dimarts, 2 de juny del 2020

Gaspatxo de fruita de temporada: cirera, maduixa, síndria i altres


Ara farà un any que vaig compartir el post de la Fira de la Cirera de Bràfim. Una festa a la qual m'agrada assistir però que enguany no es farà. I fins i tot ja havia pensat quina recepta compartir: un gaspatxo de cireres que resulta d'allò més exquisit per al paladar. I en això estava pensant quan casualment dies enrere, en el programa El món a Rac1 d'en Jordi Basté, en Fermí Puig en la seva intervenció va explicar la seva versió. Jo no l'havia fet mai com ell.
La prepara amb una liquadora i jo amb la Thermomix. Sense sal. I que es poden variar els ingredients a gust de cadascú. I jo vario els fruits i em surt boníssim. I de pas, com a objectiu del blog us recomano l'oli que hi he posat: l'oli d'oliva verge extra d'olives Menyes, de Cal Garriga de Bràfim i que vaig comprar el dia que vaig visitar la Plana de Secà de l'Alt Camp amb la Maria i la Laura de Camins Km0. Cal Garriga és el renom de la casa pairal on es troba l'antic molí que data de 1819, que recupera i conserva tots els elements trobats i que ha recobrat la vida. Ve l'estiu i ens agradarà tenir aquest gaspatxo de temporada, fàcil i saludable al frigorífic. O fins i tot, posar-lo en un termos i prendre'l a la platja (si hi podem anar i trobem lloc). Al blog també trobareu un gaspatxo de préssec d'Ordal i una vichyssoise de pebrot vermell escalivat, que jo de vosaltres no me'ls perdria. 

Ingredients per a aproximadament un litre,
 - 200 g de cireres de Bràfim
 - 100 g de maduixes
 - 100 g de síndria
 - 400 g tomàquets escalivats
 - 1 ceba petita
 - 1 tira de pebrot vermell escalivat
 - 2 llesquetes de pa
 - 1 dl d'oli d'oliva verge extra d'olives Menyes
 - 1 bon raig de vinagre
 - 100 ml d'aigua (comenceu posant-ne poca i després aneu afegint al gust)

Com el preparem,
Introduïm els ingredients al got de la Thermomix.
Abans haurem despinyolat les cireres, tret les llavors de la síndria i netejat les maduixes.
El pes que us dono és el de la fruita neta i despinyolada.
De totes maneres les quantitats són orientatives, jo acostumo a fer-lo a ull i poso segons els ingredients que tinc.
I ara ho triturem a velocitat  10 durant  30 segons.
Si veiem que no queda prou fi el gaspatxo, cosa que dubto, ho passem per un colador de xarxa metàl·lica.
Tastem el punt i servim.

Durant el confinament he llegit bons llibres -encara que no em podia concentrar massa-, he escoltat bona música, he cuinat molt, he fet exercici tant com he pogut i he vist moltes sèries i pel·lícules. Una d'elles, que em va agradar i distreure força, és El amor menos pensado, un film argentí amb Ricardo Darín i Mercedes Morán. De l'any 2018, resulta una història fresca tot i que una mica llarga, però que em va agradar. En Marcos (Darín) i Ana (Morán) fa més de vint-i-cinc anys que estan casats, però se separen per una crisi existencial. En una de les escenes, en una festa sona la cançó brasilera Fogo e paixão (foc i passió), cantada per Wando i que va causar un gran impacte a l'Argentina al seu moment. Hi ha una versió a ritme de pagode (un subgènere de la samba) cantada pel mateix cantant acompanyat pel grup Demônios da Garoa que resulta molt dolça. Ballem?

Fogo e paixão, Wando
        ... Você é luz
                É raio estrela e luar
                      Manhã de sol
                          Meu iaiá, meu ioiô...
                                

2 comentaris: