Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 27 de gener del 2025

Un dia al Penedès amb la Balbina i el Toni



Hi ha converses que abracen fort. La frase que hi ha a la pintada de l'última foto en un carrer de Sant Pere de Riudebitlles i que tanca el post. I és veritat perquè hi ha persones que omplen l'espai amb les seves paraules i fets com la Balbina i el Toni. Després d'uns anys ens hem retrobat i encara recordo el dia que vàrem passar al Priorat

La Balbina i en Toni són d'aquelles persones que persegueixen el seu somni: ella de cuinera i ell vinyater. I aquest cop vàrem anar al Penedès, a Sant Pere de Riudebitlles. El dia va sortir rodó perquè així ho van preveure i organitzar ells dos. Primer una visita a les vinyes que en aquell moment estaven podant i amb l'emoció d'una persona que estima la terra i allò que fa, ens va explicar com ho anava fent i assegurar-se la forma d'un any per l'altre dels ceps. I seguidament ens mostrava amb una porció de terra a la mà la seva composició i de com afecta tenir-la protegida per tot el que vindrà amb el canvi climàtic. Mentrestant, la Balbina collia dels racons de la coberta vegetal el verd que més tard ens trobaríem al plat: fonoll, colitxos, romaní i alguna herba més, entre elles bledes silvestres. De fet, són unes persones que viuen de manera sostenible i d'acord amb el seu pensament amb un gran respecte per la natura.

Més tard, un aperitiu ens esperava rodejats dels ametllers dels quals en menjaríem els fruits amb un dels seus vins, l'ancestral Noche en vela, juntament amb olives de la seva collita i alguna delicatessen més que havia preparat la Balbina. El paisatge era immillorable i en tot moment ens acompanyava el Menut, que passejava amb nosaltres per la vinya. 

Un cop al restaurant Del tros vins i platets, senzill i petit, però amb plats elaborats amb sensibilitat i gust per la Balbina, una crema d'ametlles de la vinya i uns bunyols amb les bledes collides abans. Tancava l'àpat un estofat de cabirol (jo no n'havia menjat mai) que havia tingut al forn tota la nit a 90℃, i que estava deliciós. 

Aquí teniu les receptes dels dos primers plats per si els voleu preparar.

Crema d'ametlles de la vinya
Ingredients,
 - un grapat d'ametlles crues amb pell o sense, com més ens agradi
 - una ceba tallada a làmines
 - una patata
 - brou de verdures, o de pollastre, el que tinguem. També ho podem fer amb aigua.
 - una branqueta de farigola
 - un raig d'oli d'oliva

En una olleta posem el raigs d'oli d'oliva, la ceba, la farigola, les ametlles i la patata pelada i tallada.
Deixem brasejar una mica i hi afegim el brou.
Deixem coure a foc lent uns 30 minuts i després ho triturem.
Podem acompanyar la crema amb bolets, botifarra saltada, crostons de pa o el que ens vingui de gust.

Bunyols de bledes silvestres
Ingredients,  
 - 300 g de bledes silvestres, netes i tallades petites
 - 2 grans d'all tallats petits
 - 2 ous batuts
 - 250 g de mató
 - 80 g de farina de blat
 - 40 g de farina de blat de moro
 - sal 
 - pebre
 - oli per fregir els bunyols

Saltem les bledes amb els alls a la paella amb una mica d'oli.
En un bol barregem els ingredients ben remenats i amb dues culleres de sopa fem la mida i fregim amb oli ben calent al principi i després ho baixem una mica.
Podem acompanyar els bunyols amb una amanida, o bé amb una salsa romesco, si es desitja.

Abans de dinar vàrem fer un tomb pel poble i en Toni ens explicava la gran activitat cultural que hi ha. De fet, els molins paperers van tenir protagonisme en la vida municipal i no oblidem que no massa lluny hi ha el Museu Molí Paperer de Capellades que mereix una visita. Doncs mireu, un suggeriment: visitar el museu i després passar per Del tros vins i platets -havent trucat abans- perquè la Balbina us prepari quelcom acompanyat d'algun vi d'en Toni.

I Never Cry, Alice Cooper


2 comentaris:

  1. Fa molts anys que conec a la Balbina i al Toni, dos persones molts sensibles i amb molta passió. A més, són grans coneixedors de tot el que té a veure amb la vinya, la terra i la restauració... i la vida. Més enllà de la nostra amistat, cal dir que són persones d’un tracte fàcil i exquisit. Recomano 100% anar a gaudir de l’experiència de menjar al seu restaurant. Qualitat preu immillorable i un grandíssim plaer pels sentits...

    ResponElimina