Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 10 de juny del 2025

Un taller de cuina amb flors i plantes de primavera



A hores d'ara no cal que digui que m'agraden les flors i les plantes. No només per guarnir racons de casa, sinó també per donar color i gust a la cuina. Per això, quan vaig veure que al Museu Terra de l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, s'organitzava el taller 'Cuinem amb flors i plantes de primavera', no m'ho vaig pensar dues vegades.

El taller, dedicat a la cuina silvestre, es feia amb la col·laboració de Els Corremarges, una cooperativa sense ànim de lucre ubicada a la Sala de Comalats, un petit poble de la Conca de Barberà. La seva missió és tant bonica com necessària: recuperar i divulgar els usos populars de la vegetació local, especialment les plantes silvestres comestibles i els fruits oblidats. 

Els Corremarges combinen la recerca etnobotànica -amb entrevistes a persones del territori i consultes a arxius històrics- amb activitats divulgatives com tallers de cuina silvestre, passejades etnobotàniques i altres propostes educatives per a totes les edats. També elaboren i comercialitzen conserves artesanes (melmelades, salses, xarops...) i col·laboren amb restaurants i institucions per fer arribar la flora local a més taules i espais públics, promovent una jardineria sostenible i de quilòmetre zero. Els seus productes es poden trobar a punts de venda d'arreu de Catalunya: Valls, Bràfim, Gelida, Igualada, Jorba, Sant Fruitós de Bages, Arbolí o Reus. Trobareu tota la informació a la seva web.

En Guillem, membre de la cooperativa, ens va fer una introducció sobre l'hort i el jardí del museu, explicant com estava estructurat i quines plantes hi podíem trobar. Després, ens vam posar a preparar tres plats que combinaven productes locals amb flors i plantes de temporada:
 - Croquetes d'ortigues sense beixamel, fetes amb patata bullida, sofregit de ceba i ortigues, arrebossades a la manera clàssica.
 - Amanida de llenties amb lletsons, créixens i flors silvestres, guarnida amb aranyons confitats i una salsa sorprenent de magranes agres.
 - I finalment, un tast de formatges artesans, acompanyats amb les exquisides melmelades dels Corremarges.
Tot plegat, una delícia pels sentits i una activitat ideal per compartir entre grans i petits, cooperant i aprenent. Una manera de passar un matí de diumenge profitós, en bona companyia i amb gent que estima la terra i sap com cuidar-la.

Flor de nit, Mar Pujol


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada