dilluns, 13 de novembre del 2023

Quiche de bledes, ortigues, llagostins, formatge i olives



De la mateixa manera que puc anar al mercat sense cap idea preconcebuda de què compraré, quan passo per l'hort de bon matí després de treure herbes i regar, miro a veure què podré preparar per dinar. Veig bledes i algunes ortigues, una quiche aniria bé. Al congelador tinc uns llagostins congelats i al rebost unes olives negres... 

I mai millor dit em poso mans a la massa. Pastar i engegar el forn un matí de dissabte assolellat resulta un plaer. Envoltada de flors que atrauen els insectes que pol·linitzaran els arbres, passar unes estones a l'hort no té preu. Sempre acompanyada de la música que m'agrada i la Flor, la gata. I les gallines blanques (per sort ara sense gall que les maregi) que han substituït les anteriors i ponen els cinc ous diàriament. En consumeixo i en regalo. Amb elles comparteixo la verdura de l'hort. I com els agraden les bledes. En tinc de tres tipus: vermelles, verdes i grogues. Decideixo fer les fotos a la taula de treball de l'hort amb un hule ben estampat. Una vida tranquil·la.

La base d'avui és la que surt millor de totes, així que us la recomano. 

Ingredients, 
per la massa,
 - 250 g de farina 
 - 2 ous petits o un de gros
 - 125 g de mantega tova tallada a daus
 - 1 culleradeta de sucre
 - 1/2 culleradeta de sal
 - 40 ml d'aigua freda
 - un motlle de 24 cm
 - mantega per untar-lo
 - farina per empolvorar
 - 1/2 ou batut per pinzellar
 - 1 full de paper de forn i cigrons secs

La podem pastar a mà o a màquina. Jo l'he preparat amb la Thermomix barrejant la mantega, els ous, el sucre i la sal durant 30 segons a velocitat 4. Seguidament, he abocat l'aigua i he deixat un minut a velocitat espiga. Si la pasteu a mà, la podeu preparar fent un volcà sobre la taula de treball i posant al mig tots els ingredients, menys l'aigua, i treballant la massa amb les puntes dels dits fins a tenir una textura granulosa. Després afegim l'aigua i la treballem fins a tenir una massa llisa. Fem una bola, l'embolcallem amb paper film i la posem al frigorífic fins al moment de fer-la servir. Com que ja refresca l'he tingut fora en un bol tapat amb un drap i així és més fàcil d'aplanar-la amb el corró i fer un cercle de 3 mm de gruix. Untem el motlle amb mantega i empolvorem amb una mica de farina. Posem la massa per sobre i retallem la part que sobri d'alçada, la punxem unes quantes vegades i la cobrim amb el paper de forn, posant els cigrons per sobre. Enfornem al forn -que haurem preescalfat a 180℃- durant 15 minuts. Passat el temps, traiem el paper i els cigrons, pinzellem la base de la massa amb 1/2 ou batut i tornem a enfornar uns cinc minuts més. Ho traiem del forn (sense apagar-lo) i preparem el farcit.

pel farcit,
 - un manat de bledes
 - un manadet d'ortigues
 - llagostins
 - 3 triangles de formatge camembert partits per la meitat
 - 10 olives negres sense pinyols i partides per la meitat
 - 2 ous
 - 1 pot de crema de llet espessa
 - sal, pebre i nou moscada
 - 2 cullerades d'oli d'oliva verge extra

Rentem les bledes i les ortigues, les eixuguem amb un drap i les tallem en trossos de 2 cm, traient els trossos més dobles de les fulles. Les passem per una paella amb l'oli d'oliva, salpebrem i reservem. Al mateix oli hi passem els llagostins. Salpebrem i reservem. Barregem els ous i la crema de llet a la batedora, salpebrant i amb un pessic de nou moscada. Posem les bledes, els llagostins, les olives i el formatge per sobre de la massa. Hi aboquem la barreja de crema de llet i ous. Enfornem a 180℃ durant 20 minuts i després abaixem la temperatura a 160℃ vint minuts més. Podrem servir aquesta quiche tèbia o freda. 
Si sou més d'espinacs que no pas de bledes, les podeu substituir. Altres quiches que podeu trobar al blog: les teniu aquí.

Mechita, Sílvia Pérez Cruz

         ... Mechita eres linda, tus ojos
                 Tus ojos me fascinan...
                

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada