Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dissabte, 18 de gener del 2025

Pantxineta




De fet, avui no tocava publicar, però ahir vaig veure el film 'La habitación de al lado', de Pedro Almodóvar, i vaig quedar tan impressionada per la posada en escena que aquest matí necessitava fer alguna cosa amb flors. Surten en moltes escenes provocant una bellesa difícil d'oblidar. I a mi que m'agraden tant, vaig pensar que havia de fer algun post amb elles: les postres que prepararia anirien guarnides, encara que fos amb el tovalló, la copa i els coberts.

La pantxineta és un pastís de pasta de full tradicional de la cuina basca. Molt fàcil de fer i que només cal tenir ganes d'entrar a la cuina per a preparar-lo. Com que jo l'he fet adaptant les mesures dels ingredients al meu motlle, us explico el com i el podreu preparar en un tres i no res. Normalment, es fa amb ametlles filetejades, però tenia un pot d'avellanes torrades i les he trossejat, fent una molt bona substitució. De crema pastissera suposo que en sabeu fer així que només cal que tingueu a mà els següents ingredients,
 - pasta de full suficient per posar a la base del motlle i per a cobrir-lo
 - 1 rovell d'ou
 - mantega per untar el motlle
 - crema pastissera en quantitat que càpiga per farcir
 - ametlles laminades o avellanes trossejades
 - sucre llustre 
 
Untem el motlle amb mantega (o el cobrim amb paper de forn), posem una capa de pasta de full.
Pintem les vores amb el rovell diluït amb una mica d'aigua.
Omplim amb la crema pastissera.
Cobrim amb l'altra part de pasta de full i segellem amb la que ja hi tenim. 
Pintem per sobre amb el rovell que queda i escampem les ametlles o avellanes per sobre.
Empolvorem per sobre amb sucre de llustre i enfornem, amb el forn preescalfat a 175℃, durant uns 40 minuts o fins que veiem el pastís daurat. Si convingués, tornem a empolvorar amb sucre de llustre.
Millor si el servim tebi.

I el que us deia al principi, si teniu oportunitat, mireu la pel·lícula de l'Almodóvar. És un tractat de bellesa, elegància i bon fer, que us deixarà amb pau amb allò que té a veure amb la mort. 
I fins aquí, que és una recepta exprés!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada