A l'any 2010 la UNESCO va declarar la Dieta Mediterrània com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquesta dieta és un estil de menjar i viure que per a nosaltres representa un privilegi. Gaudim en gran quantitat de tots els ingredients que la componen: l'oli d'oliva (el principal), cereals, fruites i verdures fresques o seques, i en proporcions moderades de carn, peix i productes lactis, abundants condiments i espècies. I sempre acompanyat d'un bon vi o infusions. Què ens falta per a seguir-la? Res.
Només ganes de preparar un plat senzill que ens faci agradable l'àpat. Un cop més m'inspiro en un plat de la revista Cuina, el número 119, recepta d'Alfons Bach i que és un plat molt nostrat i un bon exponent de la dieta mediterrània: l'empedrat. Per a quatre persones,
Només ganes de preparar un plat senzill que ens faci agradable l'àpat. Un cop més m'inspiro en un plat de la revista Cuina, el número 119, recepta d'Alfons Bach i que és un plat molt nostrat i un bon exponent de la dieta mediterrània: l'empedrat. Per a quatre persones,
Necessitarem:
- 500 g de fesols de Santa Pau (o mongetes del ganxet, o cigronets de l'Anoia o llenties)
- 1/2 tomàquet madur
- 1 ceba tendra
- 1/2 pebrot verd
- olives tendres
- 4 anxoves (o arengades, o seitons o totes tres coses)
- 4 trossos de bonítol en conserva
- 100 g de bacallà esqueixat
- sal
- oli d'oliva verge extra
Farem:
1 - Poseu els fesols bullits i a temperatura ambient en una safata i saleu-los.
2 - Pel damunt, afegiu-hi els tomàquets, el pebrot i la ceba, picats ben petits. Al damunt, el bonítol, les anxoves, el bacallà i les olives.
3 - Amaniu-ho amb l'oli d'oliva verge extra.
Ja només cal acompanyar-lo d'un bon vi, que a les nostres contrades no és difícil de trobar.
Itàlia és un dels països que, juntament amb Espanya, Marroc i Grècia, presentaren la candidatura a la UNESCO. A nosaltres la música italiana ens agrada molt. Teniu La mia storia tra le dita de Gianluca Grignani, que va participar al festival de San Remo a 1994. També us agradaran les versions brasileres de Fábio Jr. o Ana Carolina i una magnífica versió en català de Sergi Dalma, Plorant les hores.
Apa, a sentir-les. Us agradaran.
És un dels meus plats preferits, tan a l'estiu com hivern. T'ha quedat genial, quina bona pinta! Tens una seguidora més :)
ResponEliminaAvui em quedaré amb plorant les hores, ja saps que amb itàlia estem renyits :o)
ResponEliminaL'empedrat és una meravella de sabor i salut, mira que s'en parla molt de aquesta dieta tan nostra i tan bona (de sabor i salut)però que sembla que moltes receptes tradicionals com aquesta no sempre siguin les primeres en les cuals es pensa en moltes cases.
A casa no pot faltar, hivern com estiu, i ara que ens costarà menys tenir bon bacallà, encara més a menut en menjarem!
Petonets i bon cap de setmana,
Palmira
Que afortunats som per tenir la dieta medierranea al nostra genoma i no tenir que "importar-la"... quina marevella de productes i varietat...!!!!
ResponEliminaL'empedrat m'agrada molt i mès si me'l presenten amb aquest sotaplat tant i tant bonic!!!!!
Me'n farè un al findi!!!!!
Bon cap de setmana!
Som molt privilegiats pel fet de tenir una dieta tan sana!!!! Llàstima que durant uns anys ens haguéssim deixat enlluernar per altres no tan saludables.....
ResponEliminaMolt bo, l'empedrat!!! I, igual que et diu la teva amiga Abril.....el sotaplat és preciós!!! Llàstima que jo no sé de fer-me un......:(
Petons,
Olga
Una recepta molt fresqueta i saborosa per a l'estiu! Petonets!
ResponEliminaBoníssim, Nani! Moltes gràcies per compartir-ho!
ResponEliminaJustament demà pensava fer empedrat per dinar, i és clar el faré segons la teva recepta.
ResponEliminaSom uns privilegiats de tenir com a pròpia una dieta tan sana com la dieta mediterrània. Gaudim-la.
Petons
Conxita
A més de deliciós, t'ha quedat molt ben presentat, l'empedrat! ;-)
ResponEliminaÉs uns dels "nostres" plats que més m'agrada, i a més ben fàcil de fer. La presentació t'ha quedat genial!
ResponEliminaA mi m'agrada molt l'esqueixada, aquest és un plat més complet que fa estiu. Petons.
ResponEliminaUn plato delicioso. Espero que el verano esté siendo estupendo, me encanta volver a tu cocina. Un abrazo, Clara.
ResponEliminaUn dels plats que mes magraden....sobretot a lestiu ben fresquet!! A cada nomes hi posem bacallá. L'haurem de probar amb tonyina i anxoves.
ResponEliminaLa foto despren una llum preciosa....amb els diferents colors!!
Petoneta. MAR, de EQNME