Mont-roig del Camp (Baix Camp) és la capital de la garrofa. És el poble on va néixer el meu pare i és el poble que estimo. Quan vaig saber que la Fundació Alícia havia fet un llibre de receptes amb farina de garrofa, editat per Onada Edicions i amb una introducció de Jaume Fàbrega, em va picar la curiositat. I aquí teniu una d'elles, la que de seguida em va cridar l'atenció: els pans de pita per a fer una clotxa-kebab de garrofa. La clotxa és un plat tradicional de les Terres de l'Ebre que es fa amb pa de pagès, escalivada variada i s'acompanya d'una arengada o llonganissa a la brasa.
Així que avui substituirem el pa de pagès per aquest pa de pita amb farina de garrofa. Per a 10 pites
Així que avui substituirem el pa de pagès per aquest pa de pita amb farina de garrofa. Per a 10 pites
Necessitarem:
- 300 g de farina de força
- 25 g de farina de garrofa
- 20 g de llevat fresc
- 5 g de sal
- 5 g de sucre
- 100 ml d'aigua*
* mentre mesurava l'aigua s'ha trencat el got mesurador i l'he posat a pes: 170 g.
Farem:
En un bol, hi abocarem l'aigua tèbia i hi incorporarem el sucre, les farines i el llevat esmicolat.
Treballarem tots els ingredients.
Tot seguit, hi afegirem la sal i ho continuarem pastant fins aconseguir una pasta llisa i fina.
Seguidament, la deixarem fermentar uns 30 minuts.
Un cop fermentada la pasta, en farem boles de 50 grams, que aplanarem amb un corró.
Cada clotxa-kebab tindrà un gruix d'uns 3 mil·límetres.
Tot seguit, les disposarem en una safata de forn calenta i les enfornarem a 200º.
Quan augmentin de volum i canviïn una mica de color, ja estaran a punt.
Nota: el resultat és molt semblant a una pita feta amb farina integral. Combina molt bé amb salats.
Us he dir que m'ha agradat molt aquest pa i fins i tot serveix per a fer-lo com a barra. La clotxa ha quedat molt bona. Per acompanyar-la podem triar un vi negre de la zona, que té tres D.O. molt importants: D.O.Q. Priorat, D.O. Montsant i D.O. Terra Alta.
I continuem passejant per les terres que fan aquests vins tan bons mentre escoltem Lluis Llach cantant Porrera. Ja no puc dir res més...
Aquest pa té una bona pinta.... i farcit encara més! Petons
ResponEliminaHi ha tres coses que m'han sorpès d'aquest post, Nani: la farina de garrofa, que només he provat una vegada amb en Pep Nogué. Que sigui típica de les terres de l'Ebre. I del que l'acompanya: escalivada i arengada, ja que em pensava que eren per a dolç! A més de tot això, les fotos t'han quedat molt boniques i fan mengera! Petons
ResponEliminaI em deixava una cosa, encara: el nom del teu blog al tovalló! Fantàstic!!!
ResponEliminaNo sabia que la garrofa era d'aquesta zona, una recepta molt tentadora i amb un sabor una mica diferent per els pans pita. M'agrada molt l'idea i l'iniciativa... i aquest tovalló dedicat al blog que és preciòs!
ResponEliminaMolts petonets,
Palmira
han de ser deliciosos aquests pans de kebab amb farina de garrofa... quina gana, i mira que acabo d'esmorzar!!
ResponElimina:)
Te han quedado con una pinta deliciosa, cualquier relleno le tiene que ir bien. Un abrazo, Clara.
ResponEliminaQuines coses....!!!!...la garrofa, pobreta...la tenim abandonada. Bona feina Nani. Per cert, no es van entregar ja els premis Bloc Catalunya 2012?....com et va anar?
ResponEliminaLes garrofes sempre m'han recordat a la meva escola, hi havia un garrofer i sempre jugàvem amb els fruits que queien al terra :) La veritat és que mai l'he provat en la cuina, però fa temps vaig veure un reportatge a les notícies que parlava de la seva farina i em va cridar l'atenció, i les teves clotxes kebab amb aquesta pinta deliciosa encara més!
ResponEliminaPetonets
Sandra
Hola, Jo com la Marina vaig tastar la farina en un curs i em va sorprendre molt gratament. a veure si la trobo i les faig. Petons
ResponEliminaTinc farina de garrofa. Encara no he trobat recepta per tastar-la, i vet aquí que des de Tarragona me n'arriba una.
ResponEliminaPTNTS
Dolça
L´he de provar. M¨han entrat les ganes a més acompanyades de la DO Terra Alta.
ResponEliminacuriosa la historia, curiosa la recepta. Les pitas son bonísimes, amb puré d'auberginia, de falafell...enfi...una delicia..així que aquesta versió, s'ha de probar!
ResponEliminai la tovallola? L'has fet tu el bordat? Es molt xula!
ResponEliminaUn amic que s'hi dedica. Broda escuts i logotips a samarretes d'equips i m'ha fet aquest drap de cuina dedicat. Les lletres són les mateixes del bloc.
Eliminamai he menjat garrofes Nani!!!!! ens hi haurem de posar. petonets
ResponEliminaQuè curiós! El drap de cuina és preciós! Petonets.
ResponEliminaJa he aprés quelcom nou!!!
ResponEliminaBON DIMECRES XATA :)
Jo també sóc d'un poble de moltes garrofes, i just ara es comencen a fer moltes receptes amb la farina de garrofes. Aquesta teva ha de ser boníssima, perque la clotxa en sí... nyam! Una abraçada!
ResponEliminaNani, tengo primos en Tarragona, y además se han comprado una "ruina" en Mont-Roig (digo literalmente ruina, porque es una torre en el centro del pueblo, en estado lamentable) para rehabilitarla con tranquilidad. He probado allí un bizcocho de algarroba que me hicieron y parecía de chocolate. Super curioso. BeZitos.
ResponEliminaÉs aquest el pa de l'altre dia, Nani? Mmmmm, amb raó m'arribava l'oloreta tan bona fins a casa! és un gust passar cada dia per la teva cuina! aquí se't tracta molt bé!
ResponEliminaPetonets, guapa!
No he sentit parlar mai de la farina de garrofa, però m'ha agafat curiositat.
ResponEliminaSegur que estan ben bons aquests panets.
Petons
nunca he probado esta harina, me la has antojado... hummm! Besitos
ResponEliminaInteresant llibre!. Les clotxes tenen una pinta estupenda. Petons
ResponEliminaOriginal producte la garrofa!!! la conec per haver-la vist sempre a les terres de Tarragona, pero no l´he gaudit mai... unes pites molt originals.. petons,
ResponEliminaMai he cuinat amb farina de garrofa, tot i que de petita la mare me'n feia farinetes, i la gent del camping s'esgarrifava pq pensaven que era xocolata. On la compres?
ResponEliminales clotxes han d'estar boníssimes amb aquestes pites!
petonets
Alba, jo la vaig comprar al Firagost de Valls. Ja et diré on la pots trobar per les teves llars...
EliminaFa dies vaig comprar farina de garrofa per curiositat, no sabia pas que fer-ne1 ara ja tinc aquesta recepta de pa que fa bona pinta! l'agafo ! gràcies!
ResponEliminaAra que és hora de sopar, em fa venir una gana...suculent!
ResponEliminaqué originales estos panes de kebab!!!!! me llevo la receta ;)
ResponEliminaQue disfrutes del fin de semana, un besito
Oooh! Em solidaritzo amb les receptes de la garrofa!
ResponEliminaNo sabia que tinguessis relació amb Montroig! És un poble que per mi té un encant especial!