A hores d'ara no cal que digui que m'agraden les flors i les plantes. No només per guarnir racons de casa, sinó també per donar color i gust a la cuina. Per això, quan vaig veure que al Museu Terra de l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, s'organitzava el taller 'Cuinem amb flors i plantes de primavera', no m'ho vaig pensar dues vegades.
El taller, dedicat a la cuina silvestre, es feia amb la col·laboració de Els Corremarges, una cooperativa sense ànim de lucre ubicada a la Sala de Comalats, un petit poble de la Conca de Barberà. La seva missió és tant bonica com necessària: recuperar i divulgar els usos populars de la vegetació local, especialment les plantes silvestres comestibles i els fruits oblidats.
Els Corremarges combinen la recerca etnobotànica -amb entrevistes a persones del territori i consultes a arxius històrics- amb activitats divulgatives com tallers de cuina silvestre, passejades etnobotàniques i altres propostes educatives per a totes les edats. També elaboren i comercialitzen conserves artesanes (melmelades, salses, xarops...) i col·laboren amb restaurants i institucions per fer arribar la flora local a més taules i espais públics, promovent una jardineria sostenible i de quilòmetre zero. Els seus productes es poden trobar a punts de venda d'arreu de Catalunya: Valls, Bràfim, Gelida, Igualada, Jorba, Sant Fruitós de Bages, Arbolí o Reus. Trobareu tota la informació a la seva web.
En Guillem, membre de la cooperativa, ens va fer una introducció sobre l'hort i el jardí del museu, explicant com estava estructurat i quines plantes hi podíem trobar. Després, ens vam posar a preparar tres plats que combinaven productes locals amb flors i plantes de temporada:
- Croquetes d'ortigues sense beixamel, fetes amb patata bullida, sofregit de ceba i ortigues, arrebossades a la manera clàssica.
- Amanida de llenties amb lletsons, créixens i flors silvestres, guarnida amb aranyons confitats i una salsa sorprenent de magranes agres.
- I finalment, un tast de formatges artesans, acompanyats amb les exquisides melmelades dels Corremarges.
Tot plegat, una delícia pels sentits i una activitat ideal per compartir entre grans i petits, cooperant i aprenent. Una manera de passar un matí de diumenge profitós, en bona companyia i amb gent que estima la terra i sap com cuidar-la.
Flor de nit, Mar Pujol
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada