dilluns, 4 de març del 2019

Crema de pèsols de primavera


I d'aquí a poc tindrem la primavera entre nosaltres. L'estació de les flors on també retorna la vida al camp i comença el nou cicle de molts fruits. Entre ells els tirabecs i amb aquest motiu no vull perdre l'ocasió de compartir el seu naixement, pas a pas.  Primer la flor i després de mica en mica el fruit. Però faré una crema de pèsols que a casa ens agrada molt i la guarniré amb una flor de tirabec -que són de la mateixa família- i unes flors comestibles que tinc al jardí, de les que en parlaré un altre dia.
Ja sabeu que m'agrada compartir receptes ben senzilles. Les complicades poden resultar molt temptadores, però la veritat i tal com explico al meu llibre Codonys a l'armari, si no triem àpats fàcils de fer i amb ingredients que tenim a tocar en les botigues de barri o al mercat, ens farà mandra posar-nos-hi. I perquè li dic crema de pèsols de primavera? Doncs perquè de pèsols en podem trobar tot l'any de congelats i de pots, que no estan pas malament, però que no podem comparar amb els frescos. I em ve al cap uns dels pèsols més coneguts de casa nostra: els de Sant Andreu de Llavaneres, al Maresme, i que les germanes Rexach, la Lolita i la Paquita del restaurant Hispània, cuinen de manera especial. De tots és conegut que el crític gastronòmic Néstor Luján era el primer en encetar la temporada pesolera d'aquest restaurant. El mes d'octubre passat vaig plantar els tirabecs i ara ja estan sortint al meu hort urbà. L'espectacle és immens i veure com dia a dia van creixent resulta tota una lliçó de botànica. Un regal primaveral que ens fa l'horta. Tot i que faré una crema de pèsols que venen de la mateixa família Pisum sativum. Els tirabecs, que es mengen sencers, són de la variació saccharatum i les seves flors són de color rosat granat. Les de la pesolera, blanques. Un cop desgranades les cloves dels pèsols queden reduïts en una cinquena part aproximada del seu pes. Així que n'obtindrem uns 200 g per cada quilo que recol·lectem o comprem.  Al blog podreu trobar una altra crema de pèsols (la que sempre feia la meva mare) i una truita amb pèsols i ous de casa. Va, anem per feina i preparem la crema que més senzilla no pot ser. Un entrant ben lleuger que permetrà un segon plat més contundent. Una crema representativa de la nostra dieta mediterrània amb productes de proximitat i de temporada, normalment presents a la meva cuina. Per a quatre racions de quatre bols petits o dos plats generosos,

Ingredients,
 - 200 g de pèsols desgranats
 - 1 ceba mitjana pelada i esmicolada
 - 1 patata mitjana
 - 1/2 litre de brou, vegetal o d'au
 - sal i pebre
 - oli d'oliva verge extra
 - dauets de pa fregit per a acompanyar

Com la preparo,
En una cassola amb oli d'oliva hi saltem la ceba.
Afegim la patata tallada a dauets i els pèsols.
Salpebrem i afegim el brou.
Tapem i deixem coure uns quinze minuts a foc mitjà.
Comprovem que estaran cuits agafant un pèsol i prement amb els dits i si cal, els deixem coure uns minuts més.
Un cop estiguin al punt, passem per la Thermomix a velocitat màxima fins a deixar la crema ben fina, uns 30 segons aproximadament.
Tastem el punt de sal.
A l'hora de servir fregim uns daus de pa amb oli d'oliva i guarnim amb unes gotes d'oli d'oliva.
Si us agrada el gust de la menta, a l'hora de passar la crema pel robot hi podeu afegir dues o tres fulletes.
Gust i imaginació a la cuina.

Quan he de pensar en una cançó per avui, em ve al cap una  de Chico Buarque, un dels meus cantants preferits. Per associació d'idees penso en la princesa del pèsol i veig com de coronades estan les  tavelles. I en les seves flors dels tirabecs que són tan boniques d'admirar.

Ai aquesta flauta... fa somiar.

João e Maria, Chico Buarque
         ...E você era a princesa
                Que eu fiz coroar
                     E era tão linda de se admirar...

2 comentaris:

  1. Quines fotos tan boniques i com m'agraden els pèsols fets de totes les maneres!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ei, Mercè. Moltes gràcies. Queda menys per anar a menjar galeres...

      Elimina