dimarts, 6 de juny del 2017

Vitello tonnato {un plat ideal per a una menjada a l'aire lliure}


Els caps de setmana d'estiu són diferents de la resta de l'any. Pot ser que tinguis ganes de cuinar, però també que vulguis anar a la platja o d'excursió, o encara millor estar en família. Em passa, que si vénen els nens, he de ser a la cuina preparant alguna cosa, així que si puc tenir l'àpat a punt, resulta més fàcil. Un dels plats que es pot tenir fet és el vitello tonnato, vol dir més o menys vedella atunada, que es prepara amb una salsa de tonyina, anxoves i tàperes, i és d'origen italià. Viatjarem amb el pensament i farem una menja que ens trobarem al frigorífic quan tornem de la platja. Que encara no fa bo?
Tant se val, anirem d'excursió al camp que en aquesta època de l'any està preciós i tenim uns paratges ben macos per a conèixer. Volia fer les fotografies de pícnic però plovia i les he hagut de fer ràpidament al jardí, potser és la sessió més ràpida que he fet mai. Amb tot i així crec que donen per a fer-nos una idea. El maridatge fet amb un vi rosat excepcional: el Regina de Josep Grau Viticultor de Marçà (Priorat), de la DO Montsant. Ha resultat una harmonització de vi i plat d'allò més.
Per a quatre persones necessitarem,
per a la carn:
 - 1 tall rodó de vedella tendre
 - 1 ceba petita
 - 2 claus d'olor
 - una branqueta d'api
 - 1 pastanaga
 - julivert
 - 1 fulla de llorer
 - sal i pebre
per a la salsa:
 - 1 ou
- 200 ml d'oli de gira-sol
 - 100 g de tonyina de llauna
 - 6 anxoves
 - 1 cullerada sopera de llimona
 - tàperes al gust i una llimona tallada  grills a per a guarnir

Com la farem?
En una cassola amb aigua, la suficient per a cobrir la carn, posem a bullir la fulla de llorer, la branqueta de julivert, la pastanaga, l'api i la ceba amb els claus d'olor clavats.
Salpebrem al gust.
Quan arrenqui el bull hi posem la carn que haurem lligat no massa fort, deixant bullir uns 75 minuts o fins que sigui tendre.
Quan estigui cuita la traiem, tallem el fil amb la que estava lligada i deixem refredar en una reixa perquè perdi l'aigua.
Seguidament l'emboliquem amb paper film i la posem al frigorífic fins a l'endemà que la tallarem a rodanxes ben primes a l'hora de servir i que acompanyarem amb la salsa que farem de la manera següent:
Preparem una maionesa posant al got de la batedora l'ou, l'oli i fent que lligui a velocitat màxima.
Un cop aconseguida, hi afegim les anxoves, la tonyina, el suc de llimona i barregem.
Servim posant la carn en una safata i la salsa per sobre.
Guarnim amb les tàperes i la llimona.
I amb una copa del vi triat l'àpat ha sortit rodó, mentre fora plovia...

Cama e mesa, Roberto Carlos

4 comentaris:

  1. Nani, quina meravella. Queda malament que jo ho digui, però és que és d'una gran bellesa estètica... I si penso en el gust i els aromes... Moro! Gràcies per aquest post tan bonic. Ets un sol. Desitjo que t'hagi agradat el vi i amb ganes de fer una copa o dos amb tu en aquest marc incomparable. Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ruth,
      Com sempre, moltes gràcies per les teves paraules. Com no m'havia d'agradar el vi si tu ets la meva sommelier de capçalera. I ja saps que t'espero a casa de fa molt de temps...

      Elimina
  2. Fa temps que no en faig de vitello, però llegint i veient aquesta entrada crec que no tardaré en fer-ne i en tastar aquest vi que només de veure'n l'ampolla m'ha enamorat.
    Abraçades!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mercè,
      Espero i desitjo que t'agradés el vi si el vas tastar. A casa ens va encantar.
      Fins aviat!

      Elimina