dilluns, 20 de febrer del 2023

Sopa de pa torrat amb tòfona i pilotilles



Temps de tòfones. I quan arriba m'agrada fer quelcom amb elles, però enguany no n'he trobat. He passat cada setmana per la Conxi del Mercat de Tarragona i no ha sigut possible obtenir-ne. Així que vaig comprar-ne de les confitades i he fet una sopa que ha quedat prou bona, però no era la fresca del temps.

No podíem deixar passar la temporada sense tastar-la i vàrem anar al QuintaForca de Casafort, Nulles, a l'Alt Camp, que com cada any fa el tast que no deixa mai de sorprendre. De camí anàvem gaudint del paisatge amb els ametllers a mig florir, un regal per als ulls. M'agradaria posar-vos les fotografies dels plats servits, però cada cop més intento no compartir-los per no treure el factor sorpresa. Innova i té presentacions força originals que no he posat. Ni tampoc el que més he gaudit. Aquí teniu una petita mostra. Ah i de tòfona no en falta. Una bona experiència tofonaire en un lloc amb encant.
I aquí us deixo la sopa que vaig fer dies abans, que em va sortir econòmica i bona. Recorda una mica la sopa que faig per Nadal, la de la família Nolla. Una sopa de pa torrat i que hi podreu afegir els ingredients que us vinguin de gust, a més a més. 

Ingredients per a dues racions,
 - 1 gra d'all esmicolat
 - 3 cullerades soperes d'oli d'oliva verge extra
 - 1 cullerada generosa (postres) de Salsa Tartufata
 - 5 llesques de pa torrat
 - + 3 llesques de pa torrat trossejat grosserament
 - 3/4 de litre de brou de pollastre o vegetal
 - sal i pebre
 - Carpaccio de tòfona per guarnir
per fer les pilotilles,
 - 100 g de carn trinxada de porc
 - 1 cullerada (postres) de tòfona Salsa Tartufata
 - sal i pebre
 - 1 ou
 - pa ratllat
 - farina de blat per a empolvorar-les
 - oli d'oliva per fregir-les, no massa quantitat, ja que no han de quedar olioses

En una olla petita i hi posem oli, l'escalfem a foc baix i hi afegim l'all esmicolat. El deixem daurar una mica, molt poc i que no es cremi, i ara ja hi podem posar la cullerada de tòfona tartufata. Amb molta cura que no us esquitxi. Afegim les llesques de pa i el brou. Ha d'arrancar el bull, abaixem el foc i esperem que es cogui uns cinc minuts. Ho triturem amb una batedora o a la Thermomix, deixant la textura que més ens agradi.
Les pilotilles les farem com de costum: barregem la carn amb el pa ratllat i l'ou, salpebrem i afegim la tòfona esmicolada. Els hi donem forma, les passem per farina i fregim en una paella amb oli d'oliva. Les posem en un plat amb paper de cuina i així s'absorbirà l'excedent d'oli. Seguidament, les afegim a la sopa, juntament amb els trossos de carpaccio de tòfona i tres llesques de pa triturades grosserament. Remenem i deixem reposar uns deu minuts. S'ha de servir calenta.
És evident que si teniu tòfona fresca, la sopa guanyarà molt, però aquesta ha quedat ben bona. Diuen que aquesta setmana baixaran les temperatures i una sopa per a l'ànima sempre escalfa.

Vida (Lluis Llach), Pol Batlle & Rita Payés

              ... Encara veig a vegades, 
                        de vegades veig encara
                               els meus ulls d'infant que busquen,
                                     més enllà del glaç del vidre,
                                            un color de tramuntana...


2 comentaris:

  1. m'encanta la foto de l'ametller florit. i tota la resta, també ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els ametllers de casa han florit aquesta setmana. Estan preciosos.

      Elimina