Etiquetes

diumenge, 21 de maig del 2017

Hygge {una manera de viure tranquil·la gestionant el temps}


Hi ha moltes maneres i gustos de viure i a mi m'agrada la vida tranquil·la. Durant la setmana no em queda més remei que anar al ritme del temps i tot just puc fer allò que voldria. Durant una visita a Copenhaguen vaig observar com gestionen el temps i em va agradar. A les sis de la tarda et conviden a abandonar les botigues (també ho he vist en altres països nòrdics) que tanquen puntualment. Aquest factor fa que les famílies puguin arribar aviat a casa i facin un tipus de vida més racional. Influeix que el clima de Dinamarca afavoreixi aquesta qüestió, ja que és un lloc amb grans contrastos de temperatura i llum. Són casolans i tenen una filosofia de vida, per a dir-ho d'alguna manera, que és l'hygge.
Jo ho descriuria que és ser amable amb un mateix i això fa que ho facis extensiu amb els altres. Crec que són moments de màgia quotidiana que aprenen des de petits a casa i a l'escola influïts per la manera de viure de la població que té un sentit de comunitat molt fort. Diuen, i sembla que ho han comprovat, que els danesos són els més feliços del món. Comparteixen moltes estones amb amics i coneguts. Són molt fan de les coses fetes a casa, de les barbacoes a l'aire lliure encara que el clima vagi en contra, les bicicletes són el mitjà principal de transport, els encanta pastar el pa a casa i menjar crispetes compartides en un gran bol, sempre tenen a punt alguna cosa acabada de fer per a oferir quan els visiten, els agrada preparar un gløgg (un vi calent com el que vàrem compartir de l'Île de Ré) per als amics, amants del disseny gaudeixen amb la música tranquil·la, i la il·luminació de les cases i locals en general és càlida i suau on les espelmes tenen un protagonisme excepcional. I a mi, que m'agradaria viure en una tardor eterna, tot això em toca. Perquè tenir temps per a un mateix fa que puguis fer tot allò que facilita una convivència extraordinària amb els teus i amb els altres. No sé si heu vist les sèries daneses Borgen, amb un gran respecte per als contribuents i que hauria de ser de visió obligada per a tots els polítics, i ara està acabant la tercera i última temporada d'Arvingerne (El llegat, The legacy). En elles es veu la manera senzilla de fer dels protagonistes i on lluiten per a les idees comunitàries de la societat, i que us recomano la seva visió. Resumint, tot això porta a la nova etapa del blog. Ja us vaig dir fa uns dies quan vaig estrenar la nova imatge també em referia a la vida tranquil·la que donaria als posts, amb la música suau que tant m'agrada, amb menges senzilles i sanes, i amb imatges que ens facin estar bé. Perquè jo, d'alguna manera, també faig una vida hygge, en una casa hyggelig tot hyggeando. Perquè estar bé depèn de nosaltres i jo intentaré aportar el meu gra de sorra compartint qualsevol cosa que ens faci feliços, com els danesos. Les fotos són de Copenhaguen, excepte la primera i les cinc últimes que són alguns dels meus moments hygge de gaudir de la vida: llegir, sortir a la natura amb la càmera o preparar alguna cosa per a compartir.
Si us interessa saber-ne més sobre aquesta manera de viure, us recomano el llibre Hygge, la receta de la felicidad o el Hygge, la felicidad en las pequeñas cosas.  

Dance Me To The End Of Love, Madeleine Peyroux


13 comentaris:

 1. Qué bonic, Jo també m'apunte a tot això que dius! 😍

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Yolanda,
   Aquest estil de vida tranquil jo l'he practicat des de sempre però em queda encara per aprendre.
   Gràcies per passar per aquí,
   Nani

   Elimina
 2. m'encanta! ahir acabava el llibre i el teu post me l'ha tornat a recordar avui, quants moments íntims, senzills, amables podem tenir a la vora... cal gaudir-los. llegir el teu bloc també és hygge. abraçada

  ResponElimina
  Respostes
  1. El post hauria pogut ser molt més llarg, però val la pena llegir el llibre. Veure com en altres llocs són respetuosos amb la vida dels ciutadans per a mi és molt important. Continuarem parlant-ne del tema el dia que ens trobem.
   Petó.

   Elimina
 3. No sóc de llibres d'auto-ajuda ni de que em vulguin dir com portar la meva vida, que no per això no deixqa de ser, de vegades caòtica i d'altres, trista, sols he llegit el de la japonesa per a posar ordre als meus armaris, i, això sí, escolto opinions a la ràdio o les llegeixo en articles, evidentment no tanco els meus sentits a les maneres de fer que em puguin redreçar el camí. Bé, no sóc d'aquests llibres, m'agrada la ficció, la literatura, o els assajos de gent que em sobrepassa, no de xarlatans que volen vendre. Però venint de tu em fa pensar i m'ho pintes tan bé, a més aquesta manera de fer vikinga a mi també m'atrau, no tot ha de ser Fiesta i siesta...i els problemes en un sac que al final ens pesa...Tinc ganes d'anar a Copenhague, La Sireneta, Andersen, Isak Dinesen, m'atrauen i quan ho dic, la gent em mira una mica estrany...Ara em dones noves raons per a insistir-hi i segur que corro a la llibreria a comprar el llibre i potser li deixi a la meva Violeta, que no para...
  Molts petons

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Sara!
   El llibre no és d'autoajuda ni molt menys. Només explica la manera de viure la majoria dels danesos, encara que els partits polítics alguns diguin que és una manera no competitiva de viure. A mi m'agrada perquè amb els horaris que fan faciliten la conciliació de les families i això és molt important. Si allí tanquen a les sis de la tarda, aquí en molts llocs de treball a les 10h. D'acord, aquí fan torns, però si tens els nens a l'escola pel matí... A mi em va agradar molt visitar Copenhaguen i l'estil de vida com el que m'agrada a mi. Si llegeixes el llibre ja comentarem.

   Elimina
 4. Que preciosidad de post Nani ;). Que fotos¡¡¡¡. Tomo nota del libro, ya sabes. Bss y féliz semana

  Virginia "sweet & Sour"

  ResponElimina
  Respostes
  1. Un libro que te va a gustar Virgínia.
   Feliz semana tu también.

   Elimina
 5. Hauríem de saber trobar els moments de màgia quotidiana cada dia. Jo ho intento i vaig fent:)
  Una abraçada!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Jo també vaig fent. De vegades no ens adonem de la importància de la màgia fins que ha passat. De totes maneres en sabem de viure i tu i jo hem coincidit en alguns moments força interessants.
   Una abraçada!

   Elimina
 6. Molt, molt interessant,
  Entenc que aquesta filosofia de vida està relacionada amb el mindfulness o atenció plena. Aquest any estic fent un curs i la veritat és que m'està canviant la manera de veure el món i de viure. Investigaré ara també sobre el hyggie. Moltes gracies. Fins aviat

  ResponElimina
 7. Tot arriba al seu moment i ara és el meu moment per entrar amb el temps i la calma que requereix el teu blog.
  Et felicito pel contingut visual i escrit. Molt atractiu.
  Comparteixo la connexió amb les petites coses i senzilles de la vida: sentir, escoltar, mirar, cuinar per gaudir amb companyia...
  Un plaer de conèixer-te de la forma tant casual.
  Això és la màgia de la vida!

  ResponElimina