Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

divendres, 8 d’agost del 2025

Galetes d'escacs



Un bon dia, mentre anava a pagar a la caixa d'Ikea, em vaig endur una agradable sorpresa (de les que no solen passar gaire sovint): em van regalar un llibre per fer galetes, titulat FIKA. Aquest llibre conté 30 delicioses receptes de rebosteria sueca per fer al forn, des de petites galetes fins a pastissos per aniversaris.

Però el que més em va cridar l'atenció va ser la manera divertida i original de presentar els ingredients, a estil de la marca: tots fotografiats per separat, de manera que després has de muntar-los per preparar la recepta, com si fos un petit joc. 
Des del primer moment, en vaig fixar en les galetes 'd'escacs'. Vaig aprofitar la visita de la Mimí, la meva amiga francesa que sempre troba l'excusa per posar-se a cuinar, i ens vam llençar a l'aventura de fer-les. Un bon ambient a la cuina, amb música de fons, i una excel·lent companyia. La millor manera de passar la tarda.

I tot i que feia calor, vam decidir que unes galetes per acompanyar un te al bosc que tenim al camí de casa serien perfectes. Sí, el mateix bosc on vam anar amb la Violeta i l'Andrea a fer un pícnic. Un petit racó de natura per gaudir d'un moment de relax. 

Aqui va la recepta, que ens va sortir perfecta per a unes 40 petites delícies,
Ingredients,
 - 200 g de mantega
 - 100 g de sucre
 - 2 culleradetes de sucre de vainilla
 - 450 - 500 g de farina
per les tires de xocolata,
 - 2 cullerades de cacau en pols

Manera de fer,
1. Comencem barrejant la mantega, el sucre, el sucre de vainilla i la farina. Treballem els ingredients fins a obtenir una massa ben homogènia.
2. Un cop la massa està llesta la dividim en dos trossos iguals.
3. A una de les meitats, hi afegim el cacau tamisat, mentre que a l'altra afegim una mica més de farina.
4. Partim cada part de la massa (la clara i la fosca) en dues parts.  Amb el corró, estirem cada part fins a aconseguir unes tires d'1,5 cm de gruix.
5. Col·loquem una tira clara al costat d'una de fosca, després una altra fosca sobre la clara i una de clara damunt de la fosca. Les unim amb cura per fer un bloc compacte.
6. Les emboliquem amb film transparent i ho deixem reposar a la nevera una hora aproximadament.
7. Preescalfem el forn a 175℃. Retirem el film transparent i tallem el massa en porcions d'uns 5 mm de gruix i les col·loquem en una safata de forn coberta amb paper de forn. 
8. Fornegem les galetes durant 8-10 minuts al centre del forn, o el temps que creieu convenient segons el vostre forn.

Com a suggeriment personal per a la pròxima vegada, afegiré uns 50 g més de mantega, per aconseguir una massa més fàcil de treballar. 

Al llibre expliquen que la *fika és la pausa sueca per prendre un cafè i gaudir d'un refrigeri lleuger, un moment per reparar les forces i per compartir amb amics, familiars o companys de treball. I així ho vam fer nosaltres amb la Mimí, criant l'atmosfera perfecta de relaxació.  Quan les galetes van sortir del forn, vam decidir que el millor lloc per fer la nostra *fika era al bosc, en aquell racó tan tranquil al final del camí de casa.

Dettagli, Ornella Vanoni


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada