dimecres, 15 de febrer del 2023

Carn rostida amb vi negre i amb puré de patata amb all



Començar el dia passejant per l'hort és un gran plaer. Aquests dies de fred tot està gebrat i així i tot resulta magnífic prendre cafè mentre miro les flors que hi tinc i que després agafaré per a cuinar quelcom. La pesolera està ufanosa i ja tinc ganes de cuinar els pèsols que aviat arribaran a balquena. I el romaní que està florit tot l'any i que m'obsequia amb unes meravelloses branques que perfumaran la carn que prepararé.

Tenia al congelador un tros de filet que em va sobrar de Nadal i que veia cada cop que obria el calaix del congelador. No m'agrada tenir les coses massa temps congelades, així que li va tocar el torn. Per la mida era ideal per a dues racions. I com m'agrada molt el puré de patata per acompanyar, avui el farem amb all per a variar una mica. Hi posaré quatre pèsols per a guarnir i un circell i una flor de la pesolera per a fer la foto final del plat. 

Ingredients,
 - un tros de filet de vedella ben polit de greix, 400 g
 - 200 ml de vi negre
 - branques de romaní i farigola
 - sal i pebre
 - cordill per a lligar la carn
 - oli d'oliva verge extra
per al puré,
 - 4 alls sense pelar
 - 100 ml d'oli d'oliva verge extra
 - 2 patates grans
 - 1 cullerada generosa de mantega
 - 1 tassa de llet calenta
 - sal i pebre

Deixem macerar el tros de carn en un bol amb el vi durant un parell d'hores, tot girant-lo de tant en tant. El traiem i l'eixuguem bé amb paper de cuina. El salpebrem i l'embolcallem amb la farigola i el romaní i el lliguem amb el cordill. El posem en una safata de forn i l'enfornem, amb el forn preescalfat a 150℃ durant una hora aproximadament, o més temps si voleu que la carn estigui més feta. Això va a gustos i cal controlar com el voldrem. Per acompanyar farem el puré bullint les patates pelades i trossejades. Les escorrem de l'aigua i aixafem amb la mantega, la llet i els alls que haurem confitat prèviament en un cassó petit durant un quart d'hora amb l'oli d'oliva. Els aixafem i afegim al puré i salpebrem. El muntem amb un cèrcol i guarnim amb els pèsols. Aquests normalment els passo per una paella amb una mica de mantega, però avui només estan per la foto. Ja en vindran més. 

Aquests dies no estic massa inspirada. Fa dies que el Xingu, el gos de la Violeta i que viu amb mi, està malalt i això fa capti tota la meva atenció. El tinc amb mi d'ençà de la pandèmia i com he dit altres vegades, allà on vaig ell ve amb mi. Però ara estic pendent i no dormim massa bé, ell per no trobar-se bé i jo que el vigilo. Passarà, sembla que el tractament funciona. I amb aquest motiu avui comparteixo una cançó que em transmet molt optimisme. La canta la gran Marisa Monte, una de les millors cantants brasileres, amb el gran també, Seu Jorge. La lletra ens diu que quan pensem que tot està malament i negatiu, i que encara pot empitjorar, arriba el moment que ve el sol per desfer els núvols negres i il·luminar la fi del túnel. Positivisme. Tot anirà bé. 

Pra melhorar, Marisa Monte, Seu Jorge e Flor

         ... Quando você pensa
                   Que está tudo errado e negativo
                          E que ainda vai piorar, piorar
                              ...
                                  Lá vem o sol
                                       Para derreter as nuvens negras
                                             Para iluminar o fim do túnel...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada