Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

divendres, 18 d’octubre del 2013

Pe de moleque com avelãs {mais uma receita}


Encara tinc pendent de publicar el repte de Memòries d'una cuinera del mes passat, però aquest no vull esperar i poso la recepta: ens demanen de fer garapinyades. Com que he pensat que n'hi hauran de moltes classes jo he cuinat unes avellanes en forma de pe de moleque, un dolç brasiler molt popular que la meva mare feia molt bé. He cercat en els seus apunts i no l'he trobat, perquè crec recordar que ella hi afegia una culleradeta de bicarbonat i jo no ho he fet, no estava massa segura.
Al Brasil aquest dolç es fa amb cacauets, però aquí el prepararem amb avellanes de Reus.

Necessitarem:
 - 250 g d'avellanes torrades i pelades
 - 250 g de sucre
 - 1/2 pot petit de llet condensada
 - 50 g de mantega

Farem:
Posarem la mantega, el sucre i les avellanes en una cassola.
La posem al foc i no deixem de remenar, fins que el sucre estigui líquid.
Hi aboquem la llet condensada i continuem remenant fins que la massa es desenganxi dels fons.
Ràpidament ho posem sobre un marbre fred o una safata de forn untada amb mantega.
Deixem que es refredi i trenquem amb un martell a trossets petits que seran més fàcils de menjar.
Molta cura amb les dents...
No són garapinyades però formen part de la memòria de la cuina de casa.

I no puc parlar de música brasilera sense pensar en Beth Carvalho, una de les grans sambistes brasileres. Estem a la tardor i tenim el terra cobert de fulles seques. Folhas secas.

22 comentaris:

  1. Quin dolç més bó, tota una alternativa a les clàssiques garapinyades!! Vaig fer uns turrons de cacahuets i vaig fer servir bicarbonat i van sortir molt bons però no sé com habrien quedat sense!!!
    Les garapinyades sempre em porten tant records de la tieta Rosita que les feia amb les ametlles de la finca de Lleida...
    I uns dies de vacances per Polyanna, 15 dies!!
    Petonets i bon cap de setmana,
    palmira

    ResponElimina
  2. Que original!! Vaig veure la proposta de Memòries d'una cuinera, i vaig pensar en les clàssiques garrapinyades. Has tingut una molt bona idea, i fets amb avellanes de Reus encara ha de ser més bo jejejeje. Petons

    ResponElimina
  3. Hummmmm que delicia e original.

    ResponElimina
  4. Exquisito Nani!! Una idea muy buena para las próximas Navidades !

    ResponElimina
  5. Qué original!! Recorden una mica al "guirlache" i amb avellanes ha d'estar molt bo. Per cert, has de provar les avellanes torrades de Vilaplana, son les millors!!!

    Petonets!!

    ResponElimina
  6. Sí que recorden al "guirlache", però la llet condensada li ha de donar un toc molt especial. Una recepta molt interessant i diferent de les que conec. Petons.

    ResponElimina
  7. Doncs si, jo tambè he pensat amb el guirlache, clar que si veiessim l'original amb cacahuets no ens el recordaría tant.
    M'agrada molt la foto, es molt sugerent..un te ganes d'estirar el braç i agafar-ne un!
    Com sempre t'has superat en aquest repte! ets un crack!!!!

    ResponElimina
  8. Ostres quin nivell! A mi això de garrapinyar em fa molt de respecte. No se si em sortirà bé l'experiment. Tu no tens cap problema, t'ha quedat perfecte i a ritme de sambla ;-)

    ResponElimina
  9. Ohhh això és una delícia, em recorda el "guirlache", quina salivera tu!

    ResponElimina
  10. Semblen un vici! Gràcies per ajudar-nos a conèixer plats de fora :)
    Marta

    ResponElimina
  11. Li he passat l'adreça d'aquest bloc al Joan Antoni Moran.
    Gaietà

    ResponElimina
  12. quina passada Nani!!! no pateixis, que no pose nota ni punts negatius!!! :P un milió de gràcies per aocstar-nos, un cop més, al Brazil. petonets

    ResponElimina
  13. que bo, amb avellanes encara millor que amb cacauets :)
    És com un guirlache, però amb llet condensada... boníssim!

    ResponElimina
  14. Això està molt bé!! versió amb productes de la terra!! dóna moltes ganes de menjar-s'ho!! jo avui també he fet la meua versió de garrapinyades per publicar-la esta setmana!! com ens posarem entre garrapinyades, castanyada i Nadal!! Al gener tots al dentista!! (i al dietista :-)) Una abraçada, Marta

    ResponElimina
  15. Que bo que deu ser, qui pot fer règim amb aquestes receptes!
    Petonets de diumenge!

    ResponElimina
  16. Nani que pecado tan rico!!! Me transporta directamente a las Navidades.
    Besos linda.

    ResponElimina
  17. Guau, quinta temptació, Nani!!! Moltes gràcies!!!

    ResponElimina
  18. És com un guirlache però enriquit amb llet condensada.
    I amb "vellanes"... perfecte!!!
    Són DOReus, veritat!?!?!?!?!?!

    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  19. Això com una mena de torró d'agramunt, no?....ha d'estar bo segur.

    ResponElimina
  20. Nani, això és com una barreta energètica i ha de ser boníssim, es que m'agrada molt la llet condensada.
    Petonets i moltíssimes gràcies per participar.
    Vaig a veure la carmanyola.;)

    ResponElimina