M'agrada la varietat de la cuina del món. I que la francesa és una de les meves preferides no és cap secret. Un dels plats favorits d'aquesta cuina és el del xai de les set hores. No us espanteu, que no cal que hi sigueu davant la cassola tota l'estona. És un exemple de com cuinar amb temps i que triomfa segur a la taula. Es pot fer tant amb la cuixa (gigot) com amb l'espatlla (épaule). Nosaltres l'hem acompanyat de cuscús, fet d'una manera ràpida.
Per a dues persones,
Per a dues persones,
Necessitarem:
- 1 espatlla de xai (aquesta feia 800 g)
- 2 pastanagues tallades a rodanxes
- 2 cebes tallades a trossos
- 1 porro tallat a rodanxes
- 1 branca d'api
- 2 tomàquets madurs pelats i sense llavors
- 4 alls
- 1 ram d'herbes (llorer, farigola i romaní)
- 10 grans de pebre negre
- 5 claus d'espècia
- oli d'oliva
- 1/2 litre de vi negre potent
- 1 litre de caldo
- sal
- cuscús
Farem:
Daurarem la carn, que salarem prèviament, en una cassola on haurem posat oli d'oliva.
Quan estigui ben daurat, hi afegim les verdures tallades, les espècies i el ram d'herbes.
Un cop s'hagin cuit una mica, hi afegim el vi i deixem que bulli uns minuts.
Tot seguit hi aboquem el caldo i tapem la cassola.
Deixarem coure a foc lent durant unes set hores, donant-li un tomb cada hora.
Un cop cuit reservem la carn i passem el caldo amb les verdures per un colador fent una salsa, que si queda massa líquida la podem reduir en una paella.
Servir la carn esmicolada.
Queda tendre i bona.
Nosaltres l'hem acompanyat amb cuscús, però també podeu fer un puré de patata o arròs blanc.
Acompanyeu amb el mateix vi amb què l'heu cuinat.
Continuem a França. Com si haguéssim menjat en un palau, Palais Royal. Alain Souchon & Jane Birkin. M'agraden.
Desitjo que l'any 2013 us hagi estat profitós i que entreu al 2014 amb bon peu! Brindem!
Encara que no et deixi mai cap comentari et segueixo sempre. Jo també et desitjo una bona entrada d'any. Moltes grácies per compartir el que fas. Feliç 2014,
ResponEliminaMarina
quina gana!! Bon any nou, Nani!
ResponEliminaLa paciència a la cuina sempre dóna molt bons resultats! Magnífic plat! Que tinguis una bona entrada d'any!
ResponEliminaAquest xai ha de ser tendríssim després de tant temps de cocció. La cuina és paciència, està clar. Molt bon any, Nani.
ResponEliminaQuina bona pinta! La casa deu quedar perfumada amb una oloreta deliciosa, mentres el cuines. Una meravella!
ResponEliminaMolt bon any, per cert ;)
EliminaSe m'ha fet la boca aigua amb aquest plat!! què bo!! i encara que siguin 7 hores... només es cal voltar per casa ;-). Un petonàs i feliç 2014!!
ResponEliminaCaram!!!
ResponEliminaAixò sí que és cuinar amb amor!
Ja se li veu a la carn lo tendreta i melosa que ha quedat, i ara a l'hivern crec que és una bona manera de mantenir el caliu a la llar.
Per a llepar-se els dits!
ResponEliminaPetonets.
Això s'ha de desfer a la boca Nani...però 7 hores, ni que sigui a baixa temperatura, amb un sol litre de caldo...no hem quadra massa. No s'ha d'anar afegint més líquid?...gràcies i que tinguis uns bons reis !
ResponEliminaEi Albert, potser m'he deixat el detall de que la cassola ha d'estar tapada. Si et fixes l'espatlla és de 800 g i la cassola és ovalada com la seva forma. Amb el caldo i el vi és més que suficient, perquè no en perd gaire. De totes maneres, em va sobrar molta més salsa que la carn que hi havia. Prova-la de fer i veuràs com n'es de bona. Es desfà...
EliminaUns bons reis també,
Nani
Gràcies Nani...i tant que la provaré de fer !!!....
EliminaCom m'agraden a mi aquests chups-chups... es el millor per les carns, totes queden estupendes en un punt melòs i tendre impresionants...i aquest xai així o demostra. Una recepta molt xula que em guardo per una ocasió especial! i m'encanta l'acompanyament amb cous-cous! Ideal!
ResponEliminaPetons Nani, i seguim!!!!
Cocció lenta... recepta francesa... un confitat que es desfà en menjar-lo. Quina delícia Nani!!
ResponEliminaPer cert, ho tinc complicadet per la trobada del febrer... és l'aniversari de la meva mare. A veure com ho arreglo per ser als dos llocs a la vegada ;-)
PTNTS
Dolça
Mmmmm....ens encanta el corder, seguríssim que la cuinaré. Igualment et desitjo un bon 2014!!!!
ResponEliminaPetons,
Olga