Diuen els Figa Flawas que no s'acabi l'estiu, però la figuera em mostra que s'està acabant. Fulles seques a terra i tot que encara en té de verdes i figues que van madurant, l'estiu se'n va. I amb ell aquesta calor insuportable que sembla que no ha de marxar del tot almenys es pot dormir millor.
El clafotís és un pastís originari de la cuina occitana i al blog ja és prou conegut: hi ha el de tomàquets cirerols, el de cireres amb coca i roses, el pastís de formatge i figues i algun altre que ara mateix no recordo. La qüestió en aquest moment és aprofitar les figues que queden i això que ja he fet uns quants pots de melmelada com a provisió per l'hivern. Ai, aquells esmorzars amb una torrada i un te de flors... La figuera és de coll de dama negra, unes figues boníssimes.
Va, que us explico com l'he fet.
Ingredients per a un motlle de 24 cm x 3 cm d'alt,
per l'almívar,
- 1/4 de litre de vi blanc (també pot ser negre, si ho preferiu)
- 200 g sucre
- 50 g panela
- 1 branqueta de canyella
- figues madures i rentades, tantes com en vulguem. Unes 14 segons la mida
per la massa,
- 200 ml de crema fresca
- 50 ml de nata per muntar 35%MG
- 150 g de sucre
- 4 ous
- 30 g farina
- 30 g de farina d'ametlla
- mantega per untar el motlle
Primerament, farem un almívar amb el vi, els sucres i la canyella en una paella.
Quan comenci a bullir hi afegim les figues partides per la meitat i les deixem coure uns 15 minuts, sense remenar perquè no es desfacin. Un cop cuites, les posem en un colador perquè perdin suc. Reservem.
Engeguem el forn a 190℃.
Preparem la massa amb un robot de cuina, jo ho he fet amb la Thermomix.
Barregem els ous amb el sucre durant un parell de minuts a velocitat 4.
Afegim la nata i la crema i barregem 30 segons a velocitat 4.
Finalment, hi posem la farina i l'ametlla, 30 segons a velocitat 3.
Ho aboquem al motlle que haurem untat amb mantega i per sobre hi posem les figues.
Enfornem 30 minuts i després baixem a 175℃, i deixem uns 20 minuts. Cal recordar que els forns són diferents i els hems de conèixer per anar calculant temperatura i temps. En aquest cas, caldrà veure que s'hagi cuit clavant un punxó i que surti net.
El traiem del forn i el pintem amb l'almívar que tenim d'haver bullit les figues.
Servim amb una copa de vi dolç o vi ranci.
Música km 0, els Figa Flawas de Valls. I com m'agraden. Ballem i cremem unes quantes calories...
Que no s'acabi, Figa Flawas
... que no s'acabi l'estiu
Després de mil històries al septembre ens hem plantat
I és que és una putada que es faci fosc tant aviat...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada