dilluns, 10 d’octubre del 2022

Truita caragolada farcida de pa amb tomaca, cirerols i pebrotets



Les menges poden tenir diferents noms segons la zona. I al Baix Camp i al Priorat sempre hem dit truita caragolada a les truites que normalment diuen 'franceses'. Aquestes es fan a França amb mantega, però aquí, almenys a casa, sempre són caragolades i fetes amb oli d'oliva del bo, verge extra. Va ser rellegint el llibre d'en Josep M. Espinàs, 'A la taula dels altres, A peu pel Priorat', que en un paràgraf li parlen que si vol uns ous caragolats o ferrats.

I durant la lectura vaig fer un passeig imaginari acompanyant-lo per camins i pobles molt coneguts i estimats per mi. Perquè qui no estima el Priorat? Qui no és capaç de meravellar-se amb el seu paisatge? Jo m'hi escapo sempre que puc en qualsevol època de l'any, perquè l'oferta tant gastronòmica com de productes és boníssima. Al blog podeu trobar a l'etiqueta Priorat uns quants posts per visitar. I aquí hi poso fotografies per fer-hi un passeig.

En això que la recepta d'avui és molt senzilla de preparar: una simple truita caragolada farcida amb trossos de pa amb tomaca, tomàquets cirerols i pebrotets (d'aquells que en diuen del 'Padrón'). Tot del meu hort. Acompanyada de pa amb tomàquet, un bon vi del territori i uns 'guilandos' de postres. Els guilandos són fruita seca. De pas, com que l'Espinàs parla d'un àpat de conill guisat, jo us recomano un que compro a la meva pollastrera de confiança, Pollastres Pili del Mercat de Tarragona, que és del Priorat  i ja ve preparat, un producte gurmet que em va bé per aquells dies que tens algun imprevist i no hi ha temps de cuinar. Vaig comprar aquesta vegada la varietat que porta bolets. Conill del Priorat, un producte de proximitat.

Recomanació de la setmana: Han passat molts anys d'ençà que en Josep M. Espinàs va escriure el llibre i t'adones que realment el temps ha passat i que encara que els costums ja no són els mateixos, i els camins es poden fer a peu com ell ho va fer, el Priorat manté la seva essència. Aneu-hi i visiteu-lo. Tenim un territori que és una meravella en qualsevol època de l'any. Esteu tardant de calçar-vos les botes i fer camí.

As Time Goes By, Billie Holiday



4 comentaris:

  1. Respostes
    1. Hola! he hagut de refer el post. Hi ha hagut un problema a la publicació. Ja està corregit. I sí, posar trossets de pa amb tomàquet dins la truita li dona un molt bon gust.
      Una abraçada,
      Nani

      Elimina
    2. M'assembla que hauré de canviar de plataforma...

      Elimina
  2. m'encanta el porró! el primer decantador de vi ;) preciós el viatge pel priorat que ens estimem.

    ResponElimina