dilluns, 31 de maig del 2021

Pastissets de cabell d'àngel fets amb oli d'avellana i avellanes


Quan vaig veure a Instagram que Gasull Olis de Reus havia fet un oli d'avellanes verge ecològic, vaig pensar que l'havia de tastar fos com fos i de seguida vaig posar-me en contacte amb ells. Com que havia visitat anteriorment la seva pàgina web de quan vaig preparar el confit d'ànec amb endívies a la taronja, sabia que tenien una casa modernista al centre de Reus, vaig quedar-me amb ganes de visitar-la. Perquè parlar de Reus és sinònim de parlar de Modernisme.

Una casa al bell mig de Reus, la Casa Gasull és una obra del modernisme industrial de l'arquitecte Domènech i Montaner. Fins fa uns anys encara hi tenien la seu de l'empresa que ara han traslladat als afores de la ciutat. Vaig fer l'encàrrec de l'oli d'avellanes i vaig demanar de poder fer unes fotos per a compartir-les amb vosaltres. El dia no va acompanyar, plovia i estava núvol. Jo m'havia deixat el trípode a casa per la qual cosa vaig haver de tirar amb poca llum, però encara n'entraven unes resquícies que li donaven un aire més càlid. Una meravella. Ceràmiques, fustes, terres hidràulics, el despatx d'inspiració japonesa, la cuina amb la seva porta groga, tot. Una casa molt senyorial que valdrà una altra visita. Hi tornarem, oi que sí, Verònica? Ara em queda per anar a veure del mateix arquitecte, la Casa Navàs a la plaça Mercadal. Us recomano un passeig per l'Institut Pere Mata que vaig fotografiar fa uns anys. Quedes meravellat quan hi entres. També és un projecte de Domènech i Muntaner. Aquí teniu una petita mostra de les fotografies que vaig fer. Reus bé val un passeig. 

I què podem dir de l'oli d'avellanes verge ecològic? Em va agradar usar-lo per a fer la recepta d'avui. S'ha obtingut per pressió en fred a partir d'avellanes del Baix Camp, la terra d'avellaners per excel·lència. Entre l'oli i la pasta d'avellana que vaig afegir a la massa dels pastissets li han donat un gust més potent i diferent dels pastissets de sempre. Ara ja he posat la geladora al congelador i faré un gelat amb aquest oli que acompanyaré amb un 'crumble' d'avellanes, tot un homenatge a la nostra terra. Un cop més vull remarcar que aquest blog no fa publicitat de marques ni cobra per a treure productes de casa nostra, sinó que és una manera de donar a conèixer allò que tenim d'interessant i peculiar, com ara aquest oli d'avellanes i llocs amb encant del nostre entorn. 

El cabell d'àngel el podeu comprar fet, ja que hi ha unes marques força interessants. Que el voleu fer? És emocionant: la segona recepta del blog és una recepta de com preparar-lo. Com que la Casa Gasull està al costat del Mercat de Reus, el vaig visitar i vaig trobar carabasses per a fer-ne. 

Ingredients per a quinze pastissets,

300 g de farina fluixa ● 125 g d'avellanes torrades i sense pell triturades amb la Thermomix fins a obtenir una pasta ● 130 g d'oli d'avellana verge ecològic ● 50 g de mistela ● 30 g de licor d'anís ● 35 g de sucre ● per a farcir-los: 300 g de cabell d'àngel

Manera de fer,

Barregem tots els ingredients indicats (excepte el farcit) en un bol gran i pastem fins que tots s'hagin integrat. Quan parlo de les avellanes faig constar que es triturin amb la TMX, però si teniu altres estris que ho facin (com aquell que diuen picadora 1,2,3) també van bé. El resultat ha de ser una pasta. La mida dels pastissets dependrà com fem les boles, més grans per a postres o més petits (mida mossegada) per a prendre cafè. Repartim tota la massa en boles a quantitats iguals i les aplanem sobre la taula amb la mà en forma de cercle. Posem el farcit al mig i tanquem com si fossin unes crestes. Tindrem el forn preescalfat a 200℃. Posarem els pastissets en una safata de forn amb paper sulfurat i enfornem (baixem la temperatura a 180℃) el temps que calgui fins que s'hagin daurat, entre 15 i 25 minuts, ja que dependrà del forn de cadascú. Un cop trets del forn els passem per un plat amb sucre i esperem que es refredin. Vigileu les mans voladores que us els prendran en un no res...

Fa uns anys ja vaig compartir una recepta que vaig fer amb la Violeta uns bastonets dolços de pasta de pastissets per a acompanyar el cafè. Molts bons i fets més o menys de la mateixa manera i que podeu provar de fer amb l'oli d'avellanes verge ecològic. 

Bei mir bist du schoen, Ella Fitzgerald and Her Savoy Eight


8 comentaris:

  1. no l'he visitat mai, un pecat! a reus tenim un patrimoni que no ens l'acabem. gràcies x posar-lo en valor amb receptes meravelloses, amiga.

    ResponElimina
  2. Wow! Nani, no et sobraria un d'aquest pastissets? Felicitats per la recepta, les fotografies i gràcies per parlar de l'avellana!!
    Ester

    ResponElimina
  3. Jo tampoc l'he visitat mai, ens en anem a fora a veure món i el que tenim a casa ni ens n'adonem! Ganes de tastar aquest oli i un encert haver pensat fer-ne pastissets1 Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Mercè.
      A veure quan ens podrem veure i parlar.
      ❤️

      Elimina
  4. Sense paraules, i començo a creure en les sincronies...

    ResponElimina