Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 2 d’octubre del 2012

Clotxa-kebab de garrofa {experimenteu!}


Mont-roig del Camp (Baix Camp) és la capital de la garrofa.  És el poble on va néixer el meu pare i és el poble que estimo.  Quan vaig saber que la Fundació Alícia havia fet un llibre de receptes amb farina de garrofa, editat per Onada Edicions i amb una introducció de Jaume Fàbrega, em va picar la curiositat. I aquí teniu una d'elles, la que de seguida em va cridar l'atenció: els pans de pita per a fer una clotxa-kebab de garrofa. La clotxa és un plat tradicional de les Terres de l'Ebre que es fa amb pa de pagès, escalivada variada i s'acompanya d'una arengada o llonganissa a la brasa.
Així que avui substituirem el pa de pagès per aquest pa de pita amb farina de garrofa. Per a 10 pites

Necessitarem:
 - 300 g de farina de força
 - 25 g de farina de garrofa
 - 20 g de llevat fresc
 - 5 g de sal
 - 5 g de sucre
 - 100 ml d'aigua*
* mentre mesurava l'aigua s'ha trencat el got mesurador i l'he posat a pes: 170 g.

Farem:
En un bol, hi abocarem l'aigua tèbia i hi incorporarem el sucre, les farines i el llevat esmicolat.
Treballarem tots els ingredients.
Tot seguit, hi afegirem la sal i ho continuarem pastant fins aconseguir una pasta llisa i fina.
Seguidament, la deixarem fermentar uns 30 minuts.
Un cop fermentada la pasta, en farem boles de 50 grams, que aplanarem amb un corró.
Cada clotxa-kebab tindrà un gruix d'uns 3 mil·límetres.
Tot seguit, les disposarem en una safata de forn calenta i les enfornarem a 200º.
Quan augmentin de volum i canviïn una mica de color, ja estaran a punt.
Nota: el resultat és molt semblant a una pita feta amb farina integral. Combina molt bé amb salats.

Us he dir que m'ha agradat molt aquest pa i fins i tot serveix per a fer-lo com a barra. La clotxa ha quedat molt bona. Per acompanyar-la podem triar un vi negre de la zona, que té tres D.O. molt importants: D.O.Q. Priorat, D.O. Montsant i D.O. Terra Alta.
I continuem passejant per les terres que fan aquests vins tan bons mentre escoltem Lluis Llach cantant Porrera. Ja no puc dir res més...

30 comentaris:

  1. Aquest pa té una bona pinta.... i farcit encara més! Petons

    ResponElimina
  2. Hi ha tres coses que m'han sorpès d'aquest post, Nani: la farina de garrofa, que només he provat una vegada amb en Pep Nogué. Que sigui típica de les terres de l'Ebre. I del que l'acompanya: escalivada i arengada, ja que em pensava que eren per a dolç! A més de tot això, les fotos t'han quedat molt boniques i fan mengera! Petons

    ResponElimina
  3. I em deixava una cosa, encara: el nom del teu blog al tovalló! Fantàstic!!!

    ResponElimina
  4. No sabia que la garrofa era d'aquesta zona, una recepta molt tentadora i amb un sabor una mica diferent per els pans pita. M'agrada molt l'idea i l'iniciativa... i aquest tovalló dedicat al blog que és preciòs!
    Molts petonets,
    Palmira

    ResponElimina
  5. han de ser deliciosos aquests pans de kebab amb farina de garrofa... quina gana, i mira que acabo d'esmorzar!!

    :)

    ResponElimina
  6. Te han quedado con una pinta deliciosa, cualquier relleno le tiene que ir bien. Un abrazo, Clara.

    ResponElimina
  7. Quines coses....!!!!...la garrofa, pobreta...la tenim abandonada. Bona feina Nani. Per cert, no es van entregar ja els premis Bloc Catalunya 2012?....com et va anar?

    ResponElimina
  8. Les garrofes sempre m'han recordat a la meva escola, hi havia un garrofer i sempre jugàvem amb els fruits que queien al terra :) La veritat és que mai l'he provat en la cuina, però fa temps vaig veure un reportatge a les notícies que parlava de la seva farina i em va cridar l'atenció, i les teves clotxes kebab amb aquesta pinta deliciosa encara més!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  9. Hola, Jo com la Marina vaig tastar la farina en un curs i em va sorprendre molt gratament. a veure si la trobo i les faig. Petons

    ResponElimina
  10. Tinc farina de garrofa. Encara no he trobat recepta per tastar-la, i vet aquí que des de Tarragona me n'arriba una.

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  11. L´he de provar. M¨han entrat les ganes a més acompanyades de la DO Terra Alta.

    ResponElimina
  12. curiosa la historia, curiosa la recepta. Les pitas son bonísimes, amb puré d'auberginia, de falafell...enfi...una delicia..així que aquesta versió, s'ha de probar!

    ResponElimina
  13. i la tovallola? L'has fet tu el bordat? Es molt xula!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un amic que s'hi dedica. Broda escuts i logotips a samarretes d'equips i m'ha fet aquest drap de cuina dedicat. Les lletres són les mateixes del bloc.

      Elimina
  14. mai he menjat garrofes Nani!!!!! ens hi haurem de posar. petonets

    ResponElimina
  15. Què curiós! El drap de cuina és preciós! Petonets.

    ResponElimina
  16. Ja he aprés quelcom nou!!!
    BON DIMECRES XATA :)

    ResponElimina
  17. Jo també sóc d'un poble de moltes garrofes, i just ara es comencen a fer moltes receptes amb la farina de garrofes. Aquesta teva ha de ser boníssima, perque la clotxa en sí... nyam! Una abraçada!

    ResponElimina
  18. Nani, tengo primos en Tarragona, y además se han comprado una "ruina" en Mont-Roig (digo literalmente ruina, porque es una torre en el centro del pueblo, en estado lamentable) para rehabilitarla con tranquilidad. He probado allí un bizcocho de algarroba que me hicieron y parecía de chocolate. Super curioso. BeZitos.

    ResponElimina
  19. És aquest el pa de l'altre dia, Nani? Mmmmm, amb raó m'arribava l'oloreta tan bona fins a casa! és un gust passar cada dia per la teva cuina! aquí se't tracta molt bé!
    Petonets, guapa!

    ResponElimina
  20. No he sentit parlar mai de la farina de garrofa, però m'ha agafat curiositat.

    Segur que estan ben bons aquests panets.

    Petons

    ResponElimina
  21. nunca he probado esta harina, me la has antojado... hummm! Besitos

    ResponElimina
  22. Interesant llibre!. Les clotxes tenen una pinta estupenda. Petons

    ResponElimina
  23. Original producte la garrofa!!! la conec per haver-la vist sempre a les terres de Tarragona, pero no l´he gaudit mai... unes pites molt originals.. petons,

    ResponElimina
  24. Mai he cuinat amb farina de garrofa, tot i que de petita la mare me'n feia farinetes, i la gent del camping s'esgarrifava pq pensaven que era xocolata. On la compres?
    les clotxes han d'estar boníssimes amb aquestes pites!
    petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Alba, jo la vaig comprar al Firagost de Valls. Ja et diré on la pots trobar per les teves llars...

      Elimina
  25. Fa dies vaig comprar farina de garrofa per curiositat, no sabia pas que fer-ne1 ara ja tinc aquesta recepta de pa que fa bona pinta! l'agafo ! gràcies!

    ResponElimina
  26. Ara que és hora de sopar, em fa venir una gana...suculent!

    ResponElimina
  27. qué originales estos panes de kebab!!!!! me llevo la receta ;)
    Que disfrutes del fin de semana, un besito

    ResponElimina
  28. Oooh! Em solidaritzo amb les receptes de la garrofa!
    No sabia que tinguessis relació amb Montroig! És un poble que per mi té un encant especial!

    ResponElimina