dimecres, 15 de gener del 2014

Langos, pa fregit de patata {pa de Bratislava}


Aquest any no ens hem marcat fites. Volem continuar com fins ara, vivint encara més a la natura i d'una manera més saludable. Però una de les coses que sí ens hem proposat és aprendre a fer pa. Amassar pa ens fa sentir bé. Hem posat fil a l'agulla i apa, durant el 2014 farem 12 mesos 12 pans, un repte del blog, tot donant un tomb pel món i veient els diversos tipus de pans que hi podem trobar. Hem anat a la llibreria a comprar el llibre d'Iban Yarza, més que recomanable, i seguirem els consells que ens dóna a Pan casero d'editorial Larousse, per a fer el primer.
És un pa que podem veure pels carrerons de Bratislava (Eslovàquia) i que es poden menjar mentre prenem una cervesa. Els langos són com uns bunyols plans, però nosaltres els hem fet petits, rodonets i farcits de formatge. Comencem la volta al món del pa en 12 mesos! Ens seguiu?

Necessitarem:
 - 350 g farina panificable
 - 150 g de patata cuita feta puré
 - 70 g d'aigua
 - 2 ous (100-110g)
 - 12 g de sucre
 - 8 g de sal
 - 6 g de llevat
Amb una hidratació del 48-51%

Farem:
Per a aquesta massa farem servir patata cuita feta puré. Depenent del tipus de patata i de com la coem, tindrà més o menys aigua, així que es pot modificar la quantitat d'aigua fins a aconseguir la textura correcta; ens fixarem en les imatges del llibre que ens donen una idea de com quedarà. Barregem tots els ingredients fins a aconseguir en un principi una massa una mica enganxosa. La deixem reposar 15 minuts i la pastem sobre la taula. La pleguem sobre ella mateixa i la fem rodar sobre la taula. Al principi pot costar una mica. De vegades la patata pot donar massa humitat; es podrà afegir una mica de farina si veiem que no es pot manipular.
Quan la massa sigui homogènia i més llisa, la deixem fermentar. Aquesta massa és ideal per a fer-la amb antelació i conservar-la a la nevera fins que comencem a fregir els langos. El repòs pot oscil·lar des d'unes 4 hores fins a tota una nit. Això ens donarà control i llibertat (acostumem-nos a treballar d'aquesta manera amb molts pans: decideixes quan els couràs). Un cop finalitzat el repòs, dividim la massa en porcions d'uns 125 g i en fem unes boles fent-les girar lleugerament per a donar uniformitat girant-les amb rapidesa entre les mans sobre un eix imaginari. Notarem que la part inferior s'adhereix una mica i la superior es tensa, que és el que pretenem. Estirem cada bola amb un corró fins que facin uns 15-20 cm.
Preparem una paella amb abundant oli (un oli de sabor suau). Escalfem fins que quasi fumegi, sense que arribi a fer-ho. Els fregim pels dos costats fins que estiguin daurats (com que porten patata, es dauren ràpidament). En lloc de fregir-los 2 minuts per cada costat, podem girar-los cada mig minut.
Els passem a un plat amb paper de cuina perquè s'escorri l'oli sobrant, i els servim amb nata agra i formatge ratllat, o amb formatge fresc i ketxup. També es poden servir dolços amb una mica de sucre i canyella.
Perquè és interessant aquesta recepta?
Ens dóna la possibilitat de fer pa sense forn. La idea d'introduir-hi suculència utilitzant patata és universal; podem fer-ho amb qualsevol pa.
Variacions:
Normalment se serveixen com a coquetes gruixudes de molla esponjosa, però podem fer boles i servir-les com bunyolets o bé farcir-los amb una mica de formatge (que és com els hem fet).

Us puc dir que he seguit el pas a pas del llibre i m'han sortit boníssims. Ara ja us hi podeu posar.
Què podem sentir mentre pastem? The Doors ens donaran energia i agilitat.

20 comentaris:

  1. Nani, m'hi apunta. El pa es dels menjars que més m'agrada i si és amb formatge encara millor

    ResponElimina
  2. Que suculent aquest pa!!! M'apunto a probar-lo!!!! Ains el Deu IBAN quan de ve està fent a la blogosfera...tots picats pel seu virus!!!!! som uns frikis del pà...jo des que tinc la masa mare que ell ens va donar, que en faig cada setmana...tractant de millorar!!!!! (però la ventaja...ja no comprem pà!).
    M'ha agradat molt la teva proposta, i el teu repte. Espero apendre!!!! i gaudir.
    Jo m'he apuntat a bake the world, així que tambè estaré en el mòn panarra!!!
    !! Petonets
    Ah... i aquesta foto m'encanta!!!!!! quines ganes de fer aquest aperitiu!!!!!!!!

    ResponElimina
  3. M'encanta la presentació que has fet, i la recepta me l'apunto! I un pa de patata farcit amb formatge no necessito que em diguin res més...s'ha de desfer a la boca!
    Petons

    ResponElimina
  4. Quin pa més bo! He estat llegint les instruccións i no es veu gaire difícil. El que m'has fet buscar què es el corró. No tenia ideia de que es deia aixís.
    petons

    ResponElimina
  5. Uauu! Aquesta pa sembla deliciós! Et seguiré! Ahh per cert estic molt agraïda per la invitació de la trobada però segurament que no podré assistir. petons

    ResponElimina
  6. Doncs em sembla un proposit d'any nou molt engrescador! M'encantarà veure com te'n vas sortint. Aquesta primera recepta sembla un èxit asssegurat!

    ResponElimina
  7. mmmm, el vaig tastar aquest estiu a Bratislava, acompanyant el rostit ... ens vam agradar.

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  8. Fer pa és molt gratificant, ja anirem veient els vostres progressos! aquest pa fregit de patata garcit amb formatge no té desperdici! ha d'estar de vici!!

    ResponElimina
  9. M'encanta aquest repte!! jo també tinc ganes d'animar-me amb el tema pa, però quan començo a sentir parlar de farines em marejo... ;-). Aquestes boletes fan molt bona pinta, i farcides de formatge em roben el cor!

    ResponElimina
  10. Jo no l'he provat, però el provaré...
    A veure si segueixo les teves passes i m'animo amb el repte.
    Petonets

    ResponElimina
  11. I tant que m'apunto!!! M'encanta aquest repte!!!! Estic esperant que m'arribi el llibre de l'Ivan Yarza....jo també tinc moltes ganes de fer pa!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  12. És clar que si que et seguim en aquest viatje panarra pel món!!!
    Una idea molt bona, tan bona com els panets d'avui, que no faltarem de preparar un cap de setmana de pluja (que són molts!!!).
    Una abraçada!
    Palmira

    ResponElimina
  13. Conec els langos, a totes les fires d'Alemanya n'hi ha una parada, fins i tot n'he vist a Polònia, al meu fill li encanten! Allà els fan amb formatge i una crema agra aromatitzada amb all. De fet totes les fires fan la mateixa olor : a langos amb all.
    La recepta m'anirà de meravella per quan vingui el meu fill.
    Ja t'explicaré com ha anat quan la faci.
    Petonets

    ResponElimina
  14. Pues claro que te sigo. Me parece una idea genial. No estoy tan convencida como para ponerme a amasar yo, pero me encantan las recetas de experiencias "panarras". Un besazo.

    ResponElimina
  15. M'agrada aquest repte del 2014!
    I comences el gener amb un pa molt original, no el coneixia. Ha de quedar molt gustós.

    ResponElimina
  16. Aquest any panarra promet! Això dels langos m'ha agradat molt! Els provaré de fer! Petons!

    ResponElimina
  17. Els nostres amics de Mobles Cambrils ens han recomenta el teu blog, des de Cambrils moltes felicitacions un blog molt interessant. Ens anem veient.
    ANHEL

    ResponElimina
  18. M'encanta la iniciativa! A veure els pans que vas preparant.... i aq pa fregit de patata deu estar boníssim.
    Ptns.
    Su.

    ResponElimina
  19. Sempre ens fas descobrir receptes noves molt interessants. Petonets.

    ResponElimina
  20. Nani, una iniciativa estupenda. El pan es una asigntura que todavía tengo pendiente, espero aprender mucho. Te han quedado estupendos y el sabor tiene que ser una delicia. Un abrazo, Clara.

    ResponElimina