Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 2 de maig del 2017

Pa de remolatxa i sopa de ceba {contigo, pan i cebolla}


El cap de setmana ha resultat fred i amb un sol que jugava a fet i amagar. El forn em demanava que l'engegués com fos i les cebes em picaven l'ullet dient que havíem de començar a arrencar-les. Al cap em venia allò de contigo, pan y cebolla, així que calia fer alguna cosa per a passar el temps amb la Violeta, disposada com sempre a donar un cop de mà i fer de model quan convé. D'aquests dies han sortit un pa de remolatxa que feia temps que esperava ser cuinat i una sopa de ceba, senzilla i bona. I amb la idea de fer un àpat saludable i de proximitat. Ho comparteixo per si us ve de gust posar-vos als fogons...
Pa de remolatxa
 - 500 g de farina blanca de blat ecològica i panificable
 - 250 g de remolatxa cuita esmicolada i colada
 - 1 cullerada sopera del suc de la remolatxa cuita
 - 3 cullerades soperes d'oli d'oliva verge extra
 - 1 sobre de llevat sec bio i panificable - 9 g
 - 10 g de sal
 - 10 g de sucre
 - 100 ml d'aigua tèbia
 - farina per a treballar a taula la massa

Com fer-lo,
Posem tots els ingredients al bol de la pastadora (jo ho he fet amb el ganxo de la Kitchen Aid) i la treballem quatre minuts a velocitat lenta (1) i deu a velocitat mitjana (2).
En una taula enfarinada donem forma de bola, no em ve el nom tècnic, a la massa i la posem en un bol tapat amb un drap humit.
Deixem que reposi un parell d'hores a temperatura ambient.
Seguidament la tornem a pastar tot donant-li forma de bola i la deixem reposar uns deu minuts més.
Engeguem el forn a 220ºC.
Posem el pa, que li haurem donat la forma desitjada, en una safata de forn amb paper encerat i enfornem uns 40 minuts aproximadament, segons el forn.
Va bé tirar un got d'aigua a la part de baix del forn al moment de posar el pa perquè hi hagi suficient humitat.
Passat el temps el traiem i deixem refredar en una reixa.

Sopa de ceba
 - 700 g de ceba neta i tallada a rodanxes
 - 100 g de mantega
 - 1 l d'aigua bullent
 - sal marina i pebre
 - un grapat de panses de Corint

Com fer-la,
Us he d'explicar que aquesta sopa l'he preparat amb una cassola de fang que em van regalar d'Ikea i que aquesta recepta està treta d'un llibre que explica com cuinar amb ella.
Per a començar es deixa la cassola en remull durant vint minuts en aigua perquè no estigui resseca.
Com la cuinem:
En una paella hi posem la mantega a fondre i hi afegim la ceba tallada.
Salpebrem força al gust.
Afegim les panses i anem remenant de tant en tant amb una cullera de fusta.
Deixem coure uns 30 minuts a foc mitjà.
Tenir en compte que la ceba ha de quedar daurada i confitada, no blanca ni bullida.
Seguidament la posem a la cassola de fang, hi afegim l'aigua bullent i la tapem.
La posem al forn fred i l'engeguem a 225º.
Deixem coure entre una hora i tres quarts i dues hores.
Servim en bols petits i fondos amb una torrada de pa amb el formatge que més ens agradi.
Podem empolvorar-la amb la farigola que vam agafar quan estava florida.
Una observació: he posat la quantitat d'un litre d'aigua perquè jo l'he servit en un plat.
Si ho feu en bols amb una llesca de pa i formatge i la voleu posar a gratinar, afegiu al caldo mig litre més d'aigua que és la que es beurà el pa.
Jo més m'he estimat deixar-la cruixent i sense enfornar-la, per aquesta vegada.

Him, Rupert Holmes.

4 comentaris:

  1. Molt fan de la sopa de ceba, però mai la he fet amb mantega ni amb panses.
    Aquest pa de remolatxa li deu donar un puntet ben diferent.
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
    Respostes
    1. Glòria, si ets fan de la sopa de ceba aquesta és boníssima. La cuina fa olor de restaurant francès que desperta els sentits. Les panses li donen un contrapunt ben bo. Molt contenta que hagis passat per aquí!

      Elimina
  2. M'agrada molt el pa!
    I veig que la recepta i les proporcions són bastant com que les que jo tenia al cap :) Voldria posar-hi una part de massa mare: a veure si m'animo i aquest cap de setmana tinc el temps que em cal. A Suïssa el temps també és fred i necessito hores des que començo fins que acabo... ufff!
    Merci per inspirar-me! :)
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Dolors,
      En veritat ha quedat molt bo el pa. Si el fas en massa mare serà un luxe! Ja em diràs. Jo el tornaré a fer segur i amb massa mare. Espero que millori el temps, però encara ve de gust engegar el forn.
      Una abraçada des de Tarragona.

      Elimina