Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dijous, 7 de gener del 2021

Galette des Reines

El dia de Reis va començar força fred. Una gebrada impressionant cobria l'hort. Les fulles de les carxoferes semblaven de paper: cruixien quan les tocava. Les herbes lluïen un mantell de brillants i tot era pura poesia. Els moixonets anaven d'un lloc a l'altre, i em fa pena que no hagin descobert l'escaiola que els deixo de menjar en racons ben visibles. I de sobte em ve al cap una frase de Gustave Flaubert ...la poesia és una planta lliure: creix allà on no se sembra... i és que tot era un bell poema.

Sempre comprem un tortell de reis, però enguany hem saltat la tradició. Ens hem pres el confinament de manera molt seriosa i no ens agrada anar a fer cues en cap lloc. Així que tiro de frigorífic i rebost i faig una 'galette des reines'. Fa molts anys vaig fer una de reis per a la Violeta que va sortir molt bona.

La Galette des Rois és un pastís francès equivalent al nostre tortell de reis, però que es fa amb pasta de full. I com el tortell, també està farcit de massapà o frangipane com en diuen els francesos. Però avui vull rendir un homenatge a totes les reines republicanes d'aquest món que som les dones.

Unes amazones que lluitem per a un món millor tot reivindicant el feminisme en tots els aspectes de vida. Perquè en realitat eren tres reis? I si van ser tres reines i no ens ho volen dir. Tant se val, perquè qui acostumava a escriure la història que ve de lluny eren els homes i ja coneixem la seva inventiva. Així que avui per totes una galette des reines.

Va, ens hi posem que no és gens difícil. El farcit el faré de torró de massapà amb fruita confitada que no hem arribat a encetar. La decoració de sobre la farem treballant els retalls de la pasta full i guarnint amb la fruita de colors.

Ingredients per a la galette per a quatre racions: 1 rotlle de pasta de full rectangular, una barra de torró de massapà amb fruita confitada, unes avellanes de torrades, un ou per a pintar-la per sobre, sucre de llustre i ratafia.

Tallem la pasta de full en dues rodones de 16 cm de diàmetre, una anirà baix i l'altra dalt. Farcim amb el torró de massapà ben aplanat i deixant una vora d'un centímetre al voltant. Amb els retalls de la pasta de full fem uns caragolins (no massa dobles, més aviat finets) tot posant imaginació i guarnim amb trossets de fruita confitada i unes avellanes. Barregem l'ou batut amb dues cullerades soperes de llet i pintem per sobre. Enfornem amb el forn preescalfat a 200ºC durant uns 30 minuts o fins que veiem que s'ha daurat. Quan estigui llest, pintem per sobre amb un pinzell amb ratafia i empolvorem una mica de sucre de llustre. Deixem dos minuts al forn i traiem posant la galette sobre una reixa perquè es refredi. Si voleu fer el frangipane, us dono la recepta: barregeu 125 g d'ametlla molta amb 125 g de sucre de llustre i 125 g de mantega a temperatura ambient. Hi afegiu 25 g de farina i 2 ous. Ho barregem tot molt bé fins a aconseguir una crema llisa i lleugera. Tant les farines com el sucre convindria tamisar-les. Queda una massa perfecta. La pasta de full no la faig mai perquè la compro feta, la qualitat és molt bona.

A l'hora de servir ho faig amb un vi ranci confinat del Celler Parés Baltà de Pacs del Penedès. El va portar la Ruth per a celebrar l'any nou i el vam servir amb les postres que vàrem preparar. Aquesta vegada el trec amb la galette. És de Garnatxa Negra dolça del 2010 i porta una dedicatòria de la Marta Casas, una de les dues enòlogues del celler, que diu que és per assaborir-lo amb els millors moments...

Make someone happy, June Christy & Bob Cooper

6 comentaris:

  1. Jolie, Jolie - Une Bonne et Heureuse Année

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci beaucoup, Patrick.
      Une bonne et hereuse année pour vous aussi.

      Elimina
  2. Quina gelada! Molt bon any Nani amb molta salut per vosaltres!
    Una abraçada ben forta,
    Palmira

    ResponElimina
  3. Que bonic i apetitós...
    Visca les reines republicanes!

    ResponElimina