Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dissabte, 5 d’abril del 2025

Collint farigola amb el Pep de Verol



El camp és ple de farigola florida. És un goig veure-la i collir-la, tot i que jo espero l'arribada de la primera lluna de primavera per guardar-la a la cuina tot l'any. És en aquest moment quan conserva millor les flors i les seves propietats. Fa uns dies, però, vaig tenir la sort de poder-ne collir amb el Pep de Verol.

Sempre és un privilegi anar acompanyats d'algú que en sap, i en aquest cas era en Pep. El vaig conèixer, juntament amb la Sara, en un tast de melmelades acompanyades d'un bon pa que representava un rellotge solar del pastisser Oriol Rossell, una trobada que va tenir lloc a la Joncosa del Montmell.

En Pep és de Llorenç del Penedès. Ha estat càmera freelance especialitzat en trial, que ara es dedica a una passió que li neix del territori: elabora melmelades salvatges i ecològiques dels fruits que cull als marges de la Serra de Montmell i a la vora de les vinyes. N'elabora una gran varietat: de mora, gavarrera, arç blanc, cirera de pastor, saüc, aranyó, serves, de poma i romaní, de poma i saüc i la que m'agrada més la de poma amb farigola. 

Les fa amb poques quantitats, amb conservants naturals i una mínima dosi de sucre. Però, a més, crea unes delicioses infusions gelificades que es poden prendre directament del pot o combinar amb allò que més us vingui de gust: iogurts, formatge, o com a condiment per a plats especials. Us recomano que visiteu la seva pàgina web i descobriu tots els seus productes, sabors autèntics de la natura a taula.

I ja que parlem de farigola, deixeu-me donar-vos alguns apunts sobre els seus beneficis, ara que la podem collir florida. Cal recordar que per recol·lectar-la cal anar ben equipat amb unes bones tisores, no s'ha d'arrencar amb l'arrel. Aquesta ha de quedar-se al seu lloc per garantir futures collites. Malauradament, sovint veig gent que la desarrela directament. No ho feu. Així, no.

En la cuina, la farigola és ideal per adobar carns, aus i guisats. Qui no recorda una sopa de farigola com les que es feia el meu pare per a sopar. Els banys amb farigola alleugen els dolors reumàtics, i en infusió, ajuda amb la flatulència i calma el sistema nerviós. Ai, que bé que ens aniran les infusions gelificades per prendre directament. 

Ja sabeu que aquest blog no em genera ingressos, al contrari. Però em regala el plaer de conèixer persones interessants que fan allò que estimen i que alimenta l'ànima. Si mai parlo de marques comercials, són d'aquelles que contribueixen a una vida més saludable i arrelada, com és el cas de Verol. Melmelades fetes amb productes naturals, recollits per en Pep amb passió i respecte. I com ell mateix diu a la seva web: tombeu per ella i tasteu.

Bon cap de setmana!


J'attendrai, Benjamin Biolay & Camélia Jordana


2 comentaris:

  1. No coneixia la infusió Geli ficada. Les melmelades han d'estar més que bones. 😋😍

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs ara és el moment que tastis les infusions gelificades i les melmelades. Són 👌🏼

      Elimina