardor arriba amb tota la seva esplendor a la cita anual. Jo l'espero any rere any per poder tancar casa  i mirar, des de la finestra, l'espectacle de colors amb els quals m'obsequia. Enguany l'he esperat amb moltes ganes després d'un estiu sobrepassat de calor. Gaudeixo, tot caminant pel camp i pobles, de racons que són magnífics. Avui en comparteixo un que per més que vegi cada dia no em canso de mirar, la del rafal amb una buguenvíl·lia guarnida de color i l'arbre que em marca l'època de l'any en tot moment.

Tot va ser veure el núm. 262 de la revista Cuina i vaig saber que faria una de les receptes que portava: la 'galette de figues'. Porto dies i dies fent melmelada, posant-les a les amanides, preparant batuts, menjant-les sota l'arbre, però vet aquí que em va agradar la idea de la proposta. Havien de venir a berenar unes amigues i resultava el pastís ideal per compartir. He de dir que la revista venia carregada de bones propostes com ara la renovació dels tàpers (que jo l'acabo de fer), com cuinar quatre plats amb un sol pollastre aprofitant-ne totes les seves parts i sobre tot l'article de l'estimada Ruth Troyano sobre 'Un viatge al passat del vi', que em va fer pensar en el post que vàrem compartir sobre la visita al Mas dels Frares. O sigui un número ben complet i carregat de bons articles. 

I això que us deia, havia d'aprofitar la recepta de la galette, aquests tipus de coques planes o de forma lliure i cruixent que és una especialitat gastronòmica de la regió francesa de la Bretanya,  per a fer una cosa diferent amb els quasi últims fruits de la figuera, generosa i ufana de ser-ho. Només un apunt: la recepta porta farina normal i jo l'he substituït per una integral.

Ingredients per a 4/6 persones,
per a la base de pasta brisa,
 - 100 g de mantega
 - 50 g de sucre
 - 210 g de farina
 - 1 pessic de sal
 - 1 ou
per al farciment,
 - 80 g de sucre
 - 125 g de mantega fosa
 - 125 g d'ametlles moltes
 - 8 figues coll de dama, no gaire madures
i
sucre morè per empolvorar

Preparem la pasta brisa barrejant la mantega amb el sucre. Afegim la farina, la sal i l'ou. Ho pastem breument, fins que quedi una massa lligada. La deixem reposar a la nevera, tapada, 1 hora.
Quan la massa estigui freda, l'estirem amb un corró fins que quedi d'un gruix de 3 mm. Per sobre hi posem el farcit que prepararem barrejant el sucre amb la mantega i l'ametlla molta, per formar una mena de massapà lleuger i deixant un petit marge a la vora. Seguidament, tallem les figues a rodanxes i les descansem per sobre del massapà. Dobleguem les vores de la massa cap a dins i hi espolsem el sucre morè pel sobre. Ho coem al forn, que tindrem preescalfat a 180℃, uns 25 minuts segons el forn i fins que la pasta quedi ben cuita. Caldrà deixar-la refredar una mica abans de menjar-la.

Recomanació de la setmana, en faig una perquè us pugueu organitzar amb temps: el 22 d'aquest mes d'octubre, si sou amants dels fermentats, la fira Fermenta! a Montferri, a l'Alt Camp. Organitza Santa Teca i podeu ampliar informació al seu compte de Facebook. Ja sabeu que saludables són els aliments probiòtics, necessaris i imprescindibles per a la flora intestinal i aquest dia trobareu una àmplia oferta de productors. Tallers, expositors i més a Montferri, el dia 22. Fermenta! us espera.


Autumn Leaves, Cannonball Adderley


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada