Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 18 de setembre del 2023

Clafotís de figa coll de dama negra



Diuen els Figa Flawas que no s'acabi l'estiu, però la figuera em mostra que s'està acabant. Fulles seques a terra i tot que encara en té de verdes i figues que van madurant, l'estiu se'n va. I amb ell aquesta calor insuportable que sembla que no ha de marxar del tot almenys es pot dormir millor.

El clafotís és un pastís originari de la cuina occitana i al blog ja és prou conegut: hi ha el de tomàquets cirerols, el de cireres amb coca i roses, el pastís de formatge i figues i algun altre que ara mateix no recordo. La qüestió en aquest moment és aprofitar les figues que queden i això que ja he fet uns quants pots de melmelada com a provisió per l'hivern. Ai, aquells esmorzars amb una torrada i un te de flors... La figuera és de coll de dama negra, unes figues boníssimes.

Va, que us explico com l'he fet.

Ingredients per a un motlle de 24 cm x 3 cm d'alt,
per l'almívar,
 - 1/4 de litre de vi blanc (també pot ser negre, si ho preferiu)
 - 200 g sucre
 - 50 g panela
 - 1 branqueta de canyella
 - figues madures i rentades, tantes com en vulguem. Unes 14 segons la mida
per la massa,
 - 200 ml de crema fresca
 - 50 ml de nata per muntar 35%MG
 - 150 g de sucre
 - 4 ous
 - 30 g farina
 - 30 g de farina d'ametlla
 - mantega per untar el motlle

Primerament, farem un almívar amb el vi, els sucres i la canyella en una paella.
Quan comenci a bullir hi afegim les figues partides per la meitat i les deixem coure uns 15 minuts, sense remenar perquè no es desfacin. Un cop cuites, les posem en un colador perquè perdin suc. Reservem.
Engeguem el forn a 190℃. 
Preparem la massa amb un robot de cuina, jo ho he fet amb la Thermomix.
Barregem els ous amb el sucre durant un parell de minuts a velocitat 4.
Afegim la nata i la crema i barregem 30 segons a velocitat 4.
Finalment, hi posem la farina i l'ametlla, 30 segons a velocitat 3.
Ho aboquem al motlle que haurem untat amb mantega i per sobre hi posem les figues.
Enfornem 30 minuts i després baixem a 175℃, i deixem uns 20 minuts. Cal recordar que els forns són diferents i els hems de conèixer per anar calculant temperatura i temps. En aquest cas, caldrà veure que s'hagi cuit clavant un punxó i que surti net. 
El traiem del forn i el pintem amb l'almívar que tenim d'haver bullit les figues. 
Servim amb una copa de vi dolç o vi ranci.

Música km 0, els Figa Flawas de Valls. I com m'agraden. Ballem i cremem unes quantes calories...

Que no s'acabi, Figa Flawas
       ... que no s'acabi l'estiu
               Després de mil històries al septembre ens hem plantat
                    I és que és una putada que es faci fosc tant aviat...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada