El camp és ple de farigola florida. És un goig veure-la i collir-la, tot i que jo espero l'arribada de la primera lluna de primavera per guardar-la a la cuina tot l'any. És en aquest moment quan conserva millor les flors i les seves propietats. Fa uns dies, però, vaig tenir la sort de poder-ne collir amb el Pep de Verol.
Sempre és un privilegi anar acompanyats d'algú que en sap, i en aquest cas era en Pep. El vaig conèixer, juntament amb la Sara, en un tast de melmelades acompanyades d'un bon pa que representava un rellotge solar del pastisser Oriol Rossell, una trobada que va tenir lloc a la Joncosa del Montmell.
En Pep és de Llorenç del Penedès. Ha estat càmera freelance especialitzat en trial, que ara es dedica a una passió que li neix del territori: elabora melmelades salvatges i ecològiques dels fruits que cull als marges de la Serra de Montmell i a la vora de les vinyes. N'elabora una gran varietat: de mora, gavarrera, arç blanc, cirera de pastor, saüc, aranyó, serves, de poma i romaní, de poma i saüc i la que m'agrada més la de poma amb farigola.
Les fa amb poques quantitats, amb conservants naturals i una mínima dosi de sucre. Però, a més, crea unes delicioses infusions gelificades que es poden prendre directament del pot o combinar amb allò que més us vingui de gust: iogurts, formatge, o com a condiment per a plats especials. Us recomano que visiteu la seva pàgina web i descobriu tots els seus productes, sabors autèntics de la natura a taula.
I ja que parlem de farigola, deixeu-me donar-vos alguns apunts sobre els seus beneficis, ara que la podem collir florida. Cal recordar que per recol·lectar-la cal anar ben equipat amb unes bones tisores, no s'ha d'arrencar amb l'arrel. Aquesta ha de quedar-se al seu lloc per garantir futures collites. Malauradament, sovint veig gent que la desarrela directament. No ho feu. Així, no.
En la cuina, la farigola és ideal per adobar carns, aus i guisats. Qui no recorda una sopa de farigola com les que es feia el meu pare per a sopar. Els banys amb farigola alleugen els dolors reumàtics, i en infusió, ajuda amb la flatulència i calma el sistema nerviós. Ai, que bé que ens aniran les infusions gelificades per prendre directament.
Ja sabeu que aquest blog no em genera ingressos, al contrari. Però em regala el plaer de conèixer persones interessants que fan allò que estimen i que alimenta l'ànima. Si mai parlo de marques comercials, són d'aquelles que contribueixen a una vida més saludable i arrelada, com és el cas de Verol. Melmelades fetes amb productes naturals, recollits per en Pep amb passió i respecte. I com ell mateix diu a la seva web: tombeu per ella i tasteu.
Bon cap de setmana!
J'attendrai, Benjamin Biolay & Camélia Jordana
No coneixia la infusió Geli ficada. Les melmelades han d'estar més que bones. 😋😍
ResponEliminaDoncs ara és el moment que tastis les infusions gelificades i les melmelades. Són 👌🏼
Elimina