Etiquetes

12 mesos 12 pans a baixa temperatura acompanyament al buit almívar Alt Camp amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram bacallà Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats gossos hortalisses horts urbans infusions km0 Lékué licors llaminadures llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montsià natura olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat productes bio quiches racó vegà receitas brasileiras receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 2 de juny de 2020

Gaspatxo de fruita de temporada: cirera, maduixa, síndria i altres


Ara farà un any que vaig compartir el post de la Fira de la Cirera de Bràfim. Una festa a la qual m'agrada assistir però que enguany no es farà. I fins i tot ja havia pensat quina recepta compartir: un gaspatxo de cireres que resulta d'allò més exquisit per al paladar. I en això estava pensant quan casualment dies enrere, en el programa El món a Rac1 d'en Jordi Basté, en Fermí Puig en la seva intervenció va explicar la seva versió. Jo no l'havia fet mai com ell.
La prepara amb una liquadora i jo amb la Thermomix. Sense sal. I que es poden variar els ingredients a gust de cadascú. I jo vario els fruits i em surt boníssim. I de pas, com a objectiu del blog us recomano l'oli que hi he posat: l'oli d'oliva verge extra d'olives Menyes, de Cal Garriga de Bràfim i que vaig comprar el dia que vaig visitar la Plana de Secà de l'Alt Camp amb la Maria i la Laura de Camins Km0. Cal Garriga és el renom de la casa pairal on es troba l'antic molí que data de 1819, que recupera i conserva tots els elements trobats i que ha recobrat la vida. Ve l'estiu i ens agradarà tenir aquest gaspatxo de temporada, fàcil i saludable al frigorífic. O fins i tot, posar-lo en un termos i prendre'l a la platja (si hi podem anar i trobem lloc). Al blog també trobareu un gaspatxo de préssec d'Ordal i una vichyssoise de pebrot vermell escalivat, que jo de vosaltres no me'ls perdria. 

Ingredients per a aproximadament un litre,
 - 200 g de cireres de Bràfim
 - 100 g de maduixes
 - 100 g de síndria
 - 400 g tomàquets escalivats
 - 1 ceba petita
 - 1 tira de pebrot vermell escalivat
 - 2 llesquetes de pa
 - 1 dl d'oli d'oliva verge extra d'olives Menyes
 - 1 bon raig de vinagre
 - 100 ml d'aigua (comenceu posant-ne poca i després aneu afegint al gust)

Com el preparem,
Introduïm els ingredients al got de la Thermomix.
Abans haurem despinyolat les cireres, tret les llavors de la síndria i netejat les maduixes.
El pes que us dono és el de la fruita neta i despinyolada.
De totes maneres les quantitats són orientatives, jo acostumo a fer-lo a ull i poso segons els ingredients que tinc.
I ara ho triturem a velocitat  10 durant  30 segons.
Si veiem que no queda prou fi el gaspatxo, cosa que dubto, ho passem per un colador de xarxa metàl·lica.
Tastem el punt i servim.

Durant el confinament he llegit bons llibres -encara que no em podia concentrar massa-, he escoltat bona música, he cuinat molt, he fet exercici tant com he pogut i he vist moltes sèries i pel·lícules. Una d'elles, que em va agradar i distreure força, és El amor menos pensado, un film argentí amb Ricardo Darín i Mercedes Morán. De l'any 2018, resulta una història fresca tot i que una mica llarga, però que em va agradar. En Marcos (Darín) i Ana (Morán) fa més de vint-i-cinc anys que estan casats, però se separen per una crisi existencial. En una de les escenes, en una festa sona la cançó brasilera Fogo e paixão (foc i passió), cantada per Wando i que va causar un gran impacte a l'Argentina al seu moment. Hi ha una versió a ritme de pagode (un subgènere de la samba) cantada pel mateix cantant acompanyat pel grup Demônios da Garoa que resulta molt dolça. Ballem?

Fogo e paixão, Wando
        ... Você é luz
                É raio estrela e luar
                      Manhã de sol
                          Meu iaiá, meu ioiô...
                                

2 comentaris: