Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 23 de gener del 2012

Mandonguilles amb shitake i safranòria {nyam!}


Entre avui i demà comença l'any nou xinès. Serà l'any del Drac:  diuen que porta salut i prosperitat. Nosaltres, que a casa aprofitem qualsevol motiu per a celebrar, hem fet un plat amb gust asiàtic. 
Per a 4 persones

Necessitarem:
Mandonguilles:
 - 300 g de carn de porc picada
 - 1 ou
 - la molla d'una llesca gran de pa sucada en llet
 - un xic de canyella
 - sal i pebre
 - 1 fulla de col
Acompanyament:
 - 200 g de bolets shitake
 - 4 alls tendres
 - 2 safranòries ben rentades i sense pelar
 - 4 cullerades soperes d'oli de sèsam
 - 1 cullerada sopera rasa de maizena
 - 1 tassa (cafè) de xerès o vi blanc sec
 - 2 cullerades soperes de salsa de soja
 - 4 tasses (cafè) d'aigua
 - sal i pebre
 - gingebre en pols 

Farem:
Prepararem les mandonguilles amb la carn, l'ou, la molla de pa i les espècies.
Donarem la forma i mida que ens vagi bé.
Les courem en una olla de vapor on hi posarem la fulla de col i a sobre les mandonguilles.
Comptarem 10 minuts a partir de que comenci a bullir l'aigua i apagarem el foc.
Mentrestant en una paella hi posarem l'oli de sèsam amb les safranòries i els alls tendres tallats a làmines i els bolets tallats per la meitat. Salpebrem.
Deixem que s'estovin una mica i afegim l'aigua i les mandonguilles: amb xup-xup 5 minuts.
Acte seguit hi abocarem la tassa de xerès on hi haurem desfet la maizena i 5 minuts més a foc baix.
Finalment hi afegirem la salsa de soja i empolvorarem amb gingebre, remenant durant un minut.

Els shitake, encara que porten nom japonès, són d'origen xinès. Però la meva sorpresa han estat les safranòries. Me les van recomanar al mercat i us puc garantir que tenen un gust molt bo. Segons em va explicar la botiguera són les autèntiques pastanagues, només que després les van canviar de color. Sembla que a Tarragona hi ha un pagès que les ha recuperat i aquí les tenim. Vaig comprar un manat de quatre: dues les vaig cuinar i les altres dues amanides amb escarola i tomàquet. No sabria dir de quina manera m'han agradat més. Però si teniu l'oportunitat de tastar-les val la pena.

No conec la música xinesa així que la deixem. Retrem homenatge a Etta James que ens ha deixat i que a mi m'agrada molt. Amb At Last i un bon vi no ens cal res mes. Que tinguem un bon drac...

14 comentaris:

  1. El platillo catalano-xinés que t'has marcat fantàstic! I a veure si realment porta sort i prosperitat, que falta fa!
    Haurem de buscar safranòries, això de recuperar productes està la mar de bé
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  2. A la Índia sovint les pastanagues eren d'aquest color, o vermelles. Ara aquí, així de cultiu "recuperat" no n'he trobat mai.
    Petonets

    ResponElimina
  3. Què original, i quina bona pinta!!!! m'encanta això de celebrar-ho tot, amb aquest plat, també començaré a celebrar el nou any xinès, ja l'he apuntat!!!!!!

    ResponElimina
  4. Quines safranòries, quines mandonguilles i quin plateret catalano-xinés ens has fet!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  5. M'encantan els shiitake, m'encanta el TEU PLAT, m'encanta l'any del drac, m'encanta la FESTA, m'encanta el teu BLOG:)

    ResponElimina
  6. Quin plat asiàtic més ben aconseguit! No sabia que el shitake era xinès, ben convençuda que venia del Japó. Aquestes safranòries són la pera...! No n'havia vist mai, i mira que fa anys que tinc horta! Un plat fantàstic. Petons

    ResponElimina
  7. mira que no m'agraden les mandonguilles, però aquestes segur que les tastaria!!! petonets

    ResponElimina
  8. M'encanten les mandonguilles, i així, al vapor a la oriental, deuen ser biníssimes!
    Marta

    ResponElimina
  9. Quina combinació més exótica ens has preparat avui, la cocció al vapor, la salseta lligada, les safronàries, tot el veig fantàstic! A veure si l'any del drac ens porta sort que de moment no n'hem vista gens per casa!
    Petonets,
    Palmira

    ResponElimina
  10. Amb les teves receptes sempre aprenc algun producte nou, no havia sentit mai a parlar de les safranòires, per aquí la comarca d'Osona no les he vist mai, ara si mai en trobo les provaré! fan una pinta aquestes mandonguilles i aquesta hora....
    petonets

    ResponElimina
  11. Quina combinació més internacional...m´encanta1

    ResponElimina
  12. que delicia de plato, es precioso... adoro las shiitake y esas zanahorias son una maravilla! besitos

    ResponElimina
  13. Bon any nou xinès!!i que sigui un gran any!! si el comenceu amb una recepta tan bona només pot anar bé!!

    petons!!!

    ResponElimina
  14. Quina sofisticació!
    Vaig veure la foto al twitter, em pensava que eren les pastanagues i que a Tarragona en dèien així, em sona haver-ho sentit.
    Petons.

    ResponElimina