dimarts, 31 de desembre del 2019

Els corassons d'ametla de la iaia Tomasa de la Mercè


Al final em faré una experta en corassons, coraçons, ensaginades, coc de sagí, mantecats, mantegades o algun altre nom que desconec de qualsevol altre poble del nostre entorn. Sí, aquestes galetes que es fan amb sagí (llard de porc). L'any passat vaig fer els coraçons de la padrina de la Sara i tal com em vaig comprometre, aquest any tocava els corassons de la iaia Tomasa de la Mercè. 
I ja tinc dues receptes més per als anys vinents. Em fa gràcia perquè els ingredients i les quantitats són ben diferents uns dels altres, i totes acaben sortint molt bones. Com explica la Mercè, aquestes galetes venen de la Terra Alta, de la Ribera d'Ebre i d'alguna comarca veïna. I a mi m'agrada fer-les en aquesta època, com en els països nòrdics i per aquest motiu afegeixo spéculoos que és una barreja d'espècies, ja ho vaig explicar l'any passat, i que les fan sobretot a Bèlgica i Holanda -mireu uns aparadors de Brussel·les amb galetes gegants d'spéculoos-. L'única variació de les meves amb les de la Mercè és que he posat aquestes espècies i menys farina. Vaig pesar 400 g com ella, però quan n'havia afegit 300 vaig veure que ja en tenia prou. Potser perquè els ous eren de mida diferent i ja n'havia absorbit la suficient. Les he fet de mida gran i n'han sortit 15. Bones bones, que venint de la Mercè no és estrany. Una cuinera d'allò més i que ho fa tot amb una alegria contagiosa. Un any més m'ha regalat torrons fets per ella. Bons bons. És generosa i quan cau per casa sempre porta alguna cosa exquisida: els seus pastissos són de plorar. No, Sabina?
A l'hora de les fotografies no he pogut tenir la meva model preferida. La Violeta ha marxat a passar la resta de les festes amb els avis de Gijón. L'any vinent hauré de programar-m'ho molt abans.
Va, engegueu el forn que les galetes s'han de fer.

Ingredients,
 - 3 rovells d'ou
 - 1 ou sencer
 - 250 g d'ametlla molta crua
 - 250 g de sucre
 - 250 g de sagí (llard de porc)
 - 300 g de farina
 - 10 g d'spéculoos
 - més sucre per a espolsar

Manera de fer,
Barregem els rovells i l'ou sencer amb l'ametlla molta, el sucre, el sagí, l'spéculoos i la farina fins que quedi una massa homogènia.
Deixem reposar 1/2 hora a la nevera.
Aplanem la pasta amb un corró deixant més o menys 1 cm de gruix.
Tallem amb motlles, de cor i d'altres diferents, formes que pintarem amb clara d'ou una mica batuda i espolsem amb sucre.
Col·loquem en una safata de forn, amb aquest ja escalfat, uns 20 minuts a 180ºC.
Deixem refredar i guardem en una llauna de galetes.

Com en menjarem avui, juntament amb els torrons de la Mercè, obrirem un Mistinguett Plume, un escumós Brut de Pinot Noir Blanc de Noir. Un bon acompanyant per a postres amb glamur a la taula, el glamur de les vedettes parisines dels anys 20, en una ampolla inspirada en les seves delicades i elegants plomes.

I que passeu un bon Cap d'Any amb els vostres, tot desitjant que el 2020 sigui un any on tot vagi a millor, per a tothom.  

Fa quatre anys la meva filla Zoe em va passar una recepta de polvorons vegans fets per ella que és vegana. La música que la va acompanyar va ser You are so beautiful, cantada per Joe Cocker, una cançó que m'encanta, la trobo preciosa. Navegant per Spotify he trobat una versió d'aquest any tocada per Herb Alpert i la seva trompeta, aquí la teniu. Ai mare, que bonica.

       ...Can't you see
               You're everything I hoped for
                    You're everything I need
                          You are so beautiful
                                 To me...


5 comentaris:

  1. Moltes gràcies per dedicar l'últim post de l'any als corassons de la meva iaia estimada, la Tomasa, una dona de la Fatarella de l'any 17, molt treballadora que li va toca viure una època molt difícil. Segur que la meva passió per la cuina li dec a ella.
    Us desitjo que tingueu un 2020 ple de tot allò que us aporti felicitat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Mercè. Les nostres àvies no ho varen tenir fàcil, però ens vam saber transmetre els valors que calien. Aquests corassons han sortit d'allò més.
      Una abraçada.

      Elimina
  2. Ara mateix, ara mateix en aquest moment escolto You are so Beautiful del Herb Alpert. gràcies, el cor se m'omple d'emoció.

    ResponElimina