Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimecres, 26 de març del 2025

Pollastre al forn amb arròs pilaf i un vi



Preparar una recepta implica pensar si ha de portar acompanyament, què es pot cuinar i com. Això m'ha passat amb el pollastre d'avui: ha quedat boníssim, però l'arròs també hi ha jugat un paper destacat, acompanyat d'uns espàrrecs acabats de collir. I què dir del vi! En resum, un àpat rodó i compartit amb molt bona companyia.

Un dinar de diumenge per cuinar tranquil·lament mentre fem altres coses per casa, llegim la premsa del dia, escrivim, o simplement gaudim del moment. 

Ingredients per al pollastre,
 - 1 pollastre sencer, aquest pesava 1,600 kg, 
per a la salmorra,
 - 3 litres d'aigua
 - 300 g de sal
 - 300 g de sucre
 - 1 cullerada (postres) de llavors de mostassa
 - 1 cullerada (cafè) de pebre negre en gra

Posem l'aigua en una olla amb tots els ingredients i ho portem a foc fort, remenant fins que la sal i el sucre es dissolguin. Deixem refredar i hi submergim el pollastre durant un parell d'hores. Després, l'esbandim, l'assequem amb paper de cuina i el col·loquem sobre una reixa dins la safata que anirà al forn. Ho preparem el vespre i ho deixem reposar tota la nit a la nevera.
L'endemà, traiem el pollastre i li introduïm una llimona tallada en quatre i una cullerada de mantega.   Preparem el vernís amb,
 - 1 cullerada generosa de mel
 - 50 g d'oli d'oliva verge extra
 - 1 cullerada sopera de mostassa 
 - 1 culleradeta de sal
 - 1  culleradeta  de pebre vermell dolç
 - 1  culleradeta  de comí molt
 - 1  culleradeta d'ast, una espècia de Corbella

Barregem tots  els ingredients i pinzellem el pollastre amb la meitat de la barreja, col·locant-lo amb la part carnosa cap amunt. Enfornem al forn preescalfat a 125 ℃ durant una hora i mitja. Després el girem, el tornem a pinzellar i el deixem una hora i mitja més. Finalment, el girem una altra vegada,  l'acabem de cobrir amb el vernís restant i l'enfornem 30 minuts més a 190℃ . Si disposem d'un forn amb vapor, podem aplicar un vapor moderat en aquesta fase final per aconseguir una pell cruixent i una carn tendra i melosa. 

Per l'arròs pilaf, 
 - 150 g d'arròs llarg 
 - 1/2 ceba mitjana tallada finament
 - 50 g de mantega
 - 40 cl de brou de carn

Posem 30 g de mantega en un cassó i hi sofregim la ceba fins que quedi transparent. Afegim l'arròs i l'ofeguem lleugerament durant un parell de minuts tot remenant amb la ceba. Hi aboquem el brou ben calent i ajustem el punt de sal. Passats uns cinc minuts de cocció, tapem el cassó i l'enfornem a 180℃ durant uns 15 minuts. Un cop cuit, repartim la mantega restant a dauets per sobre i remenem suaument amb una forquilla. Aquest arròs queda exquisit i el faig sovint. Acompanyarà perfectament el pollastre juntament amb els espàrrecs, que simplement passarem per la planxa amb un raig d'oli d'oliva verge extra i una mica de sal i pebre.

Del vi us diré que La Joaquina és un vi blanc singular que ens transporta a la història i l'essència del Priorat. Elaborat pel celler  Vall Llach a partir de varietats antigues de Porrera, com l'escanyavella, una raresa recuperada que aporta una identitat única a aquest vi. La seva criança de tres mesos en gerra de fang li confereix una textura sedosa i una expressió autèntica del territori. Aquest vi és també un homenatge a moltes dones de Porrera, com la Joaquina, que han fet possible la preservació de les vinyes centenàries i la transmissió del llegat vitivinícola del Priorat. A més del seu caràcter excepcional, La Joaquina té un vessant solidari: part dels beneficis es destinen a projectes socials per a la gent gran del poble, reforçant el vincle entre el vi, la terra i la seva gent. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada