dilluns, 18 de setembre del 2023

Clafotís de figa coll de dama negra



Diuen els Figa Flawas que no s'acabi l'estiu, però la figuera em mostra que s'està acabant. Fulles seques a terra i tot que encara en té de verdes i figues que van madurant, l'estiu se'n va. I amb ell aquesta calor insuportable que sembla que no ha de marxar del tot almenys es pot dormir millor.

El clafotís és un pastís originari de la cuina occitana i al blog ja és prou conegut: hi ha el de tomàquets cirerols, el de cireres amb coca i roses, el pastís de formatge i figues i algun altre que ara mateix no recordo. La qüestió en aquest moment és aprofitar les figues que queden i això que ja he fet uns quants pots de melmelada com a provisió per l'hivern. Ai, aquells esmorzars amb una torrada i un te de flors... La figuera és de coll de dama negra, unes figues boníssimes.

Va, que us explico com l'he fet.

Ingredients per a un motlle de 24 cm x 3 cm d'alt,
per l'almívar,
 - 1/4 de litre de vi blanc (també pot ser negre, si ho preferiu)
 - 200 g sucre
 - 50 g panela
 - 1 branqueta de canyella
 - figues madures i rentades, tantes com en vulguem. Unes 14 segons la mida
per la massa,
 - 200 ml de crema fresca
 - 50 ml de nata per muntar 35%MG
 - 150 g de sucre
 - 4 ous
 - 30 g farina
 - 30 g de farina d'ametlla
 - mantega per untar el motlle

Primerament, farem un almívar amb el vi, els sucres i la canyella en una paella.
Quan comenci a bullir hi afegim les figues partides per la meitat i les deixem coure uns 15 minuts, sense remenar perquè no es desfacin. Un cop cuites, les posem en un colador perquè perdin suc. Reservem.
Engeguem el forn a 190℃. 
Preparem la massa amb un robot de cuina, jo ho he fet amb la Thermomix.
Barregem els ous amb el sucre durant un parell de minuts a velocitat 4.
Afegim la nata i la crema i barregem 30 segons a velocitat 4.
Finalment, hi posem la farina i l'ametlla, 30 segons a velocitat 3.
Ho aboquem al motlle que haurem untat amb mantega i per sobre hi posem les figues.
Enfornem 30 minuts i després baixem a 175℃, i deixem uns 20 minuts. Cal recordar que els forns són diferents i els hems de conèixer per anar calculant temperatura i temps. En aquest cas, caldrà veure que s'hagi cuit clavant un punxó i que surti net. 
El traiem del forn i el pintem amb l'almívar que tenim d'haver bullit les figues. 
Servim amb una copa de vi dolç o vi ranci.

Música km 0, els Figa Flawas de Valls. I com m'agraden. Ballem i cremem unes quantes calories...

Que no s'acabi, Figa Flawas
       ... que no s'acabi l'estiu
               Després de mil històries al septembre ens hem plantat
                    I és que és una putada que es faci fosc tant aviat...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada