Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dijous, 24 d’octubre del 2024

Sopa freda d'ametlla, anguila fumada del Delta, raïm i cremós de pruna



La segona recepta d'aquesta també ve del llibre 'Cuinant les nostres emocions a foc lent'. Aquest cop de la mà del xef Arnau Bosch i té el conte 'Tres mirades', la temàtica d'Apunts sobre... El locus de control i la recepta que comparteixo, tot i que jo l'he fet amb algun punt diferent. 

Com que el llibre parla sobre les emocions i el cultiu del benestar jo us explico el que em plau de bon matí, quan començo el dia: passejar-me pel jardí amb la tassa de cafè calent a la mà (a l'hivern també amb una bona bufanda de llana) i segons quins dies, amb la màquina de retratar al coll. Mirar la natura, sentir la flaire de les flors i caminar sobre l'herba no té preu. 
Fa molts anys vaig llegir que quan et quedin pocs diners a la cartera compra violetes per a l'ànima. I això ho aplico al jardí. Intento tenir flors que m'alimenten mentalment  i m'inspiren. Amb la pluja que ha caigut tots els rosers han tornat a florir, el gessamí està esplèndid i els baladres, després de passar un estiu sec, han tornat a despuntar. I en això estic que si la terra necessita aigua, la meva ment necessita flors.

I de la sopa què dir! L'Arnau Bosch és el xef del restaurant Can Bosch i ha volgut participar en el llibre amb una deliciosa crema. Us he de dir que per la crema he seguit la recepta fil per randa, però després hi ha uns matisos amb el raïm i el cremós de pruna que donen el toc de refinament. Si compreu el llibre, els podreu fer a casa perquè no tenen cap complicació. Jo he tirat pel camí senzill, però deliciós alhora. El cremós de pruna té un contrapunt dolç molt bo. 
El raïm moscatell jo l'he comprat d'un pagès de Riudoms i l'anguila del Delta al Mercat de Tarragona, a la parada de Pesca Salada Pitarch, on sempre en trobo.

Ingredients per a dues racions,
per l'ajoblanco
 - 250 ml d'aigua d'ampolla
 - 80 g de farina d'ametlla
 - 15 g de vinagre chardonnay Fòrum 
 - 1/4 de grill d'all cru
 - 1/4 de grill d'all escaldat
 - 3 grans de pebre negra
 - sal al gust
 - 100 g d'oli d'oliva verge extra
 - 30 g d'un pa amb crosta per fer uns crostons
raïm, 
 - raïm sense llavors
cremós de pruna,
 - 5 prunes seques sense pinyol
 - una barreja de vi dolç, una mica d'aigua i unes gotes de salsa de soja
anguila,
 - anguila fumada del Delta tallada a daus

Per fer l'ajoblanco deixem reposar la nit abans la farina d'ametlla, l'aigua i l'all cru en un recipient a la nevera. L'endemà afegim tots els altres ingredients i triturem bé amb un robot de cuina.
Observació del cuiner: Es pot colar l'elaboració, però ell recomana triturar bé i no colar-la.
Cremós de pruna: hidratem les prunes amb els líquids i ho triturem en un vas de túrmix fins a deixar una mescla homogènia per fer uns puntets.
Muntem el plat posant la sopa al plat i guarnint-lo amb l'anguila fumada tallada a daus, els crostons de pa, uns puntets de cremós de pruna i uns grans de raïm.
Us puc garantir que ha quedat molt bona i em puc imaginar que la de l'Arnau, tal com la prepara ell, ha de ser excel·lent. Si seguiu les passes que ell dona al llibre, serà una sopa de superestrella.

Aquesta sopa freda d'ametlla és la segona que publico amb poc temps. Al mes d'agost vaig cuinar la d'ametlles torrades que podeu llegir aquí.

La salut mental és la clau del nostre benestar. Tenir una afició ens ajudarà. Cultivem-nos, cuidem-nos.

I la Cesária Evora amb el portuguès de Cap Verd fa una magnífica versió de la coneguda 'Greenfields' del grup The Brothers Four. Quina pau transmet aquesta música.
         
Jardim Prometido, Cesària Evora
         ...Nô crê vivê num terra d'amizade
                Ta desenvolvê na meio d'felicidade
                      Num Jardim Prometido ta flori
                           cheio di paz...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada