Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 3 de novembre del 2025

Quiche amb fruits de tardor


La tardor arriba amb una màgia especial on l'aire es torna més fresc, les fulles pinten els camins amb tons daurats, vermellosos i marrons, i una olor humida de terra i fusta ens envolta. És una estació de calma, de retorn a la llar, de cuina lenta i aromes que reconforten després de mesos a l'aire lliure. Els mercats s'omplen de colors càlids i de fruits que ens recorden com la natura sap cuidar-nos.

El codony, amb la seva pell aspra i aroma intensa, ens regala la dolçor del codonyat, ple de fibra i antioxidants. Les nous, petites joies de closca dura, són un tresor per al cervell i el cor, gràcies als seus greixos saludables. Les pomes, senzilles i sempre presents a casa, depuren i aporten vitamines que reforcen les defenses. La magrana, amb els seus grans vermells i brillants, és símbol de vida i longevitat, rica en ferro i antioxidants, ajuda a mantenir la sang i la pell saludables. Les cireretes d'arboç (les teniu en la cinquena fotografia i en la setena les seves flors que seran els fruits de l'any vinent), petites i alegres, posen color als boscos i ens aporten vitamina C a balquena. Les figues, tendres i sucoses, aporten fibra i minerals com el potassi, ideals per cuidar el sistema digestiu i reduir la fatiga. I els moniatos, de color taronja intens o blancs, són una font excel·lent de betacarotens, vitamines A i C, que enforteixen el sistema immunitari i donen energia per als dies més freds. Així que ajunto totes aquestes propietats i les poso en una quiche com si d'una farmaciola natural es tractés i preparem el cos per passar un hivern saludable. Ah, i de postres uns caquis (la segona fotografia mostra les fulles del caquier que es comencen a assecar) preparats amb llimona i canyella, que amb la seva polpa melosa, ens aporten energia i un toc de dolçor natural quan el dia s'escurça. Aquí teniu com preparar-los. I la bellesa de l'arbre i els seus fruits, aquí.
He fet una bona recerca per la Xarxa...

Cada fruit de la tardor és un regal que combina sabor, color i salut. Consumir-los és una manera de connectar amb el ritme natural de la terra i de cuidar-nos des de dins, mentre gaudim dels plaers senzills i savis que ens ofereix aquesta bella estació. 

Ingredients per a un motlle de 24 cm,
per a la base,
 - 125 g de mantega a temperatura ambient
 - 250 g de farina fluixa
 - 1 cullerada sopera rasa de sucre de llustre
 - 1 ou
 - 50 ml d'aigua freda
 - 1/2 culleradeta de sal
 - farina per empolvorar la taula
 - film transparent
 - paper de forn
 - llegums secs pel forn

Manera de fer,
Utilitzarem un robot per pastar posant al got el sucre, la mantega, l'ou i batem fins a fer una pasta cremosa.
Afegim la farina i la sal tamisades junt. Anem posant l'aigua de mica en mica. Aplanem la massa amb la mà i la refrigerem mitja hora a la nevera embolcallada amb film transparent. Un cop passat el temps, la posem sobre la taula enfarinada i l'aplanem amb el corró obtenint una massa de 3 mm i la posem motlle donant-li forma. Punxem la massa amb una forquilla. Cobrim amb paper de forn i per sobre hi posem els llegums secs. Enfornem amb el forn preescalfat a 180℃ uns 15 minuts. Traiem els llegums i el paper i ho tornem a enfornar 5 minuts més. Ho traiem del forn i deixem refredar mentre preparem el farciment.

per al farciment,
 - figues, cireretes d'arboç, moniato cuit, grans de magrana, nous i codonyat
 - 130 g de formatge blau
 - 3 ous
 - 150 g de formatge cremós tipus Philadelphia
 - 150 ml nata líquida per cuina 18% MG
 - sal i pebre

Coem el moniato al microones o al forn com tinguem per costum. El pelem i el tallem a rodanxes. Ho posem sobre la base juntament amb les cireretes d'arboç, uns dauets de codonyat, les figues tallades a quarts i uns grans de magrana.
En un got de batedora barregem els ous, els formatges i la nata. Salpebrem i ho aboquem sobre els fruits. També ho podem fer a l'inrevés: primer abocar el farciment i després els fruits.
Enfornem amb el forn preescalfat a 180℃ durant 30 minuts o fins que s'hagi daurat. Deixem que reposi uns minuts i desemmotllem. Servim, millor calent o tebi.

La cançó que ens acompanya avui m'agrada molt. Va ser escrita per en John Lennon l'any 1974. Trobareu la seva versió i les altres dues també meravelloses, de José González i R.E.M., a la llista de Spotify de La Cuina Violeta. Que encara no la seguiu? 

#9 Dream, R.E.M


1 comentari:

  1. definitivament, has d'escriure un llibre, un altre, vaja. els editors estan trigant massa a fer-te la proposta. un post ple de bellesa i quietud

    ResponElimina