Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

divendres, 28 de juny del 2013

Roast-beef {una recepta de la Rosa}


La Rosa va ser una companya de l'Institut Gaudí de Reus.  Ens vam deixar de veure en acabar el batxillerat. Amb els anys ens vàrem retrobar a Tarragona i vivim al mateix barri. Ens veiem tot sovint i comentem com ens va la vida. La Rosa segueix la nostra cuina i ens ha fet arribar la recepta d'un roast-beef per a compartir-lo amb vosaltres. És un plat que ens agrada i ara l'estiu ens convida fer-lo per a un àpat familiar. El vàrem cuinar i ens van sobrar uns talls per al dia següent.
Uns sandvitxos, fets amb pa de vidre que ens va portar en Joan del Forn Cabré de Reus, ens van resoldre el sopar i la nostra participació a Memòries d'una cuinera d'aquest mes. El vam tallar quadrat, hi vam afegir fulles d'enciam recent tallades, mostassa i tàperes: exquisit.

Necessitarem:
 - 1,5 kg entrecot de vedella, net, sense os ni greix
 - alls, uns per a refregar la carn i una cabeça per a la maceració
 - el suc de mitja llimona
 - 1 got de vi ranci
 - 1 branca de farigola
 - 3 fulles de llorer
 - oli d'oliva per a la maceració i oli per a la cocció
 - pebre negre mòlta
 - pebre roig picant

Farem:
Refreguem la carn amb alls,  el pebre negre i el pebre roig.
maceració:
En un recipient amb tapa es posa oli d'oliva, el vi, el llorer, la farigola, el suc de la llimona, la cabeça d'alls sencera tallada per la meitat. El líquid d'aquesta maceració ha de cobrir com a molt 3/4 parts de la peça de carn. Deixem que es maceri durant tres o quatre dies dins el frigorífic amb el recipient tapat i li anirem donant voltes aproximadament cada dotze hores.
cocció:
Haurem d'anar amb molta cura perquè les esquitxades ens poden cremar.
En una cassola gran hi posarem oli d'oliva suficient per anar rostint la carn i anar regant amb l'ajut d'un cullerot, fins que veiem que té la pell de la vora torrada. Apaguem el foc i amb precaució li donem el tomb. Aquesta cocció es pot controlar amb un termòmetre, l'interior de la peça hauria d'arribar a 45º/55º, al gust. Quan el tall estigui rostidet apaguem el foc i li afegim el suc de la maceració.
Tornem a encendre el foc i deixem que es cogui durant un parell de minuts per cada costat, tot regant amb el cullerot. Es retira la carn i es deixa en una safata fins que es refredi. Llavors ja la podem tallar finament o al gust.
Courem el suc de la maceració junt amb l'oli d'oliva fins que s'evapori l'alcohol, tot vigilant que no es cremin el manat d'herbes ni les fulles de llorer. Ho deixem refredar i ho colem en un colador fi o un drap de fil, perquè quedi net i transparent. L'abocarem per sobre de la carn en el moment de servir, i que estigui calent per a fer que canviï el color. Servim amb puré de patata.

El vespre d'estiu és tranquil. A taula un bon vi: Gregal de Juvé y Camps. La seva etiqueta ens porta a imaginar-nos els vents que ens acompanyen. Fresc, com ve de gust ara amb la calor. Ens ha anat bé per a la carn també. De fons, els grans Ray Charles i Diana Krall ens fan somiar. You don't know me.

28 comentaris:

  1. Uns sandwitchos ben golosos... mmmm presos amb la fresca de la nit, aquest vinet, el roastbeef que es una carn deliciosa per un sandwitch i la música....una vetllada genial, sens dubte!!!!
    Bona proposta!!!!!

    ResponElimina
  2. T'ha quedat tan ben fet que em menjaria la foto... he he he. petons

    ResponElimina
  3. Ui, el roast-beef amb entrepà és com m'agrada més!
    Gràcies, guapa! Bon cap de setmana!

    ResponElimina
  4. quina passada Nani! i el detall de l'embolcall m'encanta. Gràcies guapíssima per participar. petonets

    ResponElimina
  5. I els tovallons? Són una passada! Del sandvitx, no puc dir res més que em menjaria un ara mateix.
    Petons!

    ResponElimina
  6. QUIN GOIG FA AQUESTA TAULA!!!
    Un entrepá EXQUISIT..
    Xata molt records :))))

    ResponElimina
  7. Qué presentación más bonita, nos encanta. Además esos bocadillos se ven deliciosos.
    Besos.

    ResponElimina
  8. Hola Nani!! M'ha encantat la teva proposta, i és que els entrepans fets amb roast-beef són una delícia, una vegada en vaig tastar un que enlloc de mostassa portava melmelada d'alguna fruita vermella i també hi quedava molt bé. És una altra idea :)
    La presentació molt xula també, espero que estiguis molt bé, petons!!!

    ResponElimina
  9. Quins embolcalls més autèntics!!! Ptns

    ResponElimina
  10. Nani! estic babejant!! impressionant! i m'encanta com els has embolicat amb el teu propi paper! Quina artista! Encara n'ha sobrat? Marta

    ResponElimina
  11. He quedat impressionada i no només pel sandvitx. El detall del teu propi paper de La cuina Violeta és xulíssim.
    Petons
    Conxita

    ResponElimina
  12. OOOhhh!! M'encanta!! Quins entrepans de luxe!!! I....l'embolcall....doble luxe!!!
    Bon cap de setmana!!
    Olga

    ResponElimina
  13. Quins entrepans!!! No soc de roastbeef, pero veient les teves fotos em donen ganes de menjar-ne un!
    que tinguis bon cap de setmana
    petons

    ResponElimina
  14. Un sandvitx genial! i que ben presentat!! Bon cap de setmana!

    ResponElimina
  15. Quin spoar més exquisit amb un sandvitx!! I a més a més acompanyat d'una combinació perfecta de vi i música! Un luxe per als sentits! Petonets!

    ResponElimina
  16. Aquests entrepans m'acaben d'enamorar, no saps com m'arriba a agradar el roast-beef! Unes fotos espectacular :)
    Petins
    Sandra

    ResponElimina
  17. Com sempre una recepta especial. Jo no sóc gaire de carn, però me'n fas venir ganes. Com va pel mas?
    Petons.

    ResponElimina
  18. Nani, menuda obra de arte plasmada en un bocadillo, exquisito y realmente apetecible.
    Besos bonita.

    ResponElimina
  19. a banda que han d'estar boníssims ens els presentes molt bé! ben embolicadets!!!

    ResponElimina
  20. Quina gràcia l'embolcall que hi has posat, si es que penses en tots els detalls!
    Petons i moltíssimes gràcies per participar.

    ResponElimina
  21. No falta detall... ets única Nani!!!
    Uns entrepans boníssims... i venint d'on ve el pa... no cal dir res més!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  22. Ohhh! quina pinta!!! m'ho menjo amb els ulls!! mai he fet roast beef, però m'encanta i amb aquesta versió d'entrepà és molt orginal!!

    ResponElimina
  23. Dios mío Nani, menudo bocata¡¡¡ Que roastbeef mas sensacional, con su punto justo de cocción, sonrosadito.. Que bueno y yo me lo había perdido. Bss

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
  24. Oye pero que requetechulos los envoltorios de los bocatas, no me había fijado. Preciosos. Bss

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
  25. Nani!! Quina gana!! Ara diria una paraulota però millor compto fis a deu...Hahahaha!! La culpa és teva!
    Petons!!

    ResponElimina