Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 14 de febrer del 2012

Kibe {la kibbeh}


Aquest mes la recepta del 15 d' Els Fogons de la Bordeta  i  Xocolata desfeta ens tira de cap a les croquetes. Així que aquesta vegada farem un màster en croquetamania. En veurem de tots els colors, gustos, formes i ingredients. I l'anècdota ve quan les volem fotografiar. Com fer que quedin apetitoses i cridaneres?
No us ho explicaré, però n'he fet moltíssimes i m'he quedat amb l'última. Potser la grip m'ha deixat sense inspiració, però aquí les teniu: unes croquetes de blat. Perquè en surtin unes 15,

Necessitarem:
 - 250 g de blat triturat
 - 250 g de carn picada  (molt passada per la màquina)
 - 2 cullerades (sopa) de ceba ratllada
 - 1 cullerada (sopa) de julivert esmicolat
 - 1 cullerada (postres) de menta picada
 - 1 cullerada (postres) comí
 - 1 cullerada (cafè) de canyella en pols
 - 1 cullerada (cafè) de clau d'olor en pols
 - 1 cullerada (cafè) de pebre negre mòlta
 - 1 cullerada (postres) de sal
 - oli d'oliva verge extra per a fregir

Farem:
Posarem el blat en remull en aigua en un bol gran, més o menys unes tres hores.
L'escorrerem amb les mans, esprement bé perquè perdi tota l'aigua.
Barregem tots els ingredients, ben barrejats.
Farem les croquetes donant una forma una mica allargada.
Fregirem en oli i posarem sobre un plat amb paper de cuina.

Aquestes croquetes normalment es fan farcides  d'un sofregit que es fa amb els mateixos ingredients anteriors, excepte el blat, i amb la carn picada no tan fina. Al fer les croquetes es posa al mig el sofregit i es tornen a tancar.  També es pot menjar la barreja dels ingredients en cru. O fer-les  al forn. Hi ha moltíssimes maneres de preparar-les. Al Brasil, en trobes en quasi tots els bars, es diuen kibe i tenen origen libanès (la kibbeh). Salah Jamal en parla d'aquestes croquetes en el seu llibre Aroma àrab, on n'explica la procedència.

Podem fer un aperitiu amb un bon vermut i ens mengem aquestes croquetes, tot sentint Sting amb Cheb Mami que ens toquen Desert Rose... No cal sortir de casa, ens transportem allà on sigui.

22 comentaris:

  1. Però quina explosió d´aromes,i gustos!!!! les primeres que veig, son molt originals i segur que boníssimes!!m´en porto la recepta. Petonets

    ResponElimina
  2. jajajjaja tens raó, com fer perque unes croquetes quedin ben maques i cridaneres?? Doncs no sé com ho has fet, però jo crec que t'han quedat ben xules. No habia sentit mai parlar d'aquestes croquetes, segur que estan molt bones!!
    No sabía que tenies la grip, espero que et trobis millor Nani.
    Petons, i abriga't!!

    ResponElimina
  3. Boníssimes! I la foto t'ha quedat molt bé, es veuen molt "apetitoses" ;)
    Marta

    ResponElimina
  4. OStres Nani, aquestes croquetes m'han fascinat! Amb el blat queden molt originals, i amb les espècies deuen quedar genial!!
    Moltes gràcies per participar!!!
    Petons
    Sandra (de la Bordeta! jeje)

    ResponElimina
  5. Ah, i la foto xulíssima... a veure què opines demà de les nostres! jijijiji

    ResponElimina
  6. M'apunto a aquest aperitiu amb vermut!!!! i tens raó, fer fotos a les croquetes és un suplici!!!
    petonets

    ResponElimina
  7. Han de quedar unes croquetes molt originals i diferents, entre la barreja d'espècies i el blat triturat... m'apunto la recepta!

    ResponElimina
  8. Quina combinació més original per aquestes croquetes. Mai les havia vist i han de ser una explosió de sabors.
    La foto preciosa, sembla mentira ocm costen a vegades, oi?
    Petonets,
    Palmira

    ResponElimina
  9. Amb el gustet del blat tan peculiar i dolç han de ser ben addictives, i sobretot originals. T'haig de confesar que aquest platet es fa irresistible a la meva gana de bon matí....
    ;)

    ResponElimina
  10. Doncs no coneixia aquest plat! Ha destar bó amb la carn picada i les espècies que porta.

    Petons!!!

    ResponElimina
  11. A tu ni la grip t'atura l'inspiració!!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  12. Nani! que bones aquestes croquetes a més amb la cran bes especiada segur que són molt bones!! visca les croquetes

    petonets

    ResponElimina
  13. CAchis la mar, Nani¡¡¡¡ Pero como me he perdido yo este reto. Con lo que me gustan las croquetas. Y encima las tuyas son especiales de trigo, con carne, especias. Ummmm. Me pirran los platos con los cereales asi enteros, como el bulgur, quinoa, con muchas hierbas y especias....

    Unas croquetas muy especiales. Me llevo la receta pero.....

    Oye, no te sobrará alguna para enviar a esta amiga, no????

    Bss

    Virginia "sweet and sour2

    sweetandsour-vir.blogspot.com

    ResponElimina
  14. Quines croquetes més especiades, a mi m´encantarien... Petons,

    ResponElimina
  15. Quina passada de croquetes!!! no les coneixia. Tenen una pinta deliciosa. I la foto m'encanta, molt maca.
    Petons

    ResponElimina
  16. Quin cau d´espècies! M' imagino l'olor que deuen desprendre aquestes croquetes... mmmmmmmm!!!

    ResponElimina
  17. Unes croquetes súper originals. M'he quedat amb la boca oberta. Han d'estar de vici!!
    MOltes gràcies per participar!
    Petonets!

    ResponElimina
  18. Tienen que estar deliciosas y el aspecto perfecto. Sigo viendo tus recetas. Un abrazo, Clara.

    ResponElimina
  19. Te han quedado espectaculares, viva la croquetamanía!!! Besitos

    ResponElimina
  20. No les coneixia, però a jutjar per la foto i per els ingredients han d´estar fantàstiques!
    Petons

    ResponElimina
  21. Quines croquetes més bones!!!

    ResponElimina