dijous, 2 de febrer del 2017

Amanida tèbia de calçots {Ottolenghi inspira}


Llibres. M'agraden de qualsevol temàtica: novel·la, novel·la negra, autobiogràfica, fotografia, guies de viatges, art... i de cuina. Ai, els de cuina. En tinc uns quants i fins i tot algun de capçalera, per a dies que les ganes de llegir s'ajunten amb les de fer alguna extraordinària per a un àpat especial. Evidentment que no cuinem de manera excepcional cada dia: mengem senzill i sa. I els plats del blog moltes vegades poden donar una imatge errònia.
No som vegetarians, però limitem cuinar carn vermella sovint, no fem salses amb greix, poques fregitel·les, sempre un bon oli d'oliva verge extra i innombrable quantitat de bons gestos adquirits, tan apresos en el dia a dia com en l'àmbit familiar. Tot això us ho explico perquè, i sóc repetitiva, m'agrada anar a la llibreria i que l'Anna em recomani les últimes novetats. Així, avui he rebut un whatsapp, que m'estan esperant dos: una novel·la negra d'un autor clàssic i una altra de suspens que acaba de sortir i del que us en parlaré més endavant. Però la gran recomanació i posterior adquisició ha sigut el llibre Exuberancia, la vibrante cocina vegetariana de Yotam Ottolenghi, per a felicitat de la meva filla Zoe que és vegana. Com que va venir a dinar el diumenge, i el menjar o se'l porta ella o li preparo especial, inspirant-me en una recepta del llibre (puerros agridulces con requesón de cabra y grosellas) vaig fer-li una amanida tèbia amb uns calçots que havien sobrat del dia abans amb la seva salsa. I d'una cosa estic segura: si el menjar entra per la vista, en aquest cas et menjaries el llibre sencer. Els colors es veuen, les olors les imagines. Una amanida que es pot improvisar amb tot allò que ens vingui de gust i com més acolorida millor. Us dic com la vàrem preparar nosaltres.

Necessitarem:
 - Calçots cuits al foc
 - ceba vermella
 - mató
 - fruits vermells (sempre en tinc al congelador)
 - salsa de calçots
 - oli d'oliva verge extra
 - vinagre de sidra
 - sal i pebre

Farem:
Pelem la ceba, la tallem a dauets i l'amanim amb oli, vinagre i salpebrem.
Reservem.
Netegem els calçots com si els haguéssim de menjar.
Els escalfem en una paella en el moment de servir.
Els guarnim amb la ceba, els fruits vermells, la salsa de calçots, el mató i un toc d'oli d'oliva.
Si cal, tornem a salpebrar.
Servim.
La Zoe, com a vegana no es va menjar el mató, però aquesta amanida va resultar ben bona.
Altres receptes amb calçots que us recomanem les trobareu aquí.

MulataRaul Paz.




8 comentaris:

  1. Aquest llibre és pura felicitat, ja fa un parell d'anys que el tenim a casa i mai m'ha fallat per verdures raretes que venen de l'hort ecològic o per amics vegetarians... I amb calçots, la teva versió m'encanta!
    Petons i bon cap de setmana,
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que alegra la vista i ja he separat unes quantes receptes per a fer.
      Entren sense gana...
      Una abraçada i bon cap de setmana!
      Nani

      Elimina
  2. Justament ahir el vaig tenir a les mans aquest llibre i el vaig estar fullejant!!! És preciós, és com una petita joia, m'estic rumiant a veure si es converteix en un nou membre de la família, jajaj!

    Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mercè, sí que és com una petita joia. D'aquells llibres que l'obris per on l'obris sempre veus alguna cosa interesant.
      Bon cap de setmana i bona cuina,
      Nani

      Elimina
  3. Caíste 😉. Menuda pinta esa ensalada. Las novelas estoy esperando recomendación.😘

    Virginia "Sweet&Sour"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Caí. Anna me lo recomendó el dia que fuí a comprar uno para una amiga... y volví al dia siguiente a buscarlo. Ya tengo las dos novelas que me ha recomendado. Ya te diré cuando los haya leído. Pintan muy bien.
      Nani

      Elimina
  4. Quina amanida més original!La veritat és que té una pinta boníssima!!
    Clara

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Clara,
      Em va inspirar la de porros d'Ottolenghi i la veritat és que va sortir molt bé. Els colors al plat animen.
      Bona nit de diumenge,
      Nani

      Elimina