dilluns, 15 de desembre del 2014

Batuts, smoothies, vitamines {salut a dojo!}


Jo vaig néixer i vaig ser criada al Brasil. El portuguès era la llengua que es parlava a casa, tot i que els meus pares ho feien en català entre ells. I un cop aquí, hi ha paraules brasileres que s'hi van  quedar i ocupen el seu lloc. Nosaltres mai fem batuts (begudes refrescants que no porten alcohol i que es fan amb llet, iogurt, gelat, sucs, fruita ... i també amb aigua, tot passat per la batedora). Nosaltres sempre fem vitamines  (vegeu la de papaia publicada fa temps). I l'altre dia al Karakia del Canal 33, vaig veure com preparaven un smoothie que havia de ser d'allò més.
Per als que no seguiu el programa, hem de dir que els protagonistes karakians són persones vingudes d'altres països, que s'han instal·lat a Catalunya i ens ensenyen part de la cultura del seu lloc d'orígen, tot cuinant a casa seva un plat d'allí. El Paw-paw & mango smoothie (batut de mango i papaia) que va ser preparat per una de les germanes Greenacre provinent de Pretòria, Sud-àfrica, em va agradar força i avui el fem. Però també en farem dos més que són els que normalment ens bevem a casa. No cal que us digui quantitats, improviseu i veureu que el món dels batuts, smoothies i vitamines és tan ampli com la nostra imaginació.

Batut de baies silvestres: (canya rosa)
 - iogurt líquid
 - móres (són dels nostres esbarzers i que havia congelat)
 - nabius
 - gerds
Tot passat per la batedora i llest.

Paw-paw & mango smoothie de Sud-àfrica: (canya groga)
 - 2 mangos
 - 1/2 papaia
 - suc de poma
Peleu els mangos i els trossegeu.
Feu igualment amb la papaia, buidant-la primerament de les llavors.
Passeu per la batedora amb el suc de poma.

Vitamina de abacate e banana do Brasil: (canya blava)
 - 1 alvocat
 - 1 plàtan
 - llet
 - 2 cullerades soperes rases de sucre
Obrim l'alvocat per la meitat, traiem el pinyol.
Amb una cullera traurem la polpa.
Pelem el plàtan.
Posem la fruita, la llet i el sucre a la batedora i ho deixem tan fi com puguem.

Tingueu en compte que s'apropen dies de festa on el menjar serà un dels protagonistes principals. No us oblideu que la nostra proposta d'avui us pot ser de gran ajuda per al cos.

La música no pot faltar a la nostra cuina. Avui ens acomiadem amb una versió -perdoneu, volia dir una gran versió- del Tico-Tico que cantava la famosa brasilera Carmen Miranda amb un barret de fruites tropicals. Bebel Gilberto acompanyada del gran Lang Lang al piano. Tots dos estan insuperables. Apa, i jo que em poso una safata al cap amb tota la fruita que tinc i ballo feliç per la cuina per haver preparat aquests batuts, smoothies, vitamines tan saludables.

3 comentaris:

  1. No me'n perdo cap de Karakia...un encert de programa! Jo sempre que puc em faig un suc d´aquests...i amb la consciència tranquil.la dels nutrients que aporto al meu cos.

    ResponElimina
  2. Y como lo veo yo? ;). Muxxus

    Virginia "Sweet & Sour "

    ResponElimina
  3. Sóc molt fan del Karakia, dels millors programes de cuina que fan a TV, i molt fan també dels batuts, sobretot dels verds que de ben segur en faré sovint després del Nadal he he he

    ResponElimina