Etiquetes

dimarts, 30 d’octubre del 2012

Allioli de codony {c'est magnifique}


Fa uns anys vaig veure la pel·lícula El sol del membrillo de Víctor Erice i de la que és protagonista el pintor Antonio López. Us puc assegurar que és una autèntica obra d'art. Veure que l'artista va mirant com surten els codonys, com agafen color i com els il·luminen les diferents hores del dia, és tota una classe magistral. Des de les hores, sempre els he mirat amb molt de respecte. 
Durant el viatge per Jordània, el guia em va explicar que tenia un hort amb diferents arbres fruiters i entre ells un codonyer. Li vaig dir que m'agradaven molt i la meva sorpresa fou que em va fer portar un a l'aeroport de part seva. I aquí el teniu retratat, junt a d'altres productes de temporada: els moniatos, la carabassa, la mandarina, la magrana i el caqui. La natura és generosa.
L'he aprofitat per a fer un allioli de codony,

Necessitarem:
 - 200 g de polpa de codony cuit 
 - 2 alls
 - 50 g d'oli d'oliva
 - 1 cullerada sopera i generosa de melmelada de taronja amarga
 - si voleu un xic de sal

Farem:
He cuit el codony al microones, sí, al vapor amb l'estri de cuinar al vapor de la casa Lekué, si no en teniu el podeu bullir en aigua uns 20 minuts, havent-lo pelat i partit i posteriorment escorregut.
Jo l'he tallat a quarts i 10 minuts a màxima potència.
El pelem i traiem les llavors, agafant només la polpa.
En un morter xafem els alls pelats i hi afegim el codony.
Aboquem l'oli d'oliva, la melmelada de taronja que li treu la dolçor al codony i tastem per si ens ve de gust un xic de sal.
Ja està. 
Ens ha servit per a acompanyar una carn a la brasa. Li ha donat un gust diferent. 

Començava a refrescar i ens hem hagut de tapar, un bon vi negre donava color a la taula i de fons el cantant francès amb una veu que m'enamora, Benjamin Biolay, em cantava a cau d'orella i per a mi sola C'est magnifique, com magnífics són els colors de la tardor...

         

35 comentaris:

 1. L'any passat vaig veure'l molt per diferents blogs i no em vaig atrevir a fer-lo, però d'aquest any no passa. Les fotos son precioses Nani :)
  Petonets. MAR, de EQNME

  ResponElimina
 2. Puff Nani!! Qué bueno lo del guía. Vaya detallazo. Y me ha alucinado tu receta. De verdad. El ali oli me vuelve loca, pero tengo el brazo derecho fastidiado y nunca tengo fuerza para hacerlo a mano. Así me lo enseñó un amigo en Girona y salía buenísimo. Pero con tu receta tampoco tengo que hacer tanto esfuerzo, y me parece una combinación muy original, que tengo que probar. Seguro. Enhorabuena. De verdad que me ha encantado. En cuanto le dé al "publica", esta receta va directa a la impresora. BesaZos.

  ResponElimina
 3. m'encanta el codony i segur que aquest all i oli no em decepcionaria!! quin detallàs el guia!!

  petonets
  Lídia

  ResponElimina
 4. Que original,no lo vi nunca.Tiene que ser una auténtica delicia.

  ResponElimina
 5. El vaig fer un pel mes líquid aquest diumenge saps amb que? amb braves!!!! impressionat, ja el publicaré!!! petonets. Ah! No el vaig fer a ma com tu!:D

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sílvia,
   Esperarem aquestes braves que segur que estaran boníssimes.

   Elimina
 6. Ah, doncs l'all i oli, per esencia te que ser fet a mà... corrent tots els riscos... a mi se'm talla algun cop, però acostumo a triunfar sino m'estàn mirant!
  Nani, m'has deixat bocabadada... les fotos semblen sortides del del Antonio López, tan realistes, com la del morter "Fantástica!" un pintor impressionant...que tambè m'agrada molt! M'encanta aquest "cul" tan intens, tan ben fotografiat...
  L'all-i-oli una debilitat...podria morir amb un morter ple, i una barra de pà. No em faria falta rès mes. Aquest el viag probar al Pallars i em va semblar "bocato di cardinale", i amb el toc de la melmelada (toc Nani) ja em sembla, que serà, de morir-se.
  Desitjan estic de fer quelcom a la brasa per probar-lo.
  mmmm m'has deixat salivant!
  (la canço, aquesta la conec, "marvelloise")

  ResponElimina
 7. L'allioli de codony m'agrada més que el clàssic i tot. Però avui et comento les fotos. Nani, són precioses... les veus i respiren soles. I fan tardor! Molt boniques, guapa.

  ResponElimina
 8. Últimament estic veient receptes de codony ben sorprenents!!! Em sembla que el meu típic codonyat s'està quedant enrera!!! Que maco el guia, no?
  La Mon té raó, unes fotos que ni pintades!!! Genials!!!

  ResponElimina
 9. Ohhh a casa ens encata l'allioli de codony, sempre que puc el faig així. El que m'ha sorprès ha estat la melmelada de taronja amarga... Ho provarem a la propera! ;) Aquesta pel·lícula ens la va recomanar un profe de la uni, encara la tinc pendent de veure, gràcies per fer-m'hi pensar!
  Una abraçada guapa i m'encanten les fotografies!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bet, la pel·lícula és per a mirar-la amb tranquil·litat i gaudir de les imatges.

   Elimina
  2. :) Et faré cas, el dia que la miri t'ho explicaré! Bona castanyada!

   Elimina
 10. Hi poses taronja amarga??? ostres, bona pensada!!!
  Ptnts

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sí, li va donar un gust diferent. Per cert, has vist que les nenes d'Els Fruits Saborosos han obert tenda on-line?

   Elimina
 11. Ets una artista, ho saps oi? A més amb entrades com aquestes fas treure un gran sormiure a una historiadora de l'art com jo ;)
  L'allioli de condony m'encanta, l'any passat vaig fer una recepta i encara la tenim pendent de publicar... quin desastre!
  Les fotos són pura bellesa! Com el detall del guia, quina il·lusió
  Petonets
  Sandra

  ResponElimina
 12. Ens ha agradat molt el teu blog!! hem fet un tomet per aquí i ens encanta tant l'estetica, com les fotos com les teves explicacions!!
  Divendres que ve ens coneixerem!! ens fa molta il.lusió!!
  ptns!!

  ResponElimina
 13. L'última foto m'encanta, els fruits que ens dóna la trdor són magnífics i tan dolçets....

  ResponElimina
 14. Bon dia Nani, que tal com esteu?
  Quina casualitat nosaltres a la boda el bacallà anava gratinat de allioli de codony, és un plat tipic de la muntanya.
  Tot va anar molt bé, sol quan feia falta, pluja i neu!
  Records.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ei Albert i Melina, felicitats! Que uns 3 estrelles com vosaltres poseu allioli de codony al menú vol dir alguna cosa: que és molt bo!
   Una abraçada.

   Elimina
 15. Això de la melmelada m'ha sorprès, és portació teva o sempre se n'hi posa?
  petonets

  ResponElimina
  Respostes
  1. Alba,
   És una aportació meva. Normalment hi posen poma, però jo he posat taronja amarga per a donar-li un gust diferent.

   Elimina
 16. M'agrada molt aquest allioli i no en tenia ni idea de com es preparaba!! Gràcies per la recepta guapa. Petons

  ResponElimina
 17. Els colors de la tardor són molt inspiradors i els hi has donat molta màgia.
  El de codony és sense dubte el meu favorit però fa tant de temps que no en mengem...
  Quina pena que no pugui arribar de la pantalla al plat :o)
  Petonets i bona castanyada,
  Palmira

  ResponElimina
 18. Mi madre me trajo el otro día unos cuantos de membrillos, esta es una idea estupenda, prepararé este allioli y seguro que la sorprendo. Gracias bonita.

  ResponElimina
 19. Bonic bodegó de tardor! Gràcies per la recepta tinc uns codonys del mas, de Flix, que ara els tinc de decoració, però que empucfer servir un per aquest all-i-oli, tot i que l'olor que desprenen per casa també és molt bona.

  ResponElimina
 20. Quin acompanyament més original per a la tardor! La mermelada de taronja amarga és un gran invent!!

  ResponElimina
 21. que maravilla de allioli, de foto... tan otoñal y de detallazo el del guía, imagino tu sorpresa!!! un besazo

  ResponElimina
 22. Quina foto més maca dels fruits de la tardor!!!!Ets una artista de la cuina i de la fotografia.
  Petons
  Conxita

  ResponElimina
 23. La cullerada de melmelada de taronja li deu donar un puntet deliciós. M'apunto la idea!

  ResponElimina