dilluns, 4 d’octubre del 2021

Sopa de carabassa amb verdures de l'hort



Una de les coses que més m'agraden fer és donar un passeig per l'hort de bon matí. Ja s'han acabat les tomaques, les figues són en el seu embat final, les magranes -les poques que queden tancades- ornen l'hort amb el seu toc vermell, encara surt alguna maduixeta, els tarongers perfumen l'ambient amb les flors de les taronges que vindran, les cols es desperten amb les gotes de rosada a les puntes i els carabassons que s'acomiaden de la temporada. Ara toquen les carabasses.

I ja sabeu que quan arriben comparteixo alguna recepta. Les podeu trobar totes a l'etiqueta 'carabassa', que és una de les que més m'agraden. Sempre resulten un bon recurs per a un àpat calent a l'hivern, o una melmelada, o un suflé. Serà perquè la meva mare acostumava a cuinar-ne molta que a mi em fan tornar a altres temps. El seu estofat era com el de la mare del Caetano Veloso, la Mãe Canô. Que bo. I la música amb què el vaig acompanyar: la Maria Bethânia amb l'Omara Portuondo, Só vendo que beleza (Marambaia).  Ai, mare. Beleza, beleza... Visiteu l'etiqueta i veureu com podreu menjar amb la vista o visitar l'hort on les cultivem. Fer una crema no costa gens i sempre em fa somriure la meva doctora quan em diu que els seus fills van començar a menjar-ne quan les va acompanyar de crispetes. Recordeu la recepta? Ara anem per la d'avui, deliciosa.

Ingredients per a quatre racions,
 - 650 g de carabassa sense pell ni llavors
 - 1 ceba
 - 2 alls pelats
 - 1 litre de caldo vegetal o aigua
 - sal i pebre
 - 50 g de formatge de cabra o del que més us agradi
 - 3 cullerades (sopa) oli d'oliva verge extra
 - 1 cullerada (cafè) de cúrcuma
 - fulles de col 
 - 1 carabassó petit
 - fesols del ganxet per a acompanyar (opcional)

En una cassola amb l'oli d'oliva hi posem la ceba tallada a juliana. Deixem coure a foc mitjà fins que sigui transparent. Afegim els alls i la carabassa tallada a daus i deixem que es cogui uns cinc minuts tot remenant. Hi tirem el caldo i deixem coure fins que punxant la carabassa comprovem que estigui cuita. Salpebrem, afegim la cúrcuma i el formatge tallat a daus. Deixem coure un parell de minuts. Passem la batedora fins a deixar la crema ben fina. Jo ho faig amb la Thermomix que la deixa molt cremosa. En una paella amb oli d'oliva hi passem el carabassó tallat a rodanxes i la col tallada a tires. Salpebrem. Serviran per guarnir. Com que tenia uns fesols del ganxet cuits també els he posat. Aquesta crema no necessita nata. Una delícia que es pot menjar freda o calenta. També podeu fer crostonets de pa fregit i ja serà l'excel·lència.

I la música? Si l'estofat el vaig acompanyar amb dues monstres del ritme, avui les torno a posar: l'Omara Portuondo i la Mara Bethânia. I ara ens agafem per la cintura i a ballar, que cremarem calories alhora que ens sentirem al setè cel. Brasil i Cuba amb els seus acords que es fusionen... samba i son cubà i bolero...

Tal vez, Omara Portuondo & Maria Bethânia
              
              ... Tal vez
                     Si te hubiera besado otra vez
                         Ahora fueran las cosas distintas
                              Tendrías un recuerdo de mí...
                         

6 comentaris:

  1. Com sempre, precioses fotos, fenomenals receptes i tot plegat amb una extremada delicadesa. Felicitats!

    ResponElimina
  2. Comparteixo el comentari de Manel. Felicitats!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies, Lourdes.
      No ens hem tornat a veure... Ha passat molt de temps.
      ❤️

      Elimina
  3. Ho provaré, més ara que encara tenc unes 15 carabasses després de temporada, i encara em neix alguna carabassera fora de temps, però no passen de fer flor i res més, són de les que es fan a l'estiu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Rafel.
      A nosaltres també ens varen quedar algunes carabasses petites de fora de temps. Les vam arrancar. I ara en tenim unes quantes de grans, tot i que en vaig donant, per a passar l'hivern.
      Aquesta crema t'agradarà.
      Salutacions,
      Nani

      Elimina