Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 4 d’octubre del 2016

Electuari de codonys {postres de la cuina sefardita}


I quan arriba la tardor ja els esperem. Ens agraden i molt, tot i que només es poden menjar cuits, ens les pensem totes per a veure què hi podem fer amb ells. Sí, els codonys ja són aquí! Tot i que tenen forma boteruda resulten fotogènics. En fresc tenen la pell fina, però la seva polpa resulta molt aspre. Quan els cuinem es tornen comestibles i aporten una quantitat important de pectina que quan fem codonyat fa que es torni espès.
El codonyat és energètic per la gran quantitat de sucre que conté i pres al matí amb formatge pot resultar una bona manera de començar el dia. Entre els seus beneficis estan que regula la flora intestinal i té efectes astringents per la quantitat de tanins que porta. I anem per feina: avui preparem una recepta de la cuina sefardita que es diu Electuari de Codonyat. El seu nom prové de la paraula electuario, del castellà antic que volia dir xarop o compota reconstituent. Una recepta fàcil i que la servirem com una variació del codonyat amb formatge, en una teula de formatge feta al forn. Som-hi. Per a quatre persones,

Necessitarem:
 - 1 codony (més o menys de 1/2 kg)
 - 400 g de sucre
 - 1 branca de canyella
 - 6 claus d'olor
 - aigua
 - 150 g formatge ratllat (he emprat una barreja de Edam, Gouda, Emmental i Cheddar)

Farem:
Rentem el codony i el pelem.
El tallem a grillons tot traient la part del mig, però guardant les llavors que són les que porten la pectina.
Amb una gasa farem un farcell on posarem la pell i les llavors, i el lliguem.
Posarem els talls del codony i el farcell en una cassola, amb el sucre, la branca de canyella i els claus d'olor.
Afegim aigua fins a cobrir-ho, tapem la cassola i ho posem a foc a mitja ànima.
Quan estiguin ben tendres, al cap d'uns 45 minuts aproximadament, abaixem el foc i deixem que es cogui fins que l'almívar s'hagi espessit.
Si volem, ho podem posar en pots de vidre, tapar-los i girar cap per avall fins que es refredin, d'aquesta manera tindrem unes postres preparades per a qualsevol moment.
Hi aniria perfecte una bola de gelat com a acompanyant. 
Si voleu, podeu fer unes teules de formatge escalfant el forn a 200ºC i repartint muntanyetes de formatge sobre una safata de forn folrada amb un silpad o un paper de forn, deixant que es coguin uns 10 minuts o fins que siguin daurades.
Les traiem i posem sobre un corró fins que es refredin, d'aquesta manera agafaran la forma ondulada.
Muntem el plat posant la teula i a sobre un tros, o els que vulguem, de codony.
Podem servir l'electuari tebi o fred i ràpidament perquè no s'estovi el formatge amb l'almívar.



2 comentaris:

  1. Interessant, molt interessant la teva recepte. Realment si que son fotogènics els codonys. M'agrada mes fotografiar-los que menjar-los 😉
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Manu,
      Fets d'aquesta manera resulten deliciosos, t'ho dic de veritat. Queden com els préssecs en almívar, tendres tendres.
      Una abraçada,
      Nani

      Elimina