dilluns, 11 de juliol del 2022

Peres al vi blanc



I el camp té això: quan arriba el temps d'un fruit o d'una verdura ve tot a l'hora. En menges, en prepares de mil maneres, en regales i amb tot tens el frigorífic ple. Ara mateix les peres són les protagonistes i estic de sort: ja han caigut totes de l'arbre, però déu-n'hi-do les que queden al calaix. Així que avui les farem al vi, però blanc.

La perera de l'hort dona dues collites a l'any, una ara i una altra a la tardor. La podem gaudir bastant de temps. I al blog podeu trobar unes quantes receptes amb elles. Un pastís de formatge amb peres blanquilla de la DOP de Lleida, unes peres al vi negre i amb bona música i una de molt original: fetes al vapor i amb xocolata i peta crispies, són les que recordo i segur que hi ha alguna més. Faltaven les que faig amb vi blanc i aprofito per a preparar-les amb un de l'Alt Camp, de la DO Tarragona, La Rabassa del Carlets, un vi ecològic de xarel·lo del celler Vinya Janine, de Rodonyà. El vaig tastar i comprar el dia que varen presentar els vins clàssics i els nous del celler, amb un nou etiquetatge i posada en escena per la Sara de The Wine Truck. Entre vinyes, amb un paisatge espectacular, amb el santuari de Montserrat de Montferri al fons i la petita Júlia mostrant-me els ceps en plena primavera, vàrem poder gaudir de les novetats. Vins amb una bona relació qualitat preu. Vins catalans que hem de consumir, per costum. No cal dir que el resultat de les peres ha sigut molt bo. Som-hi.

Ingredients,
 - 14 peres mitjanes de polpa dura
 - 3/4 litre vi blanc
 - 4 claus d'olor
 - 100 g de panela, sucre morè de canya integral, sucre mascavat
 - 1 cullerada (cafè) de sucre vainillat
 - 2 branquetes de canyella
 - la pell d'una llimona

Pelem les peres i les posem en una cassola de fang, amb els claus d'olor, la canyella, el sucre vainillat, la panela, la pella de la llimona i ho cobrim tot amb el vi. Un cop arrenqui a bullir abaixarem el foc i deixarem que es coguin a foc lent fins que estiguin toves. Ho comprovarem punxant-les amb un ganivet.  Les anirem girant de tant en tant. Cal una hora i quart aproximadament per tindre-les llestes. Unes ens les hem menjat de postres, les altres en conserva. Per preparar els pots els bullim per esterilitzar-los i els omplim amb les peres i el suc. Tapem sense prémer les tapes i les tenim en bany maria durant un quart d'hora. Passat el temps, els traiem de l'aigua i enrosquem fort les tapes i posem els pots de cap per avall fins que es refredin. Etiquetem i cap al rebost. Tindrem postres per l'hivern. Recordeu que un cop obert el pot caldrà posar-lo al frigorífic.

Recomanació de la setmana, un programa documental que TV3 va estrenar dijous passat, 'Ments inquietes'. Tracta el món de la creació i el talent explorant i comparant punts de vista des d'una perspectiva intergeneracional. Aquest primer programa anava dedicat a la gastronomia amb dos xefs ben diferents: Carme Ruscalleda i Ivan Surinder. Jo us el recomano perquè en traieu la vostra conclusió. A mi em va agradar. Deixo aquí l'enllaç perquè el pugueu recuperar, si no l'heu vist. 

Més d'una vegada he dit que m'agrada la música francesa. Un dels cantants que més és en Joe Dassin, i una de les seves cançons Ça va pas changer le monde, però també la versió que en fa l'Ariane Brunet. Va, posem-nos música, cantem, obrim una ampolla de vi i la compartim amb qui tinguem al costat. No canviarem el món, no obstant això, tindrem petits moments de felicitat. Salut!

          ... Ça va pas changer le monde
                   Que tu changes de maison
                          Il va continuer, le monde
                                 Et il aura bien raison...


2 comentaris: