Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

divendres, 31 d’agost del 2012

Salmó fumat a la llauna {ben diferent}

Fish'n'chips IV

Fa uns anys, el meu marit i jo, vam fer un curs de cuina en un hotel del Matarranya. Va resultar una experiència magnífica: aprendre en directe d'uns professionals de categoria i en un entorn privilegiat. Allí ens van ensenyar a fumar un salmó en un forn especial. Sempre em vaig quedar amb ganes de fer-lo a casa, però no tenia aquell forn. L'any passat, veient un programa del Jamie Oliver, vaig obtenir la solució: una llauna de galetes daneses! Sí, ell el va fumar com si res en una d'aquestes llaunes i jo he fet el mateix. El resultat: genial! Amb un fort gust de fumat i diferent. No us espereu el fumat de sempre,  gust de fum.
Per a dues persones

Necessitarem:
 - un tall de salmó net d'espines
 - oli d'oliva
 - unes branques de romaní
 - serradures especials per a fumar
 - una llauna de galetes amb la tapa foradada
 - tela metàl·lica
Per a fer el puré de patates d'acompanyament:
 - 600 g patates cuites al vapor
 - 70 g mantega/oli d'oliva
 - sal i pebre
 - 2 cullerades soperes d'anet

Farem:
En aquest cas les fotografies seran de gran ajuda.
Foradem la tapa de la capsa de les galetes.
Posem serradures i branques d'herbes aromàtiques a la llauna i per sobre a una distància d'uns quatres centímetres la tela metàl·lica.
Untem el salmó amb oli d'oliva i el deixem sobre la tela.
Tapem i deixem la llauna directament sobre el foc de la cuina, no massa fort i les serradures s'encendran amb l'escalfor.
Els forats de la llauna els he fet més grans que els de la fotografia (el fum s'estancava molt, millor que corri).
Deixem uns quatre o cinc minuts.
Si ho feu a la barbacoa és millor perquè fa fum i també ens fumem nosaltres.
En aquest cas l'acompanyem amb un puré de patates fet amb les patates al vapor, salpebrat i mantega o oli d'oliva, al gust de cadascú i l'anet.
Com que m'agrada molt la barreja de peix i patata, aquest el batejo com a Fish & chips IV.
Avui ens venia de gust un cava ben fresc: Pum!

Tenim música de fons, com sempre. Presteu atenció a la línia de baix que acompanya a Ornella Vanoni mentre canta Perduto (Procuro olvidarte), no oblidareu aquests moments.

27 comentaris:

  1. Pues si que les fotos ajuden... perquè amb elles es veu tot ben senzill i m'han entrat unes ganes terribles de probar de fumar salmó a casa.
    Gràcies per compartir aquestes experiències tan personals i tan boniques :o)
    Petonets i bon cap de setmana,
    palmira

    ResponElimina
  2. Ostres jo vaig comprar el fum en pols del Sosa...però aquesta idea de la caixa de galetes m'agrada molt més!!! ptnts guapa!

    ResponElimina
  3. Apa, quina bona idea!!! Gràcias per compartir...
    Petonets.

    ResponElimina
  4. Que curiós! Encara que no ser si m'atraveria, a veure si prenem foc a la cuina! Has posat varies capes de tela metàl·lica, no? per aconseguir la distància de 4 cm? De totes maneres ha de ser ben bo, això segur.
    Bon cap de setmana, Nani!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, he posat tres capes de tela (caragolada). Molta cura, perquè fa molt de fum. Si es pot fer a l'aire lliure millor.

      Elimina
  5. Naniiiiiiiiiiiii, els dos blocs estaran actius, un amb moltes receptes i l'altra amb moltes fotografies. La única cosa que he fet ha sigut separar temes. O sigui que t'espero als dos llocs.
    Gràcies!

    ResponElimina
  6. Ostres, quina canya! Mira per on, resulta que les capses de galetes daneses, a més de maques, són útils per fumar salmons! (ho haurien d'incorporar a l'etiqueta ;-)
    No crec que m'atreveixi a fer una fumarola a casa, però les fotos de la capsa i el procés està molt bé.
    M'agrada molt com l'has acompanyat: puré de patates i... cava! nyam

    Petons

    ResponElimina
  7. Quan feu recomenacions musicals, miro de buscar-les abans de posar-me a llegir per escoltar-les al mateix temps. Acabo de fer-ho amb el blog de rustica i una cancó preciosa, però la teva ... es tan ebocadora i melangiosa...i jo avui ...tinc el dia sensible.
    El Jamie és genial i les seves ideas tan senzilles que a vegades un és sorpren de lo facil que es tot..
    El salmó ha de quedar bonisim així i tan bem acompanyat...i a més un cava fresquet... ara que ja es pot respirar i beure sense agobiar-se per la calor!!!!
    He fet un bis a la canço. No et dic res mes. Un petò i bon findi.

    ResponElimina
  8. que buenisima pinta tiene este salmón! que rico!

    ResponElimina
  9. Nani, regreso de vacaciones y me empiezo a poner al día con los blogs que sigo y me encuentro esta maravilla. Ten por seguro que lo intentaré.

    Por cierto tu recomendación de lectura para el verano me ha encantado. Mil gracias.

    Bss

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
  10. QUINA CURIOSITAT!!!
    Hauré de buscar una llauna, jaja.
    PETONS MACA :)

    ResponElimina
  11. M'agrada Nani! Ho faré a la barbacoa perquè dius que queda millor, per evitar la fumarada, i perquè tenim vitro i no sé pas si funcionaria. Però les serradures d'on les treus?
    petonets

    ResponElimina
  12. Caram Nani, això m'ha arribat a l'ànima!!!!
    Caldrà buscar tot el necessari i un dia que la meteorologia ens ho permeti ( és a dir sense fortes ventades) fumarem el salmó i els veins a la terrassa de casa.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  13. Hola Nani!!!
    Menudo truco!!! parece muy sencillo, lo probaré ya que el resultado se ve muy rico.
    Besos.

    ResponElimina
  14. Molt interessant, sempre s'aprenen coses novesi aquí als blogs és un lloc per fer-ho, compartint i observant. Petons.

    ResponElimina
  15. Acabo de descubrir tu blog, las fotos son preciosas!
    Te invitamos a que conozcas el nuestro!
    http://juegodesabores.blogspot.com.es

    ResponElimina
  16. wowwwwwwwwwww que maravilloso salmón... me encanta, me tienta y me pone hasta glotona, jaja! besitos

    ResponElimina
  17. Nani, un fantàstic estri.
    Gràcies per compartir.
    Petons

    ResponElimina
  18. Vaja, quina destresa amb la llauna...El salmó es veu fantàstic.

    ResponElimina
  19. Vaya currada Nani para hacer la caja agujereada. imagino que también se podrán ahumar otras cosas. Es un buen invento. Besitos.

    ResponElimina
  20. Madre mia!!! pero esta idea es genial!! tengo que probarlo ya!!! Besos.

    ResponElimina
  21. uau, quina bona idea, quin estri més xulo que t'has inventat! Ha de quedar un salmço deliciós, una barreja entre salmó al forni salmó fumat... Serà qüestió de comprar una llauna de galetes com aquesta, je je je...

    ResponElimina
  22. Ni idea de que existissin les serradures de fumar!
    Una recepta molt original!
    I amb l'invent de la capsa de galetes forada.. m'has deixat pasmada davant la pantalla!

    ResponElimina
  23. d'on has tret les serradures? Sempre tens bones pensades! Quina pita té aquest salmó, Nani. Amb tu, cada setmana arribes més lluny!!

    ResponElimina
  24. MAreta meva!

    Quina pinta!!! :D Enhorabona!!

    ResponElimina
  25. Fuas, quina pinta més wapa !!!!..m'encanta aquest plat.

    ResponElimina