Etiquetes

dilluns, 10 de juny del 2024

Pastís de xocolata i avellanes

    

Hi ha persones a les quals no cal preguntar si els agrada la feina que fan. I això ho vaig veure fa uns dies quan em van convidar a l'esdeveniment gastronòmic que es va dur a terme amb el títol 'Cuina això si tens ous' al Campus Educatiu de Tarragona. Em va rebre la Núria Callau amb el somriure d'aquells tenen llum als ulls i amb la satisfacció de fer-te sentir a gust. I sí, a ella li agrada molt el que fa. 

La Núria em va explicar amb tot detall quin és l'objectiu principal de l'esdeveniment que ella va preparar com a cuinera: que l'alumnat de PFI demostri el seu talent i les habilitats culinàries dels estudiants a través de receptes catalanes, apropant-los als productes de les nostres comarques. La mostra es va fer a la guingueta de l'Efren (un docent de Fabricació Mecànica), essent l'epicentre de l'àpat. Els estudiants d'Arts Gràfiques de 1r de Preimpressió digital, dirigits per les docents Begoña, Carmen i Meritxell, assumiren el repte de dissenyar el logotip del projecte, les infografies i les receptes, aportant un toc de professionalitat. Una participació molt interessant on no faltava detall.

Els alumnes que participen del Programa de Formació i Inserció (PFI) són joves d'entre 16 i 21 anys que no han aconseguit el títol de l'ESO i que necessiten una formació adaptada a les seves necessitats específiques per accedir al món laboral o continuar amb estudis postobligatoris. També va destinat a joves que desitgen adquirir una qualificació professional de nivell inicial en un camp concret. Des del PFI-PPT de l'Institut Pere Martell, tenen el repte d'aprofitar tot allò que ofereix el territori. Utilitzen ingredients produïts a la zona, reconeixent els cultius, les zones de pesca i ramaderia, així com els excel·lents productors de farina, oli i vins, entre d'altres. A través de l'ús d'aquests productes a la cuina, fomenten un profund coneixement i estima pel nostre territori entre l'alumnat. D'aquesta manera, els estudiants no només aprenen a cuinar les receptes tradicionals més nostrades, sinó que també desenvolupen un arrelament i valoració pel lloc on viuen i estudien, promovent així una major connexió i respecte pel seu entorn. 

La sorpresa va ser meva quan la Núria, que em segueix al blog, va dir que durant les jornades del 'Cuina això si tens ous' (amb la col·laboració dels ous de la Granja Prió d'els Garidells) els alumnes van preparar, entre d'altres, dues receptes meves: la truita amb suc i els flams d'avellana. 

Ella em va fer arribar el llibre 'El gust del saber, Gent gran, petites receptes', amb idea original de la Núria Callau Anguera i Xavier Comós Ortí, amb la col·laboració de l'Associació de la Gent Gran, Jubilats i Pensionistes Pere Martell de Tarragona, amb les receptes elaborades pels alumnes de PFI-PTT Auxiliar Hoteleria: cuina i càtering Institut Pere Martell. Aquest llibre va néixer amb la idea d'unir diverses generacions: d'una part els joves dels programes de formació i inserció de l'Institut Pere Martell del Departament d'Educació i, de l'altra, la gent gran de l'Associació de la Gent Gran, que varen treballar plegats per preservar les tradicions culinàries de la regió. Quina gran feina que fan!

Amb el llibre a les mans vaig triar  la recepta de la qual tenia tots els ingredients en aquell moment, excepte les nous que no en tenia i les vaig substituir per avellanes. No cal dir que us recomano que el feu, perquè no surt bo, surt boníssim! Diu la Neus Cendra que aquest pastís li feia la seva mare quan anava al metge per fer-la contenta. Vosaltres el podeu fer com a prova d'amor per als vostres. 

Ingredients per a un motlle de 24 cm,
 - 4 ous
 - 200 g de farina
 - 200 g de sucre
 - 150 ml oli d'oliva verge extra de la DOP Siurana
 - 150 ml de llet
 - 40 g de farina de garrofa de Mont-roig del Camp
 - 15 g de llevat químic
 - 200 g de xocolata artesana refinada amb aroma de canyella de C.R.E.O.
 - polsim de sal del Delta
 - 1 culleradeta de canyella en pols
 - 100 g d'avellanes de la DOP Avellana de Reus
 - 100 ml d'aigua

Com preparar-lo,
Preescalfem el forn a 180℃.
Separem els ous, posem les clares en un bol i els rovells a un altre.
Muntem les clares amb la sal a punt de neu.
Desfem la xocolata al bany maria.
Mentrestant, blanquegem els rovells amb el sucre i un cop fet, afegim l'oli, la llet, la canyella i barregem. 
Hi posem la xocolata desfeta i l'aigua i tornem a barrejar.
Ara ja podem afegir la farina, la farina de garroga i el llevat, tot tamisat i ho posem a la barreja anterior amb moviments suaus, en 2 o 3 cops.
Un cop integrat, afegim les clares i seguim amb moviments suaus. Afegim les avellanes a trossets. 
Jo les he posat per sobre en lloc de barrejar-les.
Untem el motlle amb una mica d'oli d'oliva, hi posem la preparació i enfornem durant 40 minuts. 
Traiem del forn, desemmotllem i servim. 
Ai, que bo. 

Moltes gràcies, Núria. No perdis mai el somriure tan bonic i sincer que tens. Fas que el projecte educatiu sigui il·lusionant i productiu vers la societat. Tant de bo molts hi posessin l'amor que tu poses. Ah, i dona també les gràcies als teus alumnes pel missatge tan tendre. 




1 comentari: