Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 15 de desembre del 2025

Taller d'aperitius de Nadal amb la Núria Callau



Em va fer molta il·lusió quan, des de la Unió de Dones de Mont-roig del Camp, em van convidar a assistir al Taller d'aperitius de Nadal amb la Núria Callau. Sí, la Núria de qui ja us vaig parlar al post del 'pastís de xocolata i avellanes', la que somriu amb els ulls plens de llum i per qui sento una gran admiració. Una persona que estima profundament la seva feina i que la fa servir per donar a conèixer el territori, així com els seus productes i productors.

Us transcric el missatge que la Núria va imprimir en el fulletó que ens va donar per guiar-nos sobre què prepararia i poguéssim fer anotacions:

'Preparant aquest taller d'aperitius de Nadal, pensava que aquestes dates són un bon moment per aturar-nos un instant i plantejar-nos petits propòsits per a l'any vinent. Un d'aquests pot ser, sempre que puguem, apostar pels productes de temporada i de proximitat, aprofitant tot el que tenim a la vora.
Els pagesos, els pescadors i els ramaders no ho estan passant gens fàcil. Amb totes les complicacions del sector, els problemes amb el porc i les gallines i els canvis constants, mantenir viu el nostre entorn és cada cop més difícil. I, així i tot, som molt afortunats: comptem amb olis d'oliva excel·lents, peix fresc, carn de confiança, verdures acabades de collir...
Productes que fan del nostre territori un lloc únic.
També és important recordar el valor del petit comerç. Les botigues del poble són les que donen vida als carrers i creen comunitat. Si no hi comprem, ens podem trobar amb carrers buits i persianes abaixades. Per això, en la mesura que ens sigui possible, val la pena fer-hi una part de la compra i donar suport a la gent que hi treballa cada dia.
La frase de tota la vida ho diu clar: 'Compra a casa i faràs casa'. I ara, més que mai, té tot el sentit del món. Cada gest que fem ajuda a mantenir viu el nostre poble.
Que aquest taller sigui una bona estona compartida i que els aperitius que preparem portin amb ells una mica de tot això: sabor, proximitat i estima per allò que és nostre,'

                        Núria Callau i Anguera per a la Unió de Dones de Mont-roig del Camp

I així va quedar la llista a preparar: 

Del mar...
 - Torrada de pop i formatge
 - Tartar de gamba blanca i llimona
 - Còctel de gamba blanca
 - Canapè de brandada de bacallà i calçot

De la granja...
 - Cassoleta de botifarra negra i poma
 - Pintxo d'embotit
 - Niu de pataca i ou de guatlla

De l'hort i el bosc...
 - Canapè de pera, formatge blau i pernil salat
 - Canapè de paté de carxofa
 - Mossegada de xampinyó i gamba blanca

Un dels grans valors del taller va ser, sense dubte, l'origen dels ingredients. Productes de proximitat que la Núria no es cansava de reivindicar: oli d'oliva verge extra de la DOP Siurana, sal de l'Ebre, ametlles i avellanes de la DOP Reus, pomes de Lleida (les seves eren de l'hort del seu pare) i jo hi afegiria les de Prades, pataca petita de Mont-roig, formatge de Colldejou o de la Portella, pop de la costa i bullit a casa, pa de la fleca, gamba blanca de Tarragona, vinagre Fòrum del Vendrell, formatge blau de Jutglar, anxoves del Mediterrani... Tot producte d'aquí, de casa nostra.
Hem de tenir imaginació a l'hora de preparar l'aperitiu per compartir amb les persones estimades que s'asseuran a taula. No cal que siguin productes cars ni refinats: amb ingredients senzills podem fer autèntiques meravelles.
A casa meva, per Nadal, no es feien escarafalls: un aperitiu amb patates del 'xurrero', escopinyes, olivas i musclos, i no hi faltava mai la sopa amb brossa dels Nolla ni un bon fricandó després (un any amb olives, un altre amb peres i prunes del meu hort). Cuina de casa, de la que reconforta.
 
Aquest post va dedicat a la Núria i a totes les dones que, sovint en silenci, cuiden, cuinen i estimen a través dels fogons.
Gràcies per tant.

I a Mont-roig, a banda de Joan Miró (si podeu, visiteu la seva Fundació), hi ha més creatius, com en Guillem Anguera, que fa bona música tot manxant el seu acordió diatònic. Bons moments, amb sons locals.


3 comentaris:

  1. Nani, sempre és un plaer compartir moments i estones amb tu!
    Amb la fotografia i la cuina km0 intentem que les persones coneguin, cuidin i cuinin el nostre Territori!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quan es cuina amb amor i es comparteix, tot sort millor.
      Moltes gràcies!
      ❤️

      Elimina