Etiquetes

dilluns, 18 de setembre del 2023

Clafotís de figa coll de dama negra



Diuen els Figa Flawas que no s'acabi l'estiu, però la figuera em mostra que s'està acabant. Fulles seques a terra i tot que encara en té de verdes i figues que van madurant, l'estiu se'n va. I amb ell aquesta calor insuportable que sembla que no ha de marxar del tot almenys es pot dormir millor.

El clafotís és un pastís originari de la cuina occitana i al blog ja és prou conegut: hi ha el de tomàquets cirerols, el de cireres amb coca i roses, el pastís de formatge i figues i algun altre que ara mateix no recordo. La qüestió en aquest moment és aprofitar les figues que queden i això que ja he fet uns quants pots de melmelada com a provisió per l'hivern. Ai, aquells esmorzars amb una torrada i un te de flors... La figuera és de coll de dama negra, unes figues boníssimes.

Va, que us explico com l'he fet.

Ingredients per a un motlle de 24 cm x 3 cm d'alt,
per l'almívar,
 - 1/4 de litre de vi blanc (també pot ser negre, si ho preferiu)
 - 200 g sucre
 - 50 g panela
 - 1 branqueta de canyella
 - figues madures i rentades, tantes com en vulguem. Unes 14 segons la mida
per la massa,
 - 200 ml de crema fresca
 - 50 ml de nata per muntar 35%MG
 - 150 g de sucre
 - 4 ous
 - 30 g farina
 - 30 g de farina d'ametlla
 - mantega per untar el motlle

Primerament, farem un almívar amb el vi, els sucres i la canyella en una paella.
Quan comenci a bullir hi afegim les figues partides per la meitat i les deixem coure uns 15 minuts, sense remenar perquè no es desfacin. Un cop cuites, les posem en un colador perquè perdin suc. Reservem.
Engeguem el forn a 190℃. 
Preparem la massa amb un robot de cuina, jo ho he fet amb la Thermomix.
Barregem els ous amb el sucre durant un parell de minuts a velocitat 4.
Afegim la nata i la crema i barregem 30 segons a velocitat 4.
Finalment, hi posem la farina i l'ametlla, 30 segons a velocitat 3.
Ho aboquem al motlle que haurem untat amb mantega i per sobre hi posem les figues.
Enfornem 30 minuts i després baixem a 175℃, i deixem uns 20 minuts. Cal recordar que els forns són diferents i els hems de conèixer per anar calculant temperatura i temps. En aquest cas, caldrà veure que s'hagi cuit clavant un punxó i que surti net. 
El traiem del forn i el pintem amb l'almívar que tenim d'haver bullit les figues. 
Servim amb una copa de vi dolç o vi ranci.

Música km 0, els Figa Flawas de Valls. I com m'agraden. Ballem i cremem unes quantes calories...

Que no s'acabi, Figa Flawas
       ... que no s'acabi l'estiu
               Després de mil històries al septembre ens hem plantat
                    I és que és una putada que es faci fosc tant aviat...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada