I quan arriba la tardor ja els esperem. Ens agraden i molt, tot i que només es poden menjar cuits, ens les pensem totes per a veure què hi podem fer amb ells. Sí, els codonys ja són aquí! Tot i que tenen forma boteruda resulten fotogènics. En fresc tenen la pell fina, però la seva polpa resulta molt aspre. Quan els cuinem es tornen comestibles i aporten una quantitat important de pectina que quan fem codonyat fa que es torni espès.
El codonyat és energètic per la gran quantitat de sucre que conté i pres al matí amb formatge pot resultar una bona manera de començar el dia. Entre els seus beneficis estan que regula la flora intestinal i té efectes astringents per la quantitat de tanins que porta. I anem per feina: avui preparem una recepta de la cuina sefardita que es diu Electuari de Codonyat. El seu nom prové de la paraula electuario, del castellà antic que volia dir xarop o compota reconstituent. Una recepta fàcil i que la servirem com una variació del codonyat amb formatge, en una teula de formatge feta al forn. Som-hi. Per a quatre persones,
El codonyat és energètic per la gran quantitat de sucre que conté i pres al matí amb formatge pot resultar una bona manera de començar el dia. Entre els seus beneficis estan que regula la flora intestinal i té efectes astringents per la quantitat de tanins que porta. I anem per feina: avui preparem una recepta de la cuina sefardita que es diu Electuari de Codonyat. El seu nom prové de la paraula electuario, del castellà antic que volia dir xarop o compota reconstituent. Una recepta fàcil i que la servirem com una variació del codonyat amb formatge, en una teula de formatge feta al forn. Som-hi. Per a quatre persones,
Necessitarem:
- 1 codony (més o menys de 1/2 kg)
- 400 g de sucre
- 1 branca de canyella
- 6 claus d'olor
- aigua
- 150 g formatge ratllat (he emprat una barreja de Edam, Gouda, Emmental i Cheddar)
Farem:
Rentem el codony i el pelem.
El tallem a grillons tot traient la part del mig, però guardant les llavors que són les que porten la pectina.
Amb una gasa farem un farcell on posarem la pell i les llavors, i el lliguem.
Posarem els talls del codony i el farcell en una cassola, amb el sucre, la branca de canyella i els claus d'olor.
Afegim aigua fins a cobrir-ho, tapem la cassola i ho posem a foc a mitja ànima.
Quan estiguin ben tendres, al cap d'uns 45 minuts aproximadament, abaixem el foc i deixem que es cogui fins que l'almívar s'hagi espessit.
Si volem, ho podem posar en pots de vidre, tapar-los i girar cap per avall fins que es refredin, d'aquesta manera tindrem unes postres preparades per a qualsevol moment.
Hi aniria perfecte una bola de gelat com a acompanyant.
Si voleu, podeu fer unes teules de formatge escalfant el forn a 200ºC i repartint muntanyetes de formatge sobre una safata de forn folrada amb un silpad o un paper de forn, deixant que es coguin uns 10 minuts o fins que siguin daurades.
Les traiem i posem sobre un corró fins que es refredin, d'aquesta manera agafaran la forma ondulada.
Muntem el plat posant la teula i a sobre un tros, o els que vulguem, de codony.
Podem servir l'electuari tebi o fred i ràpidament perquè no s'estovi el formatge amb l'almívar.
Everybody's changing, Keane.
Interessant, molt interessant la teva recepte. Realment si que son fotogènics els codonys. M'agrada mes fotografiar-los que menjar-los 😉
ResponEliminaPetons
Hola Manu,
EliminaFets d'aquesta manera resulten deliciosos, t'ho dic de veritat. Queden com els préssecs en almívar, tendres tendres.
Una abraçada,
Nani