Etiquetes

12 mesos 12 pans a baixa temperatura acompanyament al buit almívar Alt Camp amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram bacallà Baix Camp Baix Ebre barbacoa batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn fruita fruits secs fumats galetes gelats gossos hortalisses horts urbans infusions km0 Lékué licors llaminadures llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montsià natura olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat productes bio quiches racó vegà receitas brasileiras receptes musicals restaurants revista Cuina Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

divendres, 21 d’octubre de 2016

Tatin de codony {o què fer amb els fruits regalats}


La recepta d'avui va arribar a casa en un cistell gran ple de codonys. En Ramon els va collir del seu hort i la Maria Rosa, la seva esposa, em va apuntar la recepta que li va donar una cosina francesa. Em va agradar molt el canvi de poma per codony a l'hora de fer una tatin. Així que m'hi vaig posar per a no perdre corda: tenia els fruits acabats de regalar i no podia deixar de preparar-los.
M'agrada com està anotada la recepta: dificultat, fàcil; cost, codonys regalats; temps de preparació, 15 minuts; temps de cocció, 30 minuts; temps de forn, 30 minuts. Al mateix temps, vaig aprofitar per a fer codonyat. Aquest cop amb la Thermomix i em va sorprendre molt gratament el resultat, s'han acabat les cremades. Per a un motlle de 25 cm,

Necessitarem:
 - 50 g de mantega
 - 100 g de sucre
 - 3 cullerades (sopa) de suc de taronja
 - el suc d'una llimona
 - pasta de full
 - 1 kg de codonys
pel xarop,
 - 350 de sucre
 - 1,5 litres d'aigua

Farem:
Pelem els codonys, els reguem amb el suc de la llimona i reservem.
Preparem el xarop/almívar fent bullir en una cassola l'aigua i el sucre fins que s'espesseixi lleugerament.
Hi afegim els codonys i els deixem bullir, a foc amb una mica d'ànima, uns 30 minuts.
Els escorrem, els tallem en talls grossos i reservem.
En una paella fondrem el sucre amb el suc de taronja i la mantega tallada a daus, tot remenant perquè quedi un caramel ben fi.
He de dir que he substituït el suc de taronja per l'almívar dels codonys i el resultat ha quedat fenomenal.
L'abocarem en un motlle per a pastissos o de tatin i hi posarem els talls de codonys fent una rosassa.
Posem la pasta de full per sobre, tot pressionant-la cap a baix per les vores entre els fruits i la paret del motlle.
Punxem la pasta unes quantes vegades amb una forquilla.
Enfornem amb el forn preescalfat a 200 ºC uns 30 minuts aproximadament.
Quan traguem la tatin del forn la deixarem reposar uns cinc minuts abans de donar-li el tomb sobre un plat.
Podrem servir-la amb gelat o una crema chantilly lleugera.
És per a plorar de tan bona que és!
Altres tatins que tenim al blog i també resulten ben bones: la de calçots i la de taronja.


2 comentaris:

  1. tatin de codonys em recorda "codonys a l'armari" i em recorda que tinc unes tasses comprades al mercat de puces de bruxelles pendents d'estrenar amb tu, per una xocolata calenta amb...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Va, que avui posarem data per a estrenar aquestes tasses...

      Elimina