La tardor arriba amb una màgia especial on l'aire es torna més fresc, les fulles pinten els camins amb tons daurats, vermellosos i marrons, i una olor humida de terra i fusta ens envolta. És una estació de calma, de retorn a la llar, de cuina lenta i aromes que reconforten després de mesos a l'aire lliure. Els mercats s'omplen de colors càlids i de fruits que ens recorden com la natura sap cuidar-nos.
El codony, amb la seva pell aspra i aroma intensa, ens regala la dolçor del codonyat, ple de fibra i antioxidants. Les nous, petites joies de closca dura, són un tresor per al cervell i el cor, gràcies als seus greixos saludables. Les pomes, senzilles i sempre presents a casa, depuren i aporten vitamines que reforcen les defenses. La magrana, amb els seus grans vermells i brillants, és símbol de vida i longevitat, rica en ferro i antioxidants, ajuda a mantenir la sang i la pell saludables. Les cireretes d'arboç (les teniu en la cinquena fotografia i en la setena les seves flors que seran els fruits de l'any vinent), petites i alegres, posen color als boscos i ens aporten vitamina C a balquena. Les figues, tendres i sucoses, aporten fibra i minerals com el potassi, ideals per cuidar el sistema digestiu i reduir la fatiga. I els moniatos, de color taronja intens o blancs, són una font excel·lent de betacarotens, vitamines A i C, que enforteixen el sistema immunitari i donen energia per als dies més freds. Així que ajunto totes aquestes propietats i les poso en una quiche com si d'una farmaciola natural es tractés i preparem el cos per passar un hivern saludable. Ah, i de postres uns caquis (la segona fotografia mostra les fulles del caquier que es comencen a assecar) preparats amb llimona i canyella, que amb la seva polpa melosa, ens aporten energia i un toc de dolçor natural quan el dia s'escurça. Aquí teniu com preparar-los. I la bellesa de l'arbre i els seus fruits, aquí.
He fet una bona recerca per la Xarxa...
Cada fruit de la tardor és un regal que combina sabor, color i salut. Consumir-los és una manera de connectar amb el ritme natural de la terra i de cuidar-nos des de dins, mentre gaudim dels plaers senzills i savis que ens ofereix aquesta bella estació.
Ingredients per a un motlle de 24 cm,
per a la base,
- 125 g de mantega a temperatura ambient
- 250 g de farina fluixa
- 1 cullerada sopera rasa de sucre de llustre
- 1 ou
- 50 ml d'aigua freda
- 1/2 culleradeta de sal
- farina per empolvorar la taula
- film transparent
- paper de forn
- llegums secs pel forn
Manera de fer,
Utilitzarem un robot per pastar posant al got el sucre, la mantega, l'ou i batem fins a fer una pasta cremosa.
Afegim la farina i la sal tamisades junt. Anem posant l'aigua de mica en mica. Aplanem la massa amb la mà i la refrigerem mitja hora a la nevera embolcallada amb film transparent. Un cop passat el temps, la posem sobre la taula enfarinada i l'aplanem amb el corró obtenint una massa de 3 mm i la posem motlle donant-li forma. Punxem la massa amb una forquilla. Cobrim amb paper de forn i per sobre hi posem els llegums secs. Enfornem amb el forn preescalfat a 180℃ uns 15 minuts. Traiem els llegums i el paper i ho tornem a enfornar 5 minuts més. Ho traiem del forn i deixem refredar mentre preparem el farciment.
per al farciment,
- figues, cireretes d'arboç, moniato cuit, grans de magrana, nous i codonyat
- 130 g de formatge blau
- 3 ous
- 150 g de formatge cremós tipus Philadelphia
- 150 ml nata líquida per cuina 18% MG
- sal i pebre
Coem el moniato al microones o al forn com tinguem per costum. El pelem i el tallem a rodanxes. Ho posem sobre la base juntament amb les cireretes d'arboç, uns dauets de codonyat, les figues tallades a quarts i uns grans de magrana.
En un got de batedora barregem els ous, els formatges i la nata. Salpebrem i ho aboquem sobre els fruits. També ho podem fer a l'inrevés: primer abocar el farciment i després els fruits.
Enfornem amb el forn preescalfat a 180℃ durant 30 minuts o fins que s'hagi daurat. Deixem que reposi uns minuts i desemmotllem. Servim, millor calent o tebi.
La cançó que ens acompanya avui m'agrada molt. Va ser escrita per en John Lennon l'any 1974. Trobareu la seva versió i les altres dues també meravelloses, de José González i R.E.M., a la llista de Spotify de La Cuina Violeta. Que encara no la seguiu?
#9 Dream, R.E.M








definitivament, has d'escriure un llibre, un altre, vaja. els editors estan trigant massa a fer-te la proposta. un post ple de bellesa i quietud
ResponElimina